Vier je successen, non-stop!

Ja, leuk idee, maar daar hebben we simpelweg geen tijd voor

LEES VERDER

Te vaak vergeten we onze successen te vieren, en dat is mega zonde. 

Een voorbeeld. Je team heeft net een belangrijke sprint afgerond. Jullie hebben samen keihard gewerkt aan een oplossing, de eerste resultaten zijn positief. Wat nu? Ga je meteen door naar het volgende doel, of neem je even de tijd om stil te staan bij wat je team heeft bereikt? En ook, hoe je team dat resultaat heeft bereikt?

Voor leiders is het essentieel om te begrijpen hoe belangrijk het is om deze momenten te markeren. Het vieren van successen is niet alleen goed voor de moraal van je team, maar ook voor hun motivatie en persoonlijke groei.

Succes komt niet vanzelf, het is een bewuste keuze die je elke dag opnieuw moet maken. Dit betekent dat je niet alleen de grote overwinningen moet waarderen, maar ook de kleine stapjes vooruit. Als leider heb je de verantwoordelijkheid om een omgeving te creëren waarin succes een gewoonte wordt. Dit begint bij het erkennen en vieren van elke mijlpaal, hoe klein ook.

In dit blog ga ik in waarom het vieren van succes zo belangrijk is, waarom we dit te vaak vergeten en waarom we het juist continu moeten blijven doen. Ook komen hockeycoach Marc Lammers en Teresa Amabile van het beroemde boek “The Progress Principle” voorbij. Ze vertellen het belang van het continu vieren van verbeteringen. 

Waarom vieren we onze successen niet?

Misschien denk je nu: “Ja, leuk idee, maar daar hebben we simpelweg geen tijd voor.” Dit is een veelvoorkomend probleem. We zien het vieren van successen vaak als iets dat niet urgent is. Er loopt geen bloed uit als we het uitstellen, maar op de lange termijn missen we cruciale voordelen. 

Denk maar eens aan de parabel van het gouden ei. Er was eens een boer die een kip had die elke dag een ei van puur goud legde. In plaats van blij te zijn met dit dagelijkse wonder en de lange termijn voordelen ervan, werd de boer hebzuchtig. Hij wilde alle eieren in één keer hebben en besloot de kip te slachten. Tot zijn ontzetting ontdekte hij dat binnenin de kip geen schat verborgen lag en dat hij zijn constante bron van rijkdom had vernietigd.

Deze parabel leert ons een waardevolle les. Effectiviteit is afhankelijk van twee factoren: het geproduceerde (de gouden eieren) en het productiemiddel (de kip). Door tussentijdse successen te vieren, zorg je goed voor je team (de kip) en houd je de motivatie hoog om door te gaan met het produceren van geweldige resultaten (de gouden eieren).

Als je uitsluitend focust op de lange termijn resultaten zonder de kleine successen en verbeteringen onderweg te waarderen, loop je het risico je bron van motivatie en groei te verliezen. Door regelmatig stil te staan bij en te genieten van de behaalde mijlpalen, zorg je ervoor dat je team gemotiveerd blijft en dat de bron van succes blijft stromen.

Het geluk van kleine overwinningen

Als leider is het belangrijk om te begrijpen dat het vieren van successen niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn. 

Ook volgens Teresa Amabile’s “The Progress Principle” zijn het juist de kleine, dagelijkse overwinningen die een enorme impact hebben op onze motivatie en werkplezier. Stel je voor dat je team een belangrijke mijlpaal bereikt in een project. Dit hoeft niet het einde van het project te zijn, maar een belangrijke tussenstap. Door deze kleine successen te vieren, geef je je team een gevoel van vooruitgang en houd je de motivatie hoog.

Wanneer je als leider het initiatief neemt om successen te vieren, gebeurt er iets bijzonders. Het versterkt de samenhorigheid binnen je team. Je ziet de glimlach op de gezichten van je medewerkers, je deelt een moment van trots en vreugde. Dit bevordert niet alleen de teamgeest, maar zorgt er ook voor dat iedereen zich gewaardeerd voelt. Het is die extra boost die je team nodig heeft om met frisse moed verder te gaan.

Vier je verbetering in plaats van je successen

Ik hoorde laatst een podcast van Chiel ter Wal en Gijsbert van Sleen met Marc Lammers, de top hockeycoach. Hij vertelde dat je niet zo zeer je grote successen moet vieren, maar vooral je verbeteringen. Het continu verbeteren zorgt voor continue groei en dat is wat je wil bereiken met je team. Steeds beter worden en op een duurzame manier. Dat gaat meestal niet in één grote beweging. Als je duurzaam wil veranderen en verbeteren, dan werkt dat het beste stap voor stap.  

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: ik ben een hardloper. Stel, mijn doel is om een marathon binnen drie en een half uur te lopen. Tijdens een training loop ik een standaard rondje van 10 km in 47 minuten in plaats van de gebruikelijke 50 minuten, 3 minuten eraf. Ik heb mijn doel nog niet bereikt, maar die verbetering is zeker een feestje waard. Het motiveert en ik hou mijn tijden en de vooruitgang daarom ook graag bij. Dit geldt ook voor teams. Kleine verbeteringen in samenwerking of efficiëntie zijn belangrijk om bij stil te staan en te vieren.

Plan het vieren van successen, maak er een gewoonte van

Het vieren van successen moet net zo gepland en systematisch aangepakt worden als andere belangrijke taken. Dit is waar de Eisenhower Matrix, ook wel de timemanagementmatrix genoemd, om de hoek komt kijken. Deze matrix verdeelt activiteiten in vier kwadranten:

  1. Urgent en Belangrijk: Crisismanagement, escalaties, deadlines
  2. Niet Urgent maar Belangrijk: Visie, plannen, lange termijn ontwikkeling, onderhoud
  3. Urgent maar Niet Belangrijk: Onderbrekingen, sommige vergaderingen en berichten
  4. Niet Urgent en Niet Belangrijk: Afleidingen, triviale taken

Het vieren van successen valt duidelijk in het tweede kwadrant: niet urgent, maar wel belangrijk. 

Net als regelmatige lichaamsbeweging of het volgen van een cursus, zien we vaak uitstelgedrag bij deze activiteiten. Omdat er geen directe consequenties zijn van uitstel, is de verleiding groot om deze activiteiten steeds naar achteren te schuiven. Daarom is het essentieel om deze activiteiten te plannen en vast te zetten in je agenda. Door ze structureel te plannen, maak je er een gewoonte van en pluk je op de lange termijn de vruchten ervan.

Door successen te plannen en er een gewoonte van te maken, zorg je ervoor dat deze belangrijke activiteiten niet worden overgeslagen. Stel ook van tevoren vast wat als een succes of verbetering wordt beschouwd en hoe je dit wilt vieren. Dit helpt niet alleen om richting te geven, maar stimuleert ook het verlangen om tussentijdse resultaten te behalen. Net als bij het regelmatig bezoeken van de sportschool, wordt het een onderdeel van de routine, wat bijdraagt aan de algehele effectiviteit en motivatie van je team.

Reflectie en groei

Naast het vieren, is het belangrijk om te reflecteren op je successen. Wat ging er goed? Waarom werkte het zo goed? Deze momenten van reflectie zijn goud waard. Ze geven je inzicht in wat je sterke punten zijn en hoe je die kunt inzetten voor toekomstige projecten. Dit is iets wat vaak vergeten wordt in de hectiek van de dagelijkse werkzaamheden, maar het is essentieel voor continue groei en verbetering.

En als het gaat om leren, kijken we vaak naar onze fouten. Maar van successen kan je ook zo veel leren. Door te begrijpen waarom iets goed ging, kun je deze inzichten benutten om toekomstige successen te herhalen en zelfs te verbeteren.

Pak je rol als leider

Als leider speel je een cruciale rol in het vieren van successen. Je geeft het goede voorbeeld en laat zien dat het belangrijk is om stil te staan bij wat je hebt bereikt. Ik geef je hieronder wat tips hoe je als leider effectief kan bijdragen aan het vieren van successen.

1. Creëer een cultuur van waardering
Het begint allemaal met een cultuur waarin waardering en erkenning centraal staan. Als leider wil je deze cultuur actief bevorderen. Dit betekent regelmatig stilstaan bij wat goed gaat en dit vieren, hoe klein de successen ook zijn. Door dit continu te blijven doen, geef je een duidelijk signaal af dat elke stap in de goede richting belangrijk is en gewaardeerd wordt.

2. Wees specifiek en oprecht

Wanneer je successen viert, zorg ervoor dat je specifiek bent over wat er is bereikt en waarom het belangrijk is. Oprechte waardering voelt altijd beter dan algemene complimenten. Vertel je team precies wat je waardeert in hun werk en hoe dit bijdraagt aan het grotere geheel.

3. Gebruik verschillende manieren van vieren

Niet iedereen houdt van dezelfde manier van vieren. Wees flexibel en creatief in de vormen die je gebruikt om successen te vieren. Dit kan variëren van een teamlunch, een borrel, een gezamenlijke activiteit, tot een e-mail naar alle betrokkenen waarin het succes wordt gedeeld. Andere vormen kunnen zijn: een spontaan vrij uurtje, een teamuitje, of een speciaal evenement om een groot succes te markeren. Door te variëren, houd je het interessant en zorg je ervoor dat het vieren van successen een betekenisvolle en verwachte gewoonte wordt binnen het team.

4. Betrek het Hele Team

Succes is vaak het resultaat van een teaminspanning. Zorg ervoor dat iedereen betrokken wordt bij de viering, zodat het gevoel van samenhorigheid wordt versterkt. Dit kan betekenen dat je niet alleen de directe betrokkenen complimenteert, maar ook degenen die indirect hebben bijgedragen

Start vandaag

Het vieren van successen is geen luxe, het is een noodzaak. Het draagt bij aan een positieve werkomgeving, verhoogt de motivatie en zorgt voor continue groei en verbetering. Succes is een keuze die je elke dag opnieuw maakt. Door regelmatig successen te vieren, maak je van succes een gewoonte en bouw je aan een sterk en gemotiveerd team.

Dus, waar wacht je nog op? Neem vandaag nog de tijd om stil te staan bij wat jij en je team hebben bereikt. En als je hulp nodig hebt of vragen hebt over hoe je het beste uit je team kan halen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder om samen te werken aan een nog succesvollere toekomst!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.