De verborgen kosten en stress van niet kiezen

De ironie is dat door niet te kiezen, we eigenlijk al een keuze maken

LEES VERDER

Stel je voor dat je aan de rand van een duikplank staat. Onder je wacht het water, koel en uitnodigend. Maar je aarzelt. Wat als het te koud is? Wat als je niet gracieus genoeg duikt? Terwijl je wikt en weegt, verstrijkt de tijd. Dit is wat velen van ons doen in het dagelijks leven en binnen organisaties als het gaat om besluitvorming. We wachten op perfectie, op complete informatie, op dat ‘juiste moment’. Maar wat is eigenlijk de prijs die we betalen voor deze uitgestelde sprong?

De hoge prijs van aarzeling

In de wereld van vandaag, waar verandering de enige constante is, kan het vooruit schuiven van besluiten zowel financieel als emotioneel duur uitpakken. Voor organisaties betekent traag beslissen vaak gemiste kansen, inefficiëntie en een vertraagde respons op de markt. Een mail die onbeantwoord blijft, kan leiden tot een misgelopen deal of een ontevreden klant. En terwijl we uitstellen, stapelt het werk zich op, waardoor de druk en de stress alleen maar toenemen.

Maar waarom doen we dit? Vaak is het de angst voor het onbekende, de angst om fouten te maken. We laten ons leiden door een kakofonie van ‘wat als’ scenario’s die ons verlammen. De ironie is dat door niet te kiezen, we eigenlijk al een keuze maken – de keuze om niets te doen, wat vaak de slechtste optie is.

Besluitvaardigheid als vaardigheid

Dus, wat zijn de onomkeerbare besluiten waar we voor staan? Zelden zijn beslissingen echt in steen gebeiteld. De meeste zijn aanpasbaar en bieden leermogelijkheden. Een ‘verkeerde’ keuze kan een bron van waardevolle inzichten zijn, mits we snel feedback krijgen en bereid zijn om te leren en aan te passen.

Hier zijn een paar tips om het tij van uitstel te keren:

  1. Accepteer onvolmaaktheid: Wacht niet op alle antwoorden, want die komen er zelden. Accepteer dat elk besluit een gok is naar de toekomst en dat perfecte informatie een mythe is.
  2. Weeg af welke besluiten echt onomkeerbaar zijn: De waarheid is dat de meeste beslissingen kunnen worden teruggedraaid of aangepast. Deze realisatie kan de druk verlichten.
  3. Leer van fouten: Zie een ‘verkeerde’ keuze als een leerervaring. Fouten zijn niet je vijand, maar je leermeesters.
  4. Beperk de opties: Te veel keuzes kunnen overweldigend zijn. Beperk je opties tot een beheersbaar aantal en kies daaruit.
  5. Stel een deadline: Geef jezelf een duidelijke deadline om een besluit te nemen. Dit kan helpen om de besluiteloosheid te doorbreken.
  6. Neem kleine stappen: Grote besluiten kunnen worden opgesplitst in kleinere, minder intimiderende stappen.
  7. Reflecteer op je aannames: Vaak houden aannames over wat er mis kan gaan ons tegen. Stel jezelf de vraag of deze aannames wel gegrond zijn.
  8. Focus op wat je kunt controleren: Maak je niet druk om de problemen die er (nog) niet zijn. Focus op wat je nu weet en wat je nu kunt doen.
  9. Praat erover: Soms helpt het om met anderen over het besluit te praten. Dit kan nieuwe perspectieven openen en je helpen een keuze te maken.

Laat uitstel niet de standaard worden. Door de angst voor de toekomst en de hang naar perfectie te doorbreken, kun je sneller, efficiënter en met minder stress besluiten nemen. Duik in het diepe. De kansen en lessen die je onderweg tegenkomt, zijn vaak waardevoller dan het eindeloos wachten op de zekerheid die nooit komt. 

En als je merkt dat je worstelt met besluitvorming en een dosis besluitvaardigheid in je organisatie kunt gebruiken, onthoud dan: wij staan klaar om je te helpen. Met onze expertise en begeleiding wordt het nemen van besluiten geen sprong in het diepe, maar een beheerste duik in helder water. 

Dus neem gerust contact met ons op, we horen graag van je!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.