Deze week een korte blog naar aanleiding van een inspirerend filmpje waar ik aan moest denken bij de voorbereiding voor een workshop gekoppeld aan het thema van een eerdere blog over “Van Strategie naar Portfolio: Business Agility vanuit strategische (bij)sturing”.
Ik moest hieraan denken omdat vanuit de strategie focus kan worden gegeven aan wat er nu nodig is om via waardevolle tussenstappen op korte termijn, op langere termijn dichter bij de bewegende strategische doelen te komen. Want ook strategische doelen bewegen in een wereld waar veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. De tussenstappen met waarde zijn nodig omdat een lange termijn doel veranderd is voordat deze bereikt wordt. En dus nooit wordt bereikt. Er is continue herijking nodig in het vooruitkijken en van daaruit de focus op de waardevolle tussenstappen.
In plaats van deze focus is de neiging veelal om met veel zaken tegelijk bezig te zijn. Er zijn veel ideeën en iedereen kan makkelijk een goede reden geven waarom hier aan gewerkt moet worden. Strategische doelen zijn vaak te algemeen geformuleerd dat er van daaruit onvoldoende richting wordt gegeven. Daarnaast geeft het een goed gevoel en wordt er vaak ook gestuurd op veel voortgang in de zin van veel verschillende initiatieven die een beetje voortgang maken, in plaats van een beperkt aantal initiatieven waar veel voortgang op gemaakt wordt. Organisaties zijn veelal ingericht met een focus op voorgang in output (initiatieven) in plaats van voortgang op outcome (waarde). Als output van initiatieven aan de outcome van waarde oplevering gekoppeld kan worden dan ontstaan er mooie inzichten in de organisatie die kunnen bijdragen aan de verbetering van de governance in de organisatie. Een governance met meer focus op de klant: welke waarde wordt wanneer geleverd (voorspelbaarheid) en wordt deze waarde zo snel mogelijk geleverd (productiviteit)
Dit lijkt eenvoudig als je het opschrijft, helaas is dat in de praktijk anders. Hieronder benoem ik drie aandachtspunten waar je in de praktijk rekening mee moet houden:
- Focus op waarde maakt vaak inzichtelijk dat een organisatie complex georganiseerd is met veel afhankelijkheden om tot waarde levering te komen. Het levert veel op om deze afhankelijkheden te verminderen. Dit hoeft niet gelijk een reorganisatie te betekenen. Vaak is een virtuele samenwerking structuur een quick win.
- Meestal zijn initiatieven erg groot om tot de waarde levering te komen en zit er veel tijd tussen de start van de inspanning en de uiteindelijke oplevering van waarde. Dit punt raakt de wendbaarheid van de organisatie. Het is van belang dat initiatieven opgesplitst worden in kleinere brokken van waarde. Wendbaarheid is namelijk idealiter gekoppeld aan de momenten waarop waarde opgeleverd wordt.
- Een laatste aandachtspunt dat ik wil noemen is het belang van het minimaliseren van de wachttijden in de oplevering van waarde. Zeker als er veel afhankelijkheden zijn, dan kunnen er wachttijden ontstaan die uitnodigen om al vast te starten met andere initiatieven. Dit leidt vervolgens weer tot nieuwe wachttijden daar, als het oorspronkelijke werk weer hervat kan worden. Voor je het weet zijn er allerlei initiatieven gestart en wordt er daardoor ook voortgang op al die initiatieven verwacht. Het loont om een goed werkend “impediment-solving” proces te hebben en mogelijke wachttijden kort te houden en in ieder geval anders te besteden. Denk aan kennissessies en korte verbeteracties uit bijvoorbeeld team retrospectives.
Focus op waarde, dat begint voor de organisatie vanuit de strategie. En er is veel nodig om dit werkend te krijgen. Het filmpje waar ik aan het begin van deze blog naar refereerde kan meehelpen om het gesprek van het voordeel van de focus op waarde op gang te krijgen. Dit is de link naar het filmpje.
Heeft jouw organisatie al werkelijke focus op waarde? of is dit toch nog vooral output?Kan je hulp gebruiken bij deze beweging naar focus op waarde? Neem contact met ons op, dan helpen we je mee met de focus op flow in realisatie van waarde.