Ontketen een doorbraak in je transformatie met deze stappen

Het is als het gevoel dat ik had toen ik nog rookte en zonder sigaretten de deur uitging om te gaan stappen. Paniek! 

LEES VERDER

Voel je je als leider van verandering soms alsof je vastzit in een tunnel zonder dat er licht aan het einde te zien is? Denk je, hoe nu verder?

Misschien heb je het gevoel dat je tegen een muur aanloopt omdat het topmanagement maar niet wil meebewegen, niet snapt wat Agile is of de noodzaak van verandering niet inziet. 

Nou, je bent zeker niet de enige. Ik hoor dit zo vaak. 

Het leiden van een organisatie door verandering, vooral in de context van een Agile transformatie, kan aanvoelen als het navigeren door onbekend terrein zonder kaart. Daarbij is het frustrerend, uitdagend en soms ronduit ontmoedigend wanneer de mensen waarvan je de steun het hardst nodig hebt, het minst bereid lijken om die te geven. 

Maar hier is het goede nieuws: er zijn methoden en strategieën die jou kunnen helpen om de weg uit dit doolhof te vinden. 

In dit blog duiken we in de boeiende wereld van John Kotter’s 8 stappen voor effectieve verandering, maar met een twist. We gaan kijken hoe dit model past in de dynamische, soms chaotische wereld van Agile transformaties. 

Stap 1: Creëer een gevoel van urgentie

Voordat we überhaupt aan verandering denken, moeten mensen voelen dat het nodig is. Het is als het gevoel dat ik had toen ik nog rookte en zonder sigaretten de deur uitging om te gaan stappen. Paniek! Dit moet ik nu als eerste oplossen.

Dat gevoel, maar dan op organisatieniveau, helpt om iedereen aan boord te krijgen. In een Agile transformatie betekent dit dat je het topmanagement bewust maakt dat de traditionele manier van werken en denken niet meer volstaat in de snel veranderende wereld van vandaag.

Stap 2: Vorm een leidende coalitie

Je hebt bondgenoten nodig. Dit zijn niet alleen je vrienden bij de koffieautomaat, maar mensen uit alle lagen van de organisatie die invloed hebben en die de verandering steunen. In de context van een Agile transformatie zoek je naar mensen die zowel de Agile mindset begrijpen als het respect en het oor van het topmanagement hebben.

Stap 3: Ontwikkel een visie en strategie

Wat is jouw “waarom”? Zonder een heldere, inspirerende visie, wordt elke verandering een zwerftocht. In Agile termen betekent dit dat je duidelijk maakt hoe deze nieuwe manier van werken de organisatie wendbaarder, responsiever en innovatiever maakt. En wat dit betekent voor jouw klant, hoe die zich weer gehoord en gezien voelt. Of dat de mensen binnen je organisatie weer gaan bruisen van de energie. Dit is het kompas om je bestemming te bereiken.

Stap 4: Communiceer de veranderingsvisie

Als je visie een geheim is, dan is het geen visie maar een dagdroom. Praat erover! En dan niet in managementjargon, maar op een manier die voor iedereen begrijpelijk en aansprekend is. Bij Agile transformaties gaat het om het delen van successen, het vieren van kleine overwinningen en het constant herinneren aan het grotere doel. Uitgebreide plannen helpen je niet want iedere organisatie is anders en de route is onvoorspelbaar. De truc is om in beweging te komen en tussentijds bij te sturen. 

Stap 5: Verwijder obstakels

Op de weg van verandering kom je altijd hobbels tegen. Sommige lijken klein, zoals misverstanden over wat Agile werken inhoudt. Andere zijn groot, zoals een bedrijfscultuur die fouten afstraft in plaats van ze te zien als leermomenten. Als leider is het jouw taak om deze obstakels te identificeren en te verwijderen.

Stap 6: Genereer korte termijn successen

Verandering is een marathon, geen sprint. Ik blogde hier al eens eerder over: Maak marathonlopers van je mensen. Maar dat betekent niet dat je geen tussentijdse finishlijnen kunt hebben. Deze successen zijn essentieel om het momentum te behouden en de sceptici binnen de organisatie te overtuigen. In een Agile context betekent dit het vieren van succesvolle sprints of verbeteringen in de teamdynamiek.

Stap 7: Consolideer de winsten en produceer meer verandering

Rust niet op je lauweren. Gebruik de energie van de behaalde successen om nog meer veranderingen door te voeren. Dit is het moment waarop je de Agile principes echt diep in de organisatie begint te verankeren, verder dan alleen de IT-afdeling.

Stap 8: Veranker nieuwe benaderingen in de cultuur

Uiteindelijk gaat het erom dat deze nieuwe manier van werken de norm wordt. Dit is het moeilijkste deel, want het vereist een verandering in mindset en gedrag op alle niveaus. Het betekent ook dat jij het topmanagement leert accepteren dat de traditionele command-and-control stijl plaatsmaakt voor meer vertrouwen en autonomie.

De uitdagingen voor jou als leider van de verandering

Als leider van een Agile transformatie, geconfronteerd met traditioneel ingesteld topmanagement, zit je in een bijzondere positie maar het is zeker niet uniek. 

Je kan niet alleen gebruikmaken van Kotter’s stappen, maar ook de balans vinden tussen het respecteren van de bestaande bedrijfscultuur en het introduceren van radicale nieuwe manieren van werken en denken. Dit vraagt om:

Do’s:

  • Empathie tonen en luisteren naar zorgen van het management.
  • Duidelijke voorbeelden geven van hoe Agile werken in het voordeel van de organisatie kan zijn.
  • Kleine, beheersbare veranderingen doorvoeren om het vertrouwen te winnen.
  • Volhouden en doorgaan: juist als het moeilijk wordt, wordt het interessant en leerzaam

Dont’s:

  • Alles in één keer willen veranderen.
  • Communiceren in jargon dat alleen ‘Agilisten’ begrijpen.
  • Vergeten om successen, hoe klein ook, te vieren.
  • Alles eerst duidelijk willen hebben

Walk the talk

Verandering leiden, zeker in de vorm van een Agile transformatie, is geen wandeling in het park. Het voelt veel meer als een avontuur – niet zonder gevaren – door de jungle. Het vereist moed, doorzettingsvermogen, en bovenal, een diep begrip van de menselijke natuur. Uiteindelijk vraagt het om jouw eigen persoonlijke wendbaarheid. 

Kotter’s 8 stappen bieden een krachtig kader, maar het succes hangt af van jouw vermogen om deze principes toe te passen in de unieke context van jouw organisatie.

Ben je onzeker over je volgende stap? Of gewoon zin om hierover van gedachten te wisselen met iemand die dit pad al bewandeld heeft? Neem dan contact met ons op. 

Wij staan klaar om je te helpen navigeren door de uitdagende, maar uiterst bevredigende reis van leiderschaps- en organisatieverandering. Jouw succes is onze passie.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.