Haal het beste uit je uitdagingen

Het is als het renoveren van een winkel tijdens de uitverkoop

LEES VERDER

Ken je die uitspraken zoals “zie problemen als kansen” of “elk probleem is een kans om te groeien”? Klinkt supermotiverend, toch? Maar laten we eerlijk zijn, die quotes alleen laten je problemen niet plotseling magisch oplossen. Toch is het wel een eerste stap om vanuit een positieve mindset naar problemen te kijken. En dat is precies waar deze blog je bij gaat helpen.

Wat is op dit moment het grootste probleem voor jouw organisatie? Waarom is dit een probleem? Waar worstel jij nu mee in deze context en wat kan je doen? Dit zijn vragen waar je mee aan de slag kan. Laten we voor het gemak het voorbeeld van digitalisering onder de loep nemen, een voorbeeld dat je vast herkent.

Digitalisering

Digitalisering, een hot topic tegenwoordig. Je ziet overal om je heen bedrijven die de sprong naar digitaal maken. Maar dit brengt niet alleen technische uitdagingen met zich mee, ook de ontwikkeling van je team en de druk om steeds sneller te innoveren zijn flinke hordes. Het voelt als renoveren terwijl de winkel open is. Geen wonder dat sommige mensen overweldigd raken. Werkdruk stijgt, werkgeluk daalt, en alsof dat niet genoeg is, moet er ook nog bezuinigd worden.

Motiverende taal

Hoe voel je je nu na het lezen van dat stukje? Waarschijnlijk niet bepaald opgepept, toch? Het benoemen van problemen lijkt vaak meer een toenemende last dan een stap naar oplossingen. Laten we daar verandering in brengen.

De eerste stap begint eigenlijk met die cliché quotes die we net noemden. Maar als je ze positief formuleert, dus “elk probleem is een kans om te groeien”  veranderen in “elke uitdaging is een kans om te groeien”, dan voel je eerder de motivatie opborrelen om ermee aan de slag te gaan. Grappig hoe taal je motivatie kan boosten, toch?

Kleine oplossingen realiseren

Maar goed, goede communicatie alleen is niet genoeg. Je hebt ook resultaten nodig om die energie vast te houden. Om snel succes te behalen, wil je de kleinere problemen binnen het grote plaatje aanpakken. Want als je problemen niet kleiner maakt worden ze vanzelf groot. Naast kleiner maken is het belangrijk om je bewust te zijn dat niet alle problemen even zwaar wegen, dus is het slim om ze te prioriteren en ze stap voor stap op te lossen.

Succes zit ‘m in het stapelen van succesjes

En weet je, succes is niet alleen een momentopname. Vier je tussentijdse succesje, hoe klein dan ook, maak ze zichtbaar, laat ze groeien en zorg dat je het vasthoudt. Het gaat om het opbouwen van het vertrouwen dat mensen hebben dat het probleem opgelost wordt en dat ze gaan zien dat het eigenlijk een kans was om te groeien. Maar hoe dan?

Het draait allemaal om mensen

De communicatie zou gericht moeten zijn op de kansen die ontstaan, zelfs bij bezuinigingen. Meer ruimte om technische problemen aan te pakken en zeker ook te investeren in de ontwikkeling van je team. Minder externe consultants die de veranderingen doorvoeren, en meer investeren in de kracht van je eigen team. Die mensen die dagelijks de problemen ervaren, die zijn de sleutel. Ze willen verandering zien, zichzelf ontwikkelen en anderen inspireren. Met hen kun je problemen omzetten in kansen.

Value Stream Mapping

Niet alles hoeft in één keer te worden aangepakt. Vaak kun je met een kleine verandering al grote resultaten behalen. Een handige tool hiervoor is Value Stream Mapping (VSM). Hiermee kun je knelpunten in kaart brengen en optimalisatiemogelijkheden vinden voor een soepeler proces. Begin met kleine stappen, verzamel data, en streef naar dat eerste snelle succes.

En nu jij!

Als je dat eerste succes hebt behaald, blijf dan niet stilzitten. Denk meteen na over het vervolg en communiceer dat ook. Succesvolle verandering is een continu proces.

Wil jij die positieve energie voelen om samen met je team problemen (uuuhh…. uitdagingen) aan te pakken? Realiseer je dat actie vereist is, zowel in structuur als in cultuur. Wij hebben onze Filotes PAS methode speciaal ontworpen om de veranderkracht in jouw organisatie te benutten. Mail ons of neem hier contact op. We helpen je graag!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.