De digitale revolutie: Teambuilding met je AI-teamleden

Mijn drie grootste takeaways na het Agile Consortium Jaarcongres

LEES VERDER

Op donderdag 16 november 2023 was het Agile Consortium Jaarcongres. Met als titel dit jaar: “Agile Intelligence: beyond human interaction”. Als voorzitter van het Agile Consortium kijk ik terug op een fantastische dag vol inspiratie. Mijn drie grootste takeaways lees je in de blog van deze week.

Je kent vast de gouden eerste waarde van het Agile Manifesto: Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen.
Laten we eerlijk zijn, we kunnen niet om de digitale revolutie heen: AI staat daar als een glanzende ster aan de rechterkant. Maar wat doet dit met de interactie en met de samenwerking aan de linkerkant?

We hebben immers waardering voor hetgeen aan de rechterkant staat vermeld, maar hechten meer waarde aan dat wat aan de linkerzijde wordt genoemd. Ik zeg vaak: zoek naar een manier waarop de waarde aan de rechterkant bijdraagt aan de linkerkant.

Hoe kan AI bijdragen aan meer focus op samenwerking? Dit vraagstuk kwam tijdens het Agile Consortium Jaarcongres uitgebreid aan bod.

Ik deel hieronder mijn drie grootste takeaways met je:

1. Learning Agility: Baan vernieuwing in de strijd tegen het baanverlies

De eerste twee keynotes op de dag van Jurgen Appelo en Maarten Reijgersberg deden me denken aan een filmpje gemaakt in 2014. Het filmpje laat zien dat we ons moeten voorbereiden op een tijd waarin veel banen overbodig worden. Ook de banen van kenniswerkers. Veel van de ontwikkelingen uit dit filmpje zijn nog steeds herkenbaar. Het herinnerde mij ook aan de tijd waarin ik begon met werken en de uitfasering van mainframes voor eeuwig leek te duren. Echter…. Opeens was daar ChatGPT. Dit lijkt een kantelpunt te zijn waarin het allemaal erg dichtbij komt en ontwikkelingen sneller gaan dan ik op basis van het “mainframe” gevoel had verwacht.

Dit werd voor mij ook bevestigd door de sessie van Maarten Reijgersberg waarin hij ons meenam in de ontwikkeling van een Virtual Influencer: Esther Olofsson. We zagen de eerste verbeterslagen in de laatste maanden van 2022 waarin een beeld van een futuristische stripfiguur veranderde in een levensecht beeld. Daarna de stappen in versnelling van het genereren van de virtual human en de kennisontwikkeling die daarbij gepaard ging in het team, zoals het designen en creëren van de virtuele kleding en de stappen voor geautomatiseerde content generatie op Instagram en Linkedin.

Het belang van een team dat nieuwe dingen leert en zichzelf continu blijft ontwikkelen is helder. Een team dat niet volgt in de veranderingen maar de verandering leidt, daar was dit een mooi voorbeeld van. Dit moet passen bij de mensen in je team, maar dat dit een belangrijke skill is, is zeker.

Learning Agility: de skill om snel nieuwe dingen (aan) te leren wordt belangrijker dan ergens heel erg goed in zijn. Net als het omarmen van nieuwe innovatie en daarmee verder innoveren. Dit betekent samenwerken met je digitale teamleden.
Zij zijn innovatieversnellers en vaak de specialisten. Het verbinden van de specialisten en de samenwerking in het hybride team met de digitale teamleden blijft vooral mensenwerk. 

2. Innovatie: Als je alleen maar volgt kan je nooit de race winnen

Als je aan je klanten levert wat ze willen, met een korte “time to market” en je kan goed omgaan met veranderende omstandigheden, dan scoor je goed op waarde levering. Echter, het leiden van de verandering door innovatie, is meer dan het volgen van de verandering.

Het belang van innovatie zit niet enkel in het innoveren van de realisatie wijze maar  ook in het gerealiseerde, daarmee is het gekoppeld aan de waarde levering.

Voor steeds meer organisaties is dit de volgende stap in deze wereld waar veranderingen steeds sneller gaan. Als je snel kan volgen ben je misschien toch te traag.

Het belang van innoveren, experimenteren, fail fast en learn fast neemt toe.

3. Ethiek: Leidend in AI Teambuilding?

De laatste takeaway die op mijn netvlies staat is gerelateerd aan de team ontwikkelfasen van Tuckman. Hier moest ik aan denken toen Jurgen Appelo het volgende grappige filmpje liet zien (vanaf 2.29min).

Hoe kom je in het hybride team met je digitale teamleden door de storming fase? Kom je wel in een storming fase? Is dat wellicht het risico? De gevaren van fake data die gebruikt wordt voor het leren, de rationele beslissingen zonder emotie en dialoog. Deze vragen en thema’s benadrukken het belang van ethiek. 

Ethiek in AI voor teambuilding is cruciaal. Transparantie, privacybescherming en het behoud van menselijke waarden zijn essentieel. Een evenwichtige benadering is nodig om technologische efficiëntie te waarborgen zonder de werkgelegenheid, gelijke kansen en waardigheid van teamleden te schaden. Ethiek fungeert als het morele kompas voor een mensgerichte digitale revolutie.


Deze drie takeaways: learning agility, innovatie en ethiek laten zien dat de noodzaak voor wendbaarheid in de toekomst alleen maar zal toenemen. De visie van Filotes sluit hier naadloos op aan: “Wendbare mensen maken Wendbare organisaties”.

Geloof jij ook in onze visie? En ben je op zoek naar een doorbraak in de wendbaarheid binnen jouw team en organisatie?
Neem dan vandaag nog contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.