Gratis positieve energie!

“Ervaringen uit het verleden bieden geen vertrouwen voor de toekomst”, … of wel?

LEES VERDER

Een mooie vraag aan het begin van 2024. Ik ben benieuwd naar je eerste gedachten bij deze vraag. Je eerste gedachten zijn veelzeggend over jouw ervaringen, hoe actueel ze zijn, maar ook hoe je daar zelf mee om kan gaan.

Wellicht ben je rond de jaarwisseling ook bezig geweest met de toekomst en heb je goede voornemens en doelen gesteld voor 2024. Heb je dit aan het begin van 2023 ook gedaan en heb je daar op gereflecteerd, aan het eind van 2023? Of ben je er meer kortcyclisch mee omgegaan, zijn de doelen veranderd gedurende het jaar en heb je daarop bijgestuurd? Hoe wil je dat dit jaar (anders) doen? Doe je dit alleen of doe je dit met je (management) team?

Haal je het positieve uit jouw ervaringen voor je eigen toekomst en die van anderen? Daar gaan we verder in verdiepen.

Wat is jouw energie oplader?

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar in mijn reflectie van het afgelopen jaar merk ik dat ik veel te weinig stil sta bij de successen, bij de dingen die goed gaan. En alleen al bij dit opschrijven komen een aantal voorbeelden in mij op die me gelijk een tinteling in mijn brein en een glimlach op het gezicht geven: 

  • Mijn samenwerking met Amigos die telkens weer enorm veel energie geeft vanuit de Champion programma’s die we doen en het boek dat we dit jaar (2024) samen gaan publiceren: Expeditie Wendbaarheid.
  • De onverwachte feedback die ik af en toe krijg van mensen die aangeven hoe ik hun leven op een positieve manier heb veranderd door de inzichten die ze hebben gekregen tijdens een jaarprogramma. Deze momenten maken mij bewust van de bijdrage aan werkgeluk en daarmee het levensgeluk van anderen.
  • De boost die ik krijg door samen met Frederik aan ons bedrijf Filotes te werken. Zelf weer in de lerende stretch zone komen en hierbij ook ervaren hoe mensen in je netwerk je ondersteunen in dit leren. 

Dit zijn maar een paar punten, ik zou zo door kunnen gaan met voorbeelden vanuit het bestuur van het Agile Consortium, de samenwerking met het Agile Business Consortium of voorbeelden vanuit mijn gezin. Maar het gaat vooral om het idee. Je bewust worden van de manier waarop je je kunt laden met energie vanuit positieve ervaringen.

Ik merk dat ik energie krijg door samen met anderen geïnspireerd te worden en anderen te inspireren. Wat is jouw “energie oplader”?

Hoe benut je de afvoerput?

Helaas is er naast de oplader ook een “energie afvoerputje“. Je kent vast de momenten dat het voelt alsof iemand de stop eruit heeft gehaald en alle energie wegstroomt. 

Dit zijn momenten waar je je niet voor hoeft in te spannen, ze komen vanzelf. Het zijn vaak hardnekkige momenten die je regelmatig dwarszitten. Soms is daar professionele hulp nodig, maar het helpt als je een goede persoonlijke wendbaarheid hebt en mensen om je heen die dat ook hebben. Want onderschat de invloed van de context niet. Denk maar eens na over situaties waarin je de energie ook om je heen voelt en wat dat met jouw energie doet.

Je laadt jezelf op met de energie van anderen die daar ook weer mee opladen: “gratis energie”. Andersom, in situaties waarbij om je heen de energie in de afvoerputjes verdwijnt, wordt ook jouw energie daar heen gezogen. Je helpt dus niet alleen jezelf maar ook jouw omgeving met meer persoonlijke wendbaarheid.

Een mooi voorbeeld van persoonlijke wendbaarheid is “omdenken”. Berthold Gunster is de grondlegger van dit begrip en heeft er verschillende bestsellers over geschreven. Omdenken is een manier van denken en doen, waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt. Bij omdenken kijk je naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoek je wat je daarmee zou kunnen doen. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws. Je hebt vast weleens een quote voorbij zien komen zoals hieronder:

Een mooie manier om de stop weer in het afvoerputje te krijgen.

Een belangrijke eigenschap die hiervoor nodig is, is proactiviteit. Stephen Covey, die vooral bekend is van zijn boek “The 7 Habits of Highly Effective People”, benadrukt het verschil tussen proactief zijn en reactief zijn. Hij zegt: als je beseft dat je zelf controle hebt over hoe je reageert op dingen, dan krijg je veel meer invloed. Dat leidt tot voldoening, rust, vertrouwen en zelfverzekerdheid. Je wordt dan niet langer het slachtoffer van wat er gebeurt, maar je neemt de leiding over je eigen ervaringen. Het draait allemaal om persoonlijk leiderschap, waarbij jij de baas bent over hoe je omgaat met wat het leven op je afvuurt.

Dus, haal het positieve uit jouw ervaringen voor je eigen toekomst en die van anderen.

Wil je daar gericht aan werken voor jezelf, je (management) team of organisatie, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we werken aan duurzame positieve energie bij jou en binnen jouw organisatie.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.