Storypunten: vloek of zegen?

Het is als rijden met een GPS die vastzit in het verleden

LEES VERDER

Als je ervaring hebt met Agile dan ben je vast al bekend met het fenomeen storypunten. 

In deze blog duiken we dieper in op het gebruik van storypunten. Waarom ze van onschatbare waarde zijn voor Agile teams, waar je op moet letten bij de implementatie ervan en welke rol het management hierin speelt. 

De olifant in de kamer is dat storypunten te vaak op een verkeerde manier gebruikt worden en te veel gaan dienen als tool om de voortgang oldschool te managen. 

Ik hoor je denken “O, is dat een probleem dan?” 

Ja, want met traditioneel voortgangsbeheer loop je het risico vast te blijven zitten in een wereld waarin je constant bezig bent met het afvinken van taken, het voldoen aan strakke deadlines en het leveren van output, zonder echt te begrijpen of je nog wel op de juiste weg zit en je bestemming bereikt. 

Het is als rijden met een GPS die vastzit in het verleden, terwijl je eigenlijk realtime aanwijzingen nodig hebt. 

Het houdt je weg van de wendbaarheid en het vermogen om snel en effectief te reageren op de behoeften van je klanten. Je wil liever de focus houden op de creatie van outcome – klantwaarde – in plaats van output en daar zo veel mogelijk de communicatie en samenwerking op richten.  

De kracht van storypunten

In een complexe, onvoorspelbare digitale wereld is het cruciaal om werk realistisch te plannen. Storypunten zijn een handige tool, omdat ze de effort van werk items wegen zonder gedetailleerde specificaties. Ze dienen als relatieve maatstaf, niet als tijdsindicatie. 

Door eerdere prestaties te analyseren, kun je realistische verwachtingen voor toekomstige sprints vaststellen. Kortom, storypunten zijn waardevol om werk te schatten en te plannen op basis van hun eigen geschiedenis, wat realistische verwachtingen en effectieve planning bevordert.

Storypunten en het management

Storypunten zijn in de eerste plaats voor het Agile team zelf. Ze helpen het team om beter te plannen, prioriteiten te stellen en te leren van eerdere ervaringen. Het management heeft echter ook baat bij:

 • Transparantie: Storypunten bieden het management transparantie in de voortgang van het werk. 
 • Betere besluitvorming: Met storypunten kan het management betere beslissingen nemen over prioriteiten, budgetten en middelen. 
 • Voorspelbaarheid: Managers kunnen beter inschatten wanneer projecten worden afgerond.

Maar hier gaat het mis

Nu komen we bij het interessante deel – waarom gaan storypunten vaak de verkeerde kant op? 

Nou, je kan in de verleiding komen om storypunten te gebruiken als een rigide meetinstrument, vooral wanneer de realiteit niet overeenkomt met initiële schattingen. Dit kan leiden tot discussies over wie gelijk heeft en het vasthouden aan eerdere uitspraken. 

Hoe zou je hiermee moeten omgaan? Een benadering is om te kijken naar welk pad je volgt binnen het Agile Manifesto. 

Ga je de weg op van “contractonderhandelingen” aan de rechterkant, waarbij je probeert vast te houden aan zogenaamde verplichtingen? Of kies je voor “samenwerking met de klant” aan de linkerkant, waarbij je openstaat voor voortschrijdend inzicht en samen naar de beste oplossing zoekt gericht op het maximaliseren van klantwaarde?

Het is een cruciale keuze die bepaalt hoe je met dit soort uitdagingen omgaat. Als alles goed gaat, is Agile vrij simpel. Het gaat erom, hoe gedraag je je als het niet zo gaat zoals je had verwacht of had gehoopt? 

Het lijkt erop dat veel organisaties, ondanks hun toewijding aan Agile principes, dan onbewust en onbedoeld verleid worden om traditioneel te sturen.

Wij zeggen dan vaak: “the system is hitting back”. 

Dan is toch even de vraag, waarom gebeurt dit eigenlijk?

 • Angst voor het onbekende: Het Agile proces kan voor managers onvoorspelbaar lijken, wat angst kan veroorzaken. Ze willen voor aanvang weten hoeveel iets exact gaat kosten, wanneer het precies klaar zal zijn en zo ontstaat de neiging de detail in te gaan.
 • Druk van belanghebbenden: Managers staan vaak onder druk van belanghebbenden zoals investeerders, klanten en de raad van bestuur. Ze verlangen vaak strakke deadlines en verwachten dat het management in detail verantwoording aflegt. 
 • Behoefte aan controle: Sommige mensen hebben simpelweg een diepgewortelde behoefte aan controle. Ze willen elk aspect van het project kunnen beheersen en worden nerveus als dat niet lukt. “Out of control” roept onzekerheid op. 
 • Cultuurverandering is moeilijk: Het veranderen van een organisatiecultuur is geen eenvoudige taak. De organisatie kan ook weerstand ondervinden van medewerkers die vasthouden aan oude werk- en denkwijzen.

Hoe kan je dit patroon doorbreken?

Dat vereist inspanning, educatie en een verschuiving in denkwijze. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Onderwijs en training: Het is belangrijk voor managers om de principes van Agile te begrijpen en te ontdekken hoe deze de organisatie kunnen ondersteunen. Zorg voor herhaalde training en bewustwording, zodat ze de voordelen van Agile (blijven) inzien.
 2. Verander de metrieken: In plaats van te focussen op micromanagement, kunnen managers zich beter richten op het meten van de waarde die het team levert. KPI’s gericht op klanttevredenheid en kwaliteit zijn belangrijker dan het obsessief vasthouden aan uren en deadlines. Creëer ook story punten voor het inschatten van relatieve waarde en betrek alle stakeholders bij dit proces.   
 3. Empower het team: Laat het team zelf beslissingen nemen over hoe ze hun werk organiseren en prioriteren. Geef hen de verantwoordelijkheid om te bepalen hoe ze het beste resultaat kunnen bereiken.
 4. Geef het tijd: Een andere manier van denken kost tijd. Het kan even duren voordat het management en het team volledig gewend zijn aan de nieuwe werkwijze en de Agile mindset omarmen. Geduld is ook hier een schone zaak.
 5. Continue Verbetering: Moedig een cultuur van continue verbetering aan. Agile draait om leren en aanpassen. Leer managers open te staan voor feedback. Laat hen bereid zijn om processen en werkwijzen door de teams zelf te laten verbeteren.

Conclusie

In de wereld van Agile is het van cruciaal belang om flexibel te zijn, samen te werken en waarde te leveren aan klanten. Storypunten zijn een waardevolle tool om het werk in te schatten en te plannen. Ze gedijen het beste wanneer ze ingezet worden om de communicatie te bevorderen en tot realistische schattingen en prioriteiten te komen. 

Gebruik ze vooral niet om vast te houden aan gedane beloftes of eerdere schattingen, want dan verliezen ze direct hun waarde. 

Als je merkt dat je worstelt met het implementeren van storypunten of andere Agile praktijken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen, je vragen te beantwoorden en jouw Agile reis te ondersteunen. 

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we samen jouw organisatie naar nieuwe hoogten kunnen brengen! 🚀

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.