Rolonduidelijkheid?

Ontdek hoe managers in een wendbare organisatie hier mee omgaan

LEES VERDER


In de dynamische wereld van moderne organisaties, ben jij misschien wel de acrobaat die voortdurend in evenwicht probeert te blijven tussen diverse verantwoordelijkheden. De wendbare organisatie is als een wervelwind en jouw rol lijkt soms op een achtbaanr

Deze blog gaat over de veranderende rol van de manager in de Wendbare Wereld: de veranderende rol in de beweging van “Hark” naar “Cirkel”.

Stel je voor dat je begon als manager in een organisatie met een klassieke ‘hark’-structuur. Het was als een boom met takken, waar elke afdeling zijn eigen specialisatie had. Maar dan, uit het niets, werd het roer omgegooid. De afdelingen werden niet langer georganiseerd op basis van expertise, maar op waardeketens. Het voelde als een boom die werd omgehakt en waarvan de takken lukraak werden neergelegd.

De organisatie taal veranderde met begrippen als chapters, squads, feature teams, tribes, release trains en communities of practice. De complexiteit steeg met rasse schreden. 

Complexiteit is als onkruid: het groeit vanzelf en wieden is een continu proces in het streven naar eenvoud. Bovendien, wat voor de een eenvoudig is, kan voor de ander een doolhof lijken. Johan Cruijff zei ooit, “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” Woorden schieten vaak tekort; begrip komt pas met ervaring en experimenten.

Dus omarm die complexiteit die voortkomt uit de omgehakte takken die weer structuur nodig hebben. Een wendbare organisatie vereist een flexibele structuur die voortdurend wordt vormgegeven. Als manager ben je de architect en facilitator van de omgeving die deze wendbaarheid mogelijk maakt.

In een wendbare organisatie moeten drie dominante patronen worden doorbroken:

  • Het silo-denken, afdelingen die als eilanden opereren, moeten plaatsmaken voor multidisciplinaire samenwerking. Muren moeten worden afgebroken en teams moeten communiceren en samenwerken. Samenwerken met minimale afhankelijkheden.
  • Hiërarchische besluitvorming moet ruimte maken voor gedecentraliseerde besluitvorming, waar teams autonomie hebben. Laat ze zelf beslissingen nemen en verantwoordelijkheid dragen. Breng ondernemerschap in de organisatie.
  • Weerstand tegen verandering moet transformeren naar een cultuur van aanpassingsvermogen. Verandering kan aanvoelen als leren fietsen, in het begin eng, maar na een tijdje wordt het normaal. Het moet gek gaan voelen als iets juist niet verandert.

Het doorbreken van deze patronen vereist een verandering in denkwijze, bevordering van samenwerking en de ontwikkeling van een cultuur gebaseerd op vertrouwen, autonomie en flexibiliteit. Zo kan een organisatie evolueren van een rigide hark structuur naar een succesvolle cirkelvormige netwerkorganisatie, waar vakmanschap en klantwaarde in balans zijn.

Daarnaast is het essentieel om een cultuur van continue verbetering te stimuleren. In een wendbare organisatie verandert alles voortdurend, wat betekent dat teamleden moeten blijven leren en groeien. Moedig hen aan om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en kansen te grijpen voor persoonlijke groei.

Als manager verandert jouw rol naar die van facilitator. In plaats van te dicteren wat er moet gebeuren, ondersteun en begeleid je je team. Help hen bij het stellen van doelen en het vinden van oplossingen. Geef hen de vrijheid om zelf beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Zo ontstaat een cultuur van vertrouwen en autonomie.

Voor het opstarten van de dialoog in jouw organisatie over de gezamenlijke invulling van de structuur en cultuur/mindset hebben we een leerzame simulatie game ontwikkeld: De Filotes MagicWords Game. 

Voor een eerste korte indruk van onze unieke Filotes MagicWords Game, klik hier

Ben je benieuwd naar onze MagicWords Game? Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?
Neem contact met ons op, we gaan heel graag met je in gesprek.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.