De succesformule van Team Buzz bij VodafoneZiggo ontrafeld

Het was dat ene team waar je een borrel mee ging drinken omdat het leuk was, niet omdat het moest

LEES VERDER

Stel je voor, je komt op een dag je kantoor binnen en de energie is zo tastbaar en zichtbaar. Collega’s glimlachen, ideeën borrelen op bij het koffieapparaat en het werk voelt eerder als een avontuur dan een verplichting. 

Dat aanstekelijke enthousiasme zoek ik continu in mijn werk. Ik focus me op de dingen waarvan ik energie krijg, die ik leuk, nuttig en waardevol vind. En ik help mijn klanten graag om deze ervaring ook voor zichzelf te creëren.

Een team waarmee ik dit unieke gevoel had, was het Agile Transformatie team van VodafoneZiggo, beter bekend als Team Buzz. 

Ik heb nog altijd contact met een aantal teamleden van toen. Sven Smits en Merijn van Weelden zijn vorig jaar mee geweest tijdens het Filotes kiteweekend in Schiermonnikoog. Onlangs had ik afgesproken met Judith Basten, de drijvende kracht achter Suenja trainingen. Ze heeft een flinke dosis mindfulness toegevoegd aan een van onze videolessen binnen het Personal Agility programma.  Ook sprak ik laatst Maarten Tomassen en Menno van der Voort. 

Conclusie: we hebben allemaal precies hetzelfde gevoel bij dit team. 

Het is een sentiment waarvan ik zeker weet dat het breed gedeeld wordt onder alle “Buzzers” – een gevoel van verbondenheid en trots op wat we samen hebben bereikt.

Wat was het geheim van Team Buzz?

De Magie van Team Buzz

Het geheim achter Team Buzz begon met een heldere visie, een gezamenlijke drive, en een unieke uiting van teamidentiteit die de normen van traditionele werkomgevingen overstijgt.

Zoals Maarten treffend opmerkte: “Het was dat ene team waar je een borrel mee ging drinken omdat het leuk was, niet omdat het moest.” 

Dit gevoel van kameraadschap en wederzijdse waardering vormde de basis van een unieke teamdynamiek.

Het merk Team Buzz en de visuele uiting van trots

Uniek aan Team Buzz was niet alleen onze werkwijze, maar ook hoe we ons naar de buitenwereld presenteerden. 

Het team had zijn eigen stickers, een logo en zelfs gele t-shirts met het Buzz logo. Deze visuele uitingen symboliseerden een gevoel van verbondenheid en trotsheid die je vaak terugziet bij toonaangevende bedrijven zoals Spotify of Google. Medewerkers die hun ‘company outfit’ dragen, stralen een gevoel van gemeenschap, trots en betrokkenheid uit. 

Voor Team Buzz was dit een essentieel onderdeel van onze identiteit en succes.

De Agile lunch – veel meer dan gewoon een teamuitje

Het concept van de zogenaamde Agile lunch werd geboren uit een idee van Maarten Tomassen, een van de teamleden. Het idee was eenvoudig en briljant tegelijk: “Jullie hebben € 100,-. Organiseer een lunch met collega’s waarbij eten, locatie, muziek, en vermaak geregeld zijn, waarbij we de basis van agile werken meekrijgen en tegelijkertijd een leuke teamactiviteit hebben om de teambuilding te vergroten.” 

Dit evenement was niet zomaar een teamuitje; het was een manifestatie van agility in zijn puurste vorm – creativiteit, samenwerking, plezier, en vooral, waardecreatie voor het team en daarmee voor de organisatie.

Dit evenement onderstreept de essentie van wat Team Buzz zo speciaal maakte: een sterke verbinding tussen plezier en werk, waarbij de agile principes niet alleen werden gepredikt maar ook geleefd.

Overige ingrediënten van dit succes team

 • Complementaire vaardigheden
  De diversiteit binnen het team was juist onze kracht. Verschillende coaches met uiteenlopende achtergronden en expertise zorgden voor een rijke mix van perspectieven. Deze verscheidenheid aan inzichten stelde het team in staat om elkaar aan te vullen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren.
 • Autonomie en verantwoordelijkheid
  Team Buzz genoot van een hoge mate van vrijheid zonder het hogere doel uit het oog te verliezen. Deze autonomie zorgde ervoor dat leden zich eigenaar voelden van hun werk. Het eigenaarschap droeg bij aan onze motivatie en betrokkenheid. Het zorgde ook voor vertrouwen en lef hebben om nieuwe dingen uit te proberen, een essentieel ingrediënt voor creativiteit en innovatie.
 • Ontspanning, humor en creativiteit
  De werksfeer was licht en vol humor. Het team wist dat lachen en plezier maken cruciale onderdelen zijn van het onderhouden van een positieve teamdynamiek. Deze ontspannen sfeer stimuleerde creativiteit en out-of-the-box denken.
 • Betrokkenheid bij de HOE en WAT
  Door iedereen te betrekken bij zowel de planning als de uitvoering van de transformatie, zorgde Team Buzz ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk voelde voor het eindresultaat met meetbare doelen op het gebied van waarde creatie, autonomie, samenwerking en time to market. Dit collectieve eigendom is cruciaal voor het behalen van succes.
 • Flow en eigenaarschap
  Het team begreep het belang van flow, een staat waarin werk moeiteloos en efficiënt verloopt. Door de ruimte voor iedereen om eigenaarschap te pakken voor het bereiken van doelen, stimuleerde team Buzz een omgeving waarin men zich volledig wilde inzetten. Hierdoor was het niet alleen efficiënt, maar ook effectief.
 • Voortdurende reflectie en groei
  Een ander aspect was de voortdurende bereidheid om te reflecteren en te groeien, zowel individueel als collectief. Door open te staan voor feedback en persoonlijke ontwikkeling, bleef het team zichzelf verbeteren..

Je vraagt je misschien af, “Leuk verhaal, maar wat betekent dit voor mij?” Het antwoord is simpel: zie hier het potentieel om jouw team naar nieuwe hoogten te stuwen. De lessen van team Buzz zijn niet exclusief voor hen, ze kunnen door iedereen en in elk team toegepast worden. Het gaat om de bereidheid om te leren, te groeien, en bovenal, om echt te verbinden met je teamgenoten. Samen plezier hebben.

Stap in de voetsporen van Team Buzz

Nu je een kijkje hebt genomen in de keuken van team Buzz, ben je wellicht geïnspireerd om jouw team ook naar een hoger niveau te tillen. Misschien denk je, “Hoe kan ik dit toepassen in mijn team?” of “Wat als ik ook een omgeving wil creëren waar werk niet voelt als werk maar als plezier?”

Of je nu vragen hebt, op zoek bent naar advies, of gewoon wilt sparren over hoe je de ingrediënten van team Buzz in jouw team kunt integreren, wij staan voor je klaar en helpen je graag. Mail ons of neem hier contact met ons op. 

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.