Van agile doen naar agile zijn

Bij Filotes bevrijden we bedrijven van de bureaucratie. Minder regels en checklists, meer van dat waar mensen écht gelukkig van worden op hun werk – autonomie en blind vertrouwen.

Wij geloven dat oude patronen doorbreken alleen lukt met de juiste (groei)mindset. Daarom ontwikkelden we de unieke Filotes PAS methode. Een methode die niet alleen gericht is op agile doen, maar ook op agile zijn. Want agile frameworks zijn geweldig, maar de mens en mindset erachter zijn veel interessanter.

Daar kwamen we achter toen het in een training helemaal mis ging.

De verantwoordelijkheid op de juiste plek

Frederik: Tijdens een training ontstond onrust, waardoor ik met klotsende oksels vastliep in mijn eigen verhaal – en totaal voorbij schoot aan het doel van de training. Ik was daar om deelnemers iets waardevols te leren, maar mijn focus lag op het rommelige verloop. En omdat ik de verantwoordelijkheid van die onrust op me nam, hield ik de situatie in stand. Au.

Hoe maak je ongewenst gedrag bespreekbaar zonder dat emoties de overhand nemen? We kwamen tot de conclusie dat er veel meer aandacht nodig is voor de interactie tussen mensen – het startpunt van ons Filotes Personal Agility programma.

Van Personal Agility naar People Agility
We ontdekten dat een bedrijf zo goed is als de mensen die er werken. Individueel én als team. Persoonlijke veranderkracht is niet meer ons enige doel, het is onderdeel geworden van onze visie: wendbare mensen maken wendbare organisaties.

Je bent zelf een organisatie!

Als er gedoe is op de werkvloer, geven veel mensen af op de organisatie of werkcultuur. Maar guess what? Die organisatie ben je zelf – en die werkcultuur ook. Dus moet er iets veranderen? Dan heb jij de toverstaf in handen.

De vliegende krachten achter Filotes

Ik ben Frederik van Son. Founder van Filotes en de vliegende kracht achter Personal Agility. Ik werkte jarenlang als Agile coach voor Sanoma, Bugaboo, TMG, Shoeby en VodafoneZiggo. Steeds weer liep ik tegen dezelfde agile-uitdagingen aan. Dus ik dacht: als het huidige systeem niet werkt, dan maak ik wel een nieuwe.

Bij de eerste kennismaking met agile in 2011 ging er direct een wereld voor me open. Voor het eerst ontdekte ik een manier van werken die verandering als een gegeven beschouwt én omarmt.

Een systeem waarin mensen en hun interactie centraal staan. Alles voor een goede samenwerking. Want samen kan je meer en kom je verder.

Ik post regelmatig blogs met inzichten over agile werken. Wil jij ze als eerste op je timeline?

Maak connectie op LinkedIn

Ik ben Jeroen Venneman, agile coach, auteur en voorzitter van het Agile Consortium Nederland. Geen agile ontwikkeling is me vreemd: als consultant, coach en trainer heb ik meer dan 20 jaar ervaring met indrukwekkende transformaties. Ik was betrokken bij die van Rabobank, ING, VodafoneZiggo, Liberty Global, SVB, Kadaster, Avans Hogeschool en Universiteit Twente.

Door agile communities op te zetten binnen organisaties, verbind ik mensen met een gedeelde passie aan elkaar. Zo stimuleer ik het persoonlijke ondernemerschap dat iedereen in zich heeft.

Mijn drijfveer is het laten groeien van die agile mindset: niet agile doen, maar agile zijn. Ik weet zeker dat dit de basis is voor succesvolle transformaties.

Verder praten over agile werken?

Maak connectie op LinkedIn

Meer lezen over agile? Ik schreef er twee boeken over:

  • Agile – pocketguide voor wendbare organisaties
  • Agile FOCUS in besturing – pocketguide voor executives in transformatie.

Het team achter Filotes

Frederik Schukken

Frederik Schukken

Lean Agile Expert

Ik ben Frederik Schukken, een drijvende kracht achter tal van succesvolle organisatie transities. Mijn carrière is een reis door de wereld van transformaties en IT management. Het nam me mee langs vele prachtige organisaties en liet me van binnenuit de dynamiek van verandering ervaren. Waarbij de principes klantwaarde centraal stellen, verspilling minimaliseren, iteratief ontwikkelen en continu verbeteren, een tweede natuur zijn geworden.

Filotes’ visie om bedrijven te bevrijden van bureaucratie en om autonomie te bevorderen resoneert met mijn eigen overtuigingen. De Filotes PAS methode, die niet alleen focust op ‘agile doen’ maar ook op ‘agile zijn’, sluit naadloos aan bij mijn benadering. Ik ben ervan overtuigd dat we samen oude patronen kunnen doorbreken en een groeimindset kunnen omarmen. De cruciale ingrediënten voor duurzame verandering van organisatie en mens.

Merijn van Weelden

Merijn van Weelden

Scrum Master en Agile Coach

Ik ben Merijn van Weelden. Als Scrum Master en Agile Coach heb ik altijd met heel veel plezier met verschillende organisaties en teams gewerkt. Mijn passie? Teams helpen om super effectief te zijn door middel van coaching, training en begeleiding. Samen zoeken naar manieren om dichter bij de klant te komen en échte waarde te leveren. We duiken diep in de processen om de time2market te verkorten. Uiteindelijk draait het allemaal om de mensen in de teams.

Teams fascineren me altijd, of ze nu aan de nieuwste digitale oplossingen sleutelen of op het sportveld staan. Ik sta ze bij in het maken van plannen, het vinden van autonomie, het nemen van verantwoordelijkheid, het helder krijgen van verwachtingen, het bouwen van vertrouwen, en het samen groeien en succes behalen. Niets is mooier dan een team dat lekker loopt, uitblinkt in zelforganisatie en flexibel nieuwe uitdagingen aangaat.

En daarbij is de visie van Filotes cruciaal: succesvolle teams worden gecreëerd door flexibele individuen die sterk in zelfreflectie zijn. Samen met Filotes werken we eraan om mensen bewust te maken van individueel gedrag en teampatronen, zodat ze zich kunnen aanpassen en bijdragen aan de groei en succes van het hele team.

Benieuwd wat Filotes kan veranderen in jouw bedrijf? Laat je gegevens achter, dan bellen wij je terug.