Oranjekoorts in de boardroom

Hoe watermeloenrapportages onze besluitvorming beïnvloeden

LEES VERDER

Heb jij ook weleens een RAG rapportage gemaakt? Of misschien krijg je ze regelmatig te zien bij jouw Management Team meeting of bij jou in de boardroom. RAG staat voor Red Amber Green. De zogenaamde stoplichten, of beter gezegd verkeerslichten rapportage. 

Mijn ervaring hiermee is dat er veel energie gestoken wordt in het op groen krijgen van de verkeerslichten. Groen geeft een goed gevoel. In de groene zone kan je namelijk goed doorrijden en is er geen vervelend oponthoud. 

Maar leidt dit wel tot het juiste gesprek? Of voorkomt het juist het benodigde gesprek om het ernstig oponthoud te voorkomen. Namelijk een rood verkeerslicht. Een rood licht zonder dat deze eerst op oranje is gesprongen. 

Waarom wordt oranje over het algemeen als vervelend ervaren? Dat is het onderzoeken waard. Want oranje, daar moet het gesprek over gaan. Oranje moet het nieuwe groen worden. Gesprekken over oranje met de energie en mindset van groen. 

Hoe krijg je oranjekoorts in de boardroom. Daar gaat deze blog over.

Oranje: Het vergeten signaal

Je kent het wel: de vergadering begint en iedereen kijkt gespannen naar de RAG-rapportage. Alles wat groen is, wordt snel afgevinkt en met tevreden knikjes begroet. Groen betekent immers dat alles op rolletjes loopt. Maar wat gebeurt er met de oranje indicatoren? Meestal is dit het vergeten signaal en komt voornamelijk groen voor samen met de onderdelen die van groen in de vorige rapportage in één keer naar rood zijn gegaan. Oranje lijkt ongemakkelijk maar is een signaal dat niet genegeerd kan worden.

De neiging om oranje te vermijden is logisch. Oranje staat voor onzekerheid en mogelijke problemen die nog niet helemaal duidelijk zijn. Het vraagt om actie en aandacht, maar zonder de duidelijke urgentie van rood. En dat kan ongemakkelijk zijn. Het lijkt erop dat veel organisaties deze ongemakkelijke waarheid liever vermijden, met alle risico’s van dien.

De watermeloen rapportages

Hier komt de metafoor van de watermeloen om de hoek kijken: groen aan de buitenkant, rood van binnen. Het lijkt alsof alles in orde is, maar bij nader inzien schuilen er serieuze problemen onder de oppervlakte. Dit komt doordat er zoveel nadruk ligt op het laten zien van groene indicatoren, dat oranje vaak genegeerd of gebagatelliseerd wordt. De focus ligt op het creëren van een ogenschijnlijk probleemloze omgeving, terwijl de werkelijkheid misschien een stuk minder rooskleurig is.

Een van de grootste uitdagingen is om een cultuur te creëren waarin oranje als positief en constructief wordt gezien, in plaats van iets negatiefs dat moet worden vermeden. Dit vraagt om een verandering in mindset en aanpak.

Het belang van oranje

Waarom is het zo cruciaal om oranje de aandacht te geven die het verdient? Omdat oranje de vroege waarschuwing is. Het geeft aan dat er potentiële risico’s en problemen zijn die, als ze nu worden aangepakt, wellicht nooit rood hoeven te worden. Dit vereist echter dat teams en leiders de moed hebben om deze vroege signalen serieus te nemen en open te bespreken.

Het negeren van oranje kan leiden tot plotselinge en onverwachte rode signalen. En als we eerlijk zijn, die rode signalen komen nooit echt onverwacht. Er zijn altijd vroege tekenen, maar die worden vaak over het hoofd gezien of niet serieus genomen omdat iedereen gefocust is op groen.

Hoe maak je oranje het nieuwe groen?

Hier zijn enkele tips om oranje het nieuwe groen te maken in jouw organisatie:

  1. Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat medewerkers zich veilig voelen om problemen en zorgen te uiten. Dit begint met voorbeeld gedrag. Leiders in alle lagen van de organisatie moeten laten zien dat het bespreken van risico’s en problemen gewaardeerd wordt.
  2. Stel de juiste vragen: In plaats van te vragen waarom iets niet groen is, vraag wat er nodig is om een oranje indicator naar groen te krijgen. Wat zijn de belemmeringen? Welke hulp is nodig?
  3. Vier kleine successen: Als een oranje probleem succesvol wordt aangepakt voordat het rood wordt, vier dat dan. Laat zien dat het identificeren en oplossen van potentiële problemen net zo waardevol is als het behalen van doelen.
  4. Transparantie en eerlijkheid: Wees eerlijk over de status van voortgang en problemen. Dit betekent niet dat je pessimistisch moet zijn, maar wel realistisch. Transparantie bouwt vertrouwen en biedt de mogelijkheid om hulp aangeboden te krijgen voordat daarom gevraagd wordt.
  5. “Foster a growth mindset”: Moedig een cultuur aan waarin leren en groeien centraal staan. Fouten en uitdagingen zijn kansen voor verbetering en innovatie, niet iets om te vermijden.
  6. Oranjekoorts in de boardroom: Gebruik het EK van dit moment (juni 2024) om een oranje dag te houden in de boardroom. Een dag met FOCUS op oranje.

Heb jij ook weleens het gevoel gehad dat er meer aandacht moet zijn voor de oranje signalen in jouw organisatie? Wil je meer weten over hoe je een cultuur kunt creëren waarin oranje wordt gezien als een kans in plaats van een probleem? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om de juiste mindset en aanpak te ontwikkelen, zodat jouw organisatie sterker en proactiever wordt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat oranje het nieuwe groen wordt!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.