De kunst van het nemen van echte beslissingen

Hier worden geen beslissingen genomen, die ontstaan

LEES VERDER

“Hier worden geen beslissingen genomen, die ontstaan.”

Deze opmerking hoorde ik onlangs en het bleef bij mij hangen. Het beschrijft zo treffend een veelvoorkomend scenario in veel bedrijven: het eindeloos uitstellen van beslissingen en de daaruit voortvloeiende onduidelijkheid. Dit fenomeen kan leiden tot frustratie en inefficiëntie, en uiteindelijk de groei van een organisatie stagneren.

Stel je voor: je zit in een vergadering waar een belangrijke beslissing moet worden genomen. De discussie is intens, maar aan het eind van de bijeenkomst is er nog steeds geen duidelijk besluit. 

Klinkt bekend? Dit is een klassiek voorbeeld van besluiteloosheid, een valkuil waar veel teams in verstrikt raken. Maar waarom is het zo moeilijk om de knoop door te hakken?

Vaak komt dit door een combinatie van factoren zoals angst voor de gevolgen, het niet willen dragen van de verantwoordelijkheid, of gewoonweg omdat het bestaande zo comfortabel en bekend voelt. Het uitstellen van beslissingen kan op de korte termijn comfortabel lijken, maar op de lange termijn kan het leiden tot stagnatie en gemiste kansen.

In de blog van deze week duiken we dieper in de kunst van het besluiten nemen. We verkennen waarom beslissingen vaak worden uitgesteld, welke impact dit heeft op jou en jouw organisatie, en natuurlijk hoe je dit kunt veranderen. 

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en duidelijke tips laten we zien hoe je effectiever beslissingen kunt nemen, zodat jouw team en organisatie daar de vruchten van kunnen plukken.

De uitdaging van verschillende perspectieven

In elke groep heb je diverse perspectieven en meningen. Tijdens discussies over beslissingen kun jij bijvoorbeeld denken dat er snel gehandeld moet worden, terwijl jouw collega’s misschien meer tijd willen nemen om alle opties te overwegen. Zij kunnen argumenteren dat een goed doordacht besluit, ook al kost het meer tijd, uiteindelijk minder risico’s met zich meebrengt.

Het is essentieel om alle perspectieven te erkennen en te begrijpen. Dit betekent niet alleen luisteren, maar ook echt horen wat anderen zeggen en waar hun zorgen vandaan komen. Emoties kunnen hoog oplopen, vooral als mensen zich persoonlijk aangevallen voelen of als ze het gevoel hebben dat hun stem niet gehoord wordt.

De verborgen kosten van niet beslissen

Wat gebeurt er als beslissingen steeds worden uitgesteld? Op het eerste gezicht lijkt er misschien niets aan de hand. Je gaat gewoon door met je dagelijkse werkzaamheden, zonder de druk van verandering. Maar onder de oppervlakte kunnen er problemen broeien. Projecten kunnen vertraging oplopen, teams kunnen gefrustreerd raken door het gebrek aan richting, en de algemene effectiviteit van de organisatie kan afnemen.

Net zoals je een kiespijn kunt negeren totdat het te pijnlijk wordt, kan de impact van uitgestelde beslissingen zich opstapelen tot een punt waarop het veel moeilijker en kostbaarder is om in te grijpen.

Wanneer besluiten vaag blijven

Heb je ooit een vergadering verlaten met het gevoel dat er iets besloten is, maar zonder duidelijkheid over wat dat dan precies is? Of erger nog, denk je dat er een besluit is genomen, maar blijkt dat iedereen er een andere interpretatie op nahoudt? Dit zijn tekenen van onduidelijke besluitvorming, die vaak leidt tot verwarring en inconsistentie in acties.

Beslissingen die in de lucht blijven hangen

Soms lijkt een besluit helder en concreet, maar in de praktijk blijft alles bij het oude. Mensen kunnen denken dat het besluit niet voor hen geldt, of ze kiezen ervoor om verder te gaan met hun eigen prioriteiten, alsof er niets is veranderd. Het gebrek aan duidelijke consequenties voor het niet volgen van besluiten maakt het gemakkelijk om af te wijken van het afgesproken pad.

Effectieve strategieën voor betere besluitvorming

Nu ik de uitdagingen met je heb besproken, laten we eens focussen op de oplossingen. Hier zijn enkele doeltreffende strategieën om de besluitvorming in jouw organisatie te verbeteren:

 1. Faciliteer open dialoog
  Moedig een cultuur aan waarin open en eerlijke communicatie de norm is. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt dat iedereen zich betrokken voelt bij het besluitvormingsproces.
 2. Creëer een gevoel van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid
  Het is cruciaal dat iedereen binnen de organisatie zich verantwoordelijk voelt voor het succes van de gehele waardeketen, niet alleen voor hun individuele bijdragen. Door de structuur van je organisatie hierop aan te passen, zorg je ervoor dat iedereen de impact van besluiteloosheid kan voelen én aanpakken. Dit helpt om silo’s te doorbreken en bevordert een omgeving waarin teamleden proactief bijdragen aan overkoepelende doelen en resultaten. Door deze gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt het gemakkelijker om complexe problemen te adresseren die een integrale aanpak vereisen, en versterk je de cohesie en de synergie tussen verschillende afdelingen.
 3. Maak duidelijk wat niet gedaan moet worden
  Vaak praten we over wat er moet gebeuren, maar het is net zo belangrijk om helder te hebben wat niet moet gebeuren. Focus zorgt voor flow en gaat niet zo zeer over ja-zeggen tegen de dingen die je gaat doen maar vooral over nee-zeggen tegen de dingen die je niet gaat doen. Voorkom hiermee dat mensen eigen interpretaties volgen die indruisen tegen genomen besluiten.
 4. Vereenvoudig het proces
  Overweeg om het besluitvormingsproces te stroomlijnen door minder lagen en minder bureaucratie. Dit kan helpen om sneller en efficiënter besluiten te nemen.
 5. Implementeer ondersteunende technologieën
  Maak gebruik van moderne tools die helpen bij het vastleggen, delen en opvolgen van besluiten.
 6. Bouw een cultuur van accountability
  Cultiveer een omgeving waarin mensen zich comfortabel voelen om elkaar aan te spreken op afspraken en verantwoordelijkheden. Dit bevordert een sfeer van wederzijds vertrouwen en samenwerking.

Jouw eerstvolgende besluit

Is het tijd om de besluitvorming binnen jouw organisatie een flinke boost te geven? We staan klaar om je te ondersteunen met advies en strategieën die echt werken. Hak vandaag nog de knoop door (😃 🚀) en laten we samen zorgen voor duidelijke, effectieve besluiten in jouw team!

Mail ons of neem contact als je vragen hebt over hoe je effectiever beslissingen kunt nemen.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.