Burn-down, burn-up, burn-out

Bouwen aan het systeem voor duurzame groei.

LEES VERDER

Welke van de drie woorden: burn-down, burn-up of burn-out, trekt voor jou de meeste aandacht? En waarom? Wat roept deze opsomming van woorden bij jou op? 

Dit is wat het bij mij oproept:

Burn-down en burn-up kan je relateren aan charts die vaak gebruikt worden voor visualisatie van productiviteit van teams. Dit kan op veel verschillende manieren: 

  • uitnutting van beschikbare of geplande capaciteit in uren, 
  • voortgang in realisatie van geplande items binnen een tijdsperiode, of 
  • groei in de realisatie van waarde.

Kenmerkend is het inzicht in efficiëntie of effectiviteit en het stimuleren van verbetering hierin. Een belangrijk en tegelijkertijd gevaarlijk inzicht, afhankelijk van hoe daar mee wordt omgegaan.

Burn-out kan in deze charts zichtbaar worden als er een dip komt in de verbetering. 

Deze blog gaat over het inbouwen van burn-out beschermers in het systeem voor duurzame groei. 

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die met kenmerken van burn-out te maken heeft, of heeft hier zelf ervaring mee. De dynamische en snel evoluerende tijd waarin we leven kenmerkt zich door veranderingen die zich in een ongekend tempo voltrekken. De digitalisering van ons leven, de voortdurende blootstelling aan informatie en de druk om te allen tijde verbonden te zijn, leiden voor velen tot digitale vermoeidheid en stress.

Afgelopen week kwam ik het volgende filmpje tegen dat mij hier weer meer bewust van maakte en een tip heeft die je gelijk kan toepassen: Simon Sinek Dealing with Smartphone Disrespect (youtube.com)

De digitale vermoeidheid en stress raakt alle generaties. Van de ouderen in het team, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die merken dat ze de ontwikkelingen niet meer bij kunnen houden. Tot de jongeren, de generatie Z, die te maken heeft met carrière onzekerheid, de druk om de wereld te veranderen en bij te dragen aan maatschappelijke verbeteringen. 

De omgeving of met andere woorden het systeem waarin men werkt is over het algemeen primair gericht op presteren, op continue groei. Snel, sneller, snelst. Denk aan de burn-down en burn-up charts zoals eerder genoemd. Inzicht in de prestatie van het team en andere teams is goed als dit stimulerend is voor de ontwikkeling van de teams en het leren van elkaar. 

Het gevaar dat hier loert is echter het gebruik van de cijfers om druk op te leggen op de verbeteringen vanuit de hiërarchie in de organisatie. Ook zie ik vaak dat teams zichzelf druk opleggen om steeds beter te worden.   

Daar is niets mis mee, als het gezonde druk en duurzame groei is. Groei met aandacht voor de mens. Dit vereist maatregelen vanuit zowel de hiërarchie als vanuit collega’s. 

Vanuit de hiërarchie niet alleen door beschermende afspraken en faciliteiten, maar juist ook door voorbeeldgedrag waarin bijvoorbeeld deelname aan mentale gezondheidsprogramma’s normaal wordt gevonden en de digitale detox wordt gestimuleerd. Het eerdere filmpje van Simon Sinek geeft hier een mooi voorbeeld van.

Vanuit collega’s door aandacht voor elkaar en aandacht voor het onderwerp. Een onderwerp dat op de agenda staat van bijvoorbeeld een retrospective maar dat ook gekoppeld is aan een mindset die het belang ervan inziet. Ik ken teams die in een burn-up chart de “energie” in het team meten, een mooi hulpmiddel om het onderwerp bespreekbaar te maken, maar alleen met het hulpmiddel ben je er niet.

Burn-out is een serieus onderwerp met niet alleen een risico op de groei in de prestaties van de teams maar vooral ook een grote impact op de persoon en de collega’s in het team. Het is van belang om burn-out beschermers in te bouwen. De symptomen te herkennen en de gevolgen vóór te zijn. 

Voor aanvullende tips en inspiratie zie ook deze eerder blogs:

Zie jij ook het belang van de waarde van een evenwichtige benadering van presteren, waarin rust en herstel net zo belangrijk zijn als de inspanningen om vooruit te komen?We helpen je graag met het systeem voor duurzame groei. Misschien wel de doorbraak die jouw team of organisatie nodig heeft? Neem dan nu contact met ons op.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.