De sluipmoordenaar die burn-out heet

Het is duidelijk dat werkdruk een grote rol speelt 

LEES VERDER

Het voelt misschien al lang geleden – in ieder geval voor mij wel – maar we zijn nog maar kort uit de greep van de coronapandemie, een crisis die onze wereld op zijn kop zette. 

Ondertussen sluimert een minder zichtbare en een meer hardnekkige epidemie: die van burn-out. 

De cijfers in Nederland zijn schrikbarend. Elk jaar lopen meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde emotionele problemen​​. De grootste psychische redenen voor langdurige absentie op de werkvloer zijn angst, depressie en burn-out, met symptomen zoals slaapproblemen, piekeren en het ervaren van te veel werkstress​

Tussen 2014 en 2018 steeg het percentage mensen met een burn-out van 14% naar 17%, waarna het stabiliseerde. 17% is nog steeds schrikbarend hoog. 

Wat zorgt voor deze burn-out epidemie? Het antwoord ligt in de combinatie van factoren zoals mentale overbelasting op het werk, een verstoorde balans tussen werk en privé, en een gebrek aan veerkracht. Het is overduidelijk dat werkdruk een grote rol speelt in de ontwikkeling van burn-out.

Ik hoor je denken. Zeg, jullie van Filotes zijn toch van Agile en wendbare organisaties? Wat hebben die met werkdruk te maken? Ik durf te stellen: alles!

Waar komt werkdruk vandaan?

Experts wijzen op een toenemende druk vanuit het management, behoefte aan controle, gebrek aan vertrouwen en een overweldigende hoeveelheid regels en processen. Met desastreuze gevolgen.

Want deze factoren leiden ertoe dat werknemers hun focus verliezen op wat echt belangrijk is en verstrikt raken in een web van regels en processen. Dit resulteert in een verlies van vrijheid en autonomie, terwijl we weten dat het leveren van een zinvolle bijdrage, vrijheid en het zien van voortgang juist de sleutels zijn tot motivatie en voldoening.

Filotes gelooft daarom ook zo sterk in de visie dat wendbare mensen wendbare organisaties maken. Agile werken kan een oplossing bieden, maar is tegelijkertijd een enorme valkuil als het verkeerd wordt geïmplementeerd. En dat zien wij helaas te vaak misgaan.

Een voorbeeld

Een veelvoorkomend probleem, wat wij ook regelmatig terugzien bij onze klanten, is dat teams hun afspraken voor sprints of kwartaaldoelen als harde deadlines gaan zien. Vanzelfsprekend gevoed door verwachtingen van de buitenwereld. 

Dit legt onnodige druk op het team en de individuele leden en het werkt contraproductief voor het verlagen van stress en werkdruk. En geloof me, het werkt ook nog eens averechts als het gaat om de effectiviteit en de creativiteit van teams. 

Het oude denkpatroon dat alles planbaar en controleerbaar is, moet op de schop. Ja, we maken plannen en ja, we zetten ons in om doelen te halen. Maar de wereld verandert constant, en onze plannen moeten dat ook kunnen.

Moraal van het verhaal

Kortom, je kunt wel een nieuwe structuur of werkwijze implementeren, maar als je organisatie zich niet bewust is van de ingesleten, vaak goedbedoelde en niet helpende patronen zul je niet effectiever worden. En zal je dus ook niet de onderliggende doelen van je transformatie bereiken, bijvoorbeeld het creëren van een gezonder werkklimaat.

De oplossing

Hoe kan je dan wel een gezonde werkomgeving creëren?

Toon moed: Het vereist moed om tegen de stroom in te gaan, in te gaan tegen diep ingesleten patronen en overtuigingen van de organisatie om de cirkel van stress en burn-out te doorbreken. 

Heb geduld: Let erop dat je in je ‘stretch zone’ blijft, zonder over te gaan in de ‘stress zone’. Een stap voor stap benadering, veerkracht, doorzettingsvermogen en een onverzettelijke houding zijn hierbij cruciaal.
Omarm de chaos: Leer omgaan met onzekerheid en verandering. Dit is het echte leven!

Geef teams de ruimte: Laat ze zelf ontdekken, leren en zich aanpassen. Bevorder ownership in het team door als management bewust een stap terug te doen.

Maak je teams weerbaar: Leer ze omgaan met stress en onverwachte situaties. Er gaat geen dag voorbij dat er niets onverwachts gebeurt. De vraag is niet hoe je het kunt voorkomen, maar hoe je er effectief mee omgaat. 

Focus op een veilige omgeving: Leg de nadruk niet alleen op de resultaten van het team en het proces. Creëer een veilige omgeving waarin experimenteren wordt aangemoedigd. Moedig de mentaliteit van “fail fast, learn fast” aan. 

Happy people happy customers

Klinkt dit als muziek in je oren? Mooi! Want wij zijn hier dagelijks mee bezig. Klinkt dit als een enorme uitdaging? Dat is het ook. En het goede nieuws is: je hoeft het niet alleen te doen. 

Mail ons. Laten we kennismaken en in een verkennend gesprek ontdekken wat de eerste stap kan zijn naar een gezondere toekomst op de werkvloer. En hoe we dat vanuit verandering in structuur én cultuur kunnen bereiken. 

Het welzijn van jou én jouw mensen is onze prioriteit. 🌟🚀

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.