Als consultant, coach en trainer ben ik veel betrokken bij de voortdurende verbetering van organisaties. Over het algemeen is iedereen het erover eens dat continue verbetering noodzakelijk is. Toch komt de uitdaging pas wanneer we deze noodzaak concreet willen maken in termen van investering en rendement. Het is vaak makkelijker om de investering in verbetering te onderbouwen dan het daadwerkelijke rendement.
Uit mijn ervaring blijkt dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het gesprek over het rendement. Welke problemen moeten opgelost worden en welke ambities moeten worden gerealiseerd? Hoe maak je de voortgang hiervan zichtbaar?
De sturing op continue verbetering zou moeten aansluiten bij de manier waarop je sturing op waardecreatie in de organisatie wilt inrichten. Dit biedt een mooie kans om voorbeeldgedrag te tonen binnen de organisatie.
In deze blog deel ik drie tips om hier effectief mee aan de slag te gaan.
Tip 1: Start het gesprek over rendement
Wie zijn de belanghebbenden bij de continue verbetering? Wie zijn de stakeholders? Wie maakt zich zorgen als de verbetering stagneert? Of wie zou zich zorgen moeten maken en waarom? Is er daadwerkelijk urgentie voor verandering en wordt deze urgentie ervaren? Welke data is nodig om het gesprek over rendementsverwachtingen te starten met de juiste mensen?
Vaak is er een link met de strategische doelen van de organisatie. Daar is immers al over nagedacht en die moeten richting geven aan de initiatieven binnen de organisatie. Hoe wordt de voortgang richting deze doelen gemeten en waargenomen?
Mijn ervaring is dat het starten van dit gesprek leidt tot meer duidelijkheid, begrip en draagvlak voor de strategische doelen. Bovendien komt er altijd minstens één element naar voren dat kan dienen als basis voor het meten van rendement. Onthoud hierbij dat dit niet perfect hoeft te zijn. Het belangrijkste is om te starten, en daarna natuurlijk continu te blijven verbeteren.
Tip 2: Maak de voortgang op rendement inzichtelijk
Feiten zorgen voor de juiste discussies. Soms is slechts één feit nodig om het gesprek op gang te brengen. Bijvoorbeeld: wat is het percentage van lopende initiatieven dat gekoppeld is aan de strategische doelen? Stel dat we willen dat minstens 95% van de initiatieven direct bijdraagt aan deze doelen. Als deze koppeling ontbreekt, is de vraag of het initiatief nog wel waarde toevoegt.
Feiten leiden tot vragen en vragen zorgen voor beweging. Maak de pijn of ambitie meetbaar en transparant, zodat de voortgang zichtbaar wordt voor iedereen.
Tip 3: Richt de sturing op continue verbetering in
Capaciteit is schaars, ook wanneer het gaat om de inzet op continue verbetering. Dit betekent dat er prioriteiten gesteld moeten worden. Niet alles kan tegelijk, en niet alles is even effectief. De afweging maken van wat met de minste inspanning de meeste waarde oplevert, geldt ook hier.
Deze sturing op waarde is een mooi voorbeeld van de sturing die ook nodig is voor de waardecreatie in de organisatie. Sterker nog, de inzet van capaciteit voor continue verbetering is zelf een onderdeel van waardecreatie. De afweging kan alleen goed worden gemaakt als duidelijk is wat het voor de organisatie oplevert.
Het inrichten van sturing op continue verbetering is dus ook een manier om sturing op waardecreatie in de organisatie vorm te geven. Het prioriteren op basis van waarde en inspanning klinkt simpel, maar is dat niet. Dit raakt direct het portfolio management binnen de organisatie. Hoe is de strategie verbonden met de dagelijkse operatie?
Als dit portfolio management goed is ingericht binnen je organisatie, kan de sturing op continue verbetering hier op aansluiten. Is dit echter nog niet goed georganiseerd, dan is het opstarten van de sturing op continue verbetering een mooie kans om ook deze (continue) verbetering aan te pakken.
Bonus Tip: Toon voorbeeldgedrag in de organisatie
Zorg ervoor dat je het gesprek over waarde actief uitdaagt, werk data- en fact- driven, maak voortgang inzichtelijk voor iedereen en laat de effectiviteit van de resultaten zien. Dit helpt niet alleen om het gesprek te faciliteren, maar ook om de organisatie daadwerkelijk in beweging te krijgen.
En…
Neem contact met ons op als je de noodzaak van het meten van continue verbetering herkent en hier mee aan de slag wil! Wij helpen je graag om dit voor elkaar te krijgen.