Hoe zit het met compliance in jouw organisatie? Voelt het als achter de feiten aanlopen, ad-hoc brandjes blussen, en onrust over wat er vandaag weer naar voren kan komen? Of ben je in control en maakt compliance deel uit van je waardeketen?
Vaak zie ik dat compliance niet top of mind is bij de teams die werken binnen de waardeketen. De waarde hiervan wordt niet meegenomen in de prioritering, en controle vindt pas plaats wanneer er bijvoorbeeld audits worden gedaan door een accountancybureau. De risico’s en het belang worden dan pas duidelijk.
Hoe mooi zou het zijn als compliance als onderdeel van het leveren van kwaliteit door de teams omarmd wordt, en de werkwijze zo is ingericht dat we kunnen spreken van continuous compliance? In deze blog lees je waarom elke wendbare organisatie bezig zou moeten zijn met continuous compliance.
Wat houdt compliance eigenlijk in?
Compliance verwijst naar het naleven van wetten, regels, voorschriften en interne beleidslijnen binnen een organisatie of door een individu. Het betekent dat men zich houdt aan wettelijke vereisten en normen die van toepassing zijn op verschillende aspecten, zoals belastingwetten, milieuvoorschriften, arbeidswetgeving en privacyregels (bijvoorbeeld de AVG). Het doel van compliance is om juridische risico’s te verminderen, de integriteit van de organisatie te waarborgen en ethische standaarden te handhaven.
Organisaties stellen vaak een compliance programma in om ervoor te zorgen dat alle activiteiten in overeenstemming zijn met de relevante regelgeving en interne richtlijnen. Dit gebeurt vaak pas nadat een onderzoek heeft aangetoond dat de organisatie onvoldoende voldoet aan de compliance-eisen.
Van reactief naar proactief
Als een compliance programma nodig is om de “compliancy dept” weg te werken, is het hoog tijd om deze reactieve aanpak om te vormen naar een proactieve benadering. Compliance en “in control” moeten niet als aparte fases worden beschouwd, maar als een integraal onderdeel van de kwaliteit van het product dat wordt opgeleverd.
Organisaties die zich richten op continuous delivery kunnen dit alleen waarmaken als ze ook voldoen aan continuous compliance. Laten we hier eens dieper op ingaan.
De wendbare organisatie
Binnen de meeste organisaties speelt het thema wendbaarheid een belangrijke rol: de noodzaak om snel te kunnen reageren op wijzigende omstandigheden. Dit kan zowel in de zin van reageren op verandering, als het zelf veroorzaken van veranderingen en disruptie, waarop anderen zich moeten aanpassen. Wendbaarheid is tegenwoordig een strategisch thema, en de mate waarin een organisatie hiertoe in staat is, is bepalend voor haar succes.
Kortcyclische waardelevering vanuit multidisciplinaire autonome teams wordt steeds meer zichtbaar binnen organisaties. Dit begon met de overgang van traditionele IT-ontwikkelteams naar DevOps-teams, waarbij IT-Operations onderdeel werd van het team. Vervolgens werd de koppeling gemaakt met Business Development, waardoor de zogenoemde BUSDEVOPS teams ontstonden.
Deze nieuwe samenwerkingsstructuren spelen een cruciale rol in organisaties die al langere tijd bezig zijn met Business Agility. Echter, we zien dat er nog weinig organisaties zijn die de bredere scope van Business Operations integreren, met ook deze koppeling naar klanten. Ook de interne stakeholders zoals Finance, Legal, Risk, HR en Compliance maken vaak geen onderdeel uit van de scope. Deze verbredingen raken veelal sterk ingeburgerde processen die nog geen focus hadden op wendbaarheid.
Verbreed de definitie van kwaliteit
Vóór de opkomst van autonome multidisciplinaire teams waren er aparte testafdelingen die aan het eind van een vaak lang traject het product testten. Bevindingen werden geregistreerd, doorgegeven, hersteld en opnieuw getest, wat resulteerde in lange feedbackloops met veel bijkomende problemen. Om te voorkomen dat oude fouten opnieuw in productie kwamen, werd er een regressietestset opgebouwd die voor elke oplevering herhaald werd.
Met de verschuiving naar meer wendbaarheid werden de opleveringen kleiner en frequenter. Dit was alleen haalbaar als de testinspanning niet evenredig mee zou groeien. De oplossing was de automatisering van testen en testgedreven ontwikkeling. Testen werd niet langer gezien als de laatste fase van de oplevering, maar als een eerste stap, waarbij functionele wensen vooraf werden vastgelegd in geautomatiseerde tests.
Diezelfde verschuiving is nodig voor compliance. In plaats van een aparte fase aan het eind, kan de focus verschuiven naar de voorkant. Door vooraf te definiëren waaraan voldaan moet worden, en dit direct te toetsen (het liefst geautomatiseerd), kan compliance als een continu proces ingebed worden in de werkwijze van de teams.
De voordelen van continuous compliance
Het integreren van continuous compliance biedt meerdere voordelen:
- Verbeterde risicobeheersing
Door compliance vanaf het begin van een proces te integreren, kunnen risico’s tijdig worden geïdentificeerd en beheerd, wat voorkomt dat ze later in het proces escaleren. - Snellere productlevering
Net als bij de automatisering van testen kan het automatiseren van compliance checks ervoor zorgen dat deze processen niet de snelheid van waardelevering belemmeren, maar juist versnellen. - Betere naleving van wet- en regelgeving
Continuous compliance zorgt ervoor dat je altijd in lijn blijft met de meest actuele wet- en regelgeving, waardoor de kans op juridische problemen, boetes of reputatieschade aanzienlijk wordt verkleind. - Verhoogde transparantie en vertrouwen
Het continu monitoren en waarborgen van compliance versterkt het vertrouwen van klanten, partners en toezichthouders, omdat zij kunnen zien dat de organisatie actief en consistent voldoet aan de relevante eisen. - Meer wendbaarheid in veranderende marktomstandigheden
In een snel veranderende markt kunnen bedrijven die continuous compliance hebben geïntegreerd sneller reageren op nieuwe wet- en regelgeving of veranderingen in de markt, zonder dat dit ten koste gaat van de naleving.
Door compliance te verankeren in de dagelijkse processen, worden deze voordelen werkelijkheid en helpt het de organisatie niet alleen om risico’s te beheersen, maar ook om sneller en flexibeler in te spelen op veranderingen.
Het succes van continuous compliance hangt af van het bewustzijn binnen de organisatie dat naleving van de regels bijvoorbeeld essentieel is voor het verkrijgen van een “licence to operate”. Dit vereist meer aandacht en betrokkenheid van teams bij de compliance-eisen.
Conclusie
Door compliance een continu proces te maken, kunnen organisaties niet alleen risico’s minimaliseren, maar ook hun wendbaarheid werkelijk vergroten en hun waarde sneller leveren. In plaats van compliance als een rem te ervaren, kan het een versneller zijn voor het leveren van kwaliteit en het behalen van bedrijfsdoelen.
Wil je aan de slag met dit onderwerp ? Neem dan nu contact met ons op!