Begrijpen voor Begrepen worden: een les om te krijgen wat je echt wil

Wat als we zouden beginnen met écht te luisteren, voordat we beginnen over onze eigen standpunten?

LEES VERDER

Deze week zag ik een grappig filmpje voorbij komen op LinkedIn met de volgende boodschap:  “How to get what you want from your parents”.

Een jochie leert ons dat het belangrijk is om te weten wat voor een ander belangrijk is en daar eerst aandacht aan te besteden, voordat je het punt wat voor jou belangrijk is en waarbij je de ander nodig hebt naar voren brengt.

Natuurlijk een versimpeld beeld, maar een leuke manier om een waardevolle boodschap naar voren te halen.

Klik hier om het filmpje op Youtube te bekijken.

Je kent vast wel het gezegde: “Begrijpen voor begrepen worden.”
Het klinkt misschien als een open deur, maar als je erover nadenkt, is het eigenlijk best een grote deal. In de wereld waarin we leven, lijken we vaak meer bezig te zijn met onszelf dan met wat anderen te zeggen hebben. We willen onze eigen ideeën doordrukken en ons eigen gelijk halen, toch? 

Dit is iets anders dan krijgen wat je echt wil.

Laten we denken in mogelijkheden en in kleine stappen.
Wat als we zouden beginnen met écht te luisteren, voordat we beginnen over onze eigen standpunten? Het begint allemaal met geduld en begrip.

Stel je voor dat je in een gesprek zit met iemand die je nodig hebt. Normaal gesproken is het eerste wat je wilt doen, je eigen punt maken. Maar wat als je nu eens eerst probeert serieus en geduldig te luisteren?

Stel vervolgens vragen, zorg voor een goede inleiding, waarbij je vooral begrip hebt voor de ander en laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. Dit is niet alleen een kwestie van beleefdheid, het kan ook leiden tot een veel beter gesprek.

Het lastige is dat we vaak vastzitten in onze eigen bubbel. Maar als je eenmaal begint met écht te luisteren, zul je verbaasd zijn over hoeveel gemeenschappelijke grond er is. Bovendien kan je dan de waarde halen uit het tegengeluid. De argumenten horen van betrokken mensen die anders niet gehoord worden.

Hier komt het spannende gedeelte. Nadat je hebt geluisterd en de ander zich begrepen voelt, kun je beginnen met zelf begrepen worden. Dit betekent niet de eerste adempauze benutten om de ander te onderbreken en je eigen standpunt op te dringen.
Dit betekent jouw eigen zorgen en ideeën op een constructieve manier delen met de ander. Zo open je de deur naar een veel productievere dialoog waarin beide partijen kunnen groeien.

Maar wacht, hier is de deal: dit werkt alleen als het wederzijds is. Wat als je openstaat voor de meningen van anderen en interesse toont, maar je wordt daarna zelf niet gehoord? Dan werkt het niet, toch? In ieder geval is de neiging groot dat je zelf ook in de negatieve spiraal mee gaat. 
Laten we samenwerken om begrip en respect voor anderen te bevorderen, zodat we allemaal kunnen groeien. Het goede voorbeeld blijven geven en samen een omgeving creëren die dit ondersteund.

De volgende keer dat je in een discussie belandt, probeer dan te luisteren voordat je begint te praten. Toon begrip en empathie en je zult merken dat je eigen standpunt veel sterker wordt. Laten we samen werken aan een wereld waar begrip en respect de norm zijn.

We kunnen allemaal iets leren van dat wijze jochie en zijn simpele maar krachtige les: “Luister eerst, begrijp en deel pas daarna je eigen verhaal.”

Wil jij leren hoe je écht kan gaan luisteren? Of wil je deze verandering terugzien op de werkvloer in jouw team?
Neem dan hier contact met ons op. We helpen je graag!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.