Krachtig loslaten

Hoe loslaten leidt tot betere resultaten.

LEES VERDER

Je zou het in eerste instantie niet denken, maar loslaten kost kracht.

In deze blog blik ik terug op het afgelopen weekend waarin ik een begin heb gemaakt met het leren kitesurfen. Het weekend dat ik een paar weken geleden al genoemd heb in de blog: “Wat geeft jou vleugels?” en waarin ik aangaf dat ik persoonlijk vleugels krijg van het samen groeien met anderen. Voldaan kan ik zeggen dat ik samen met anderen het afgelopen weekend gegroeid ben. Loslaten en ontspannen zijn de woorden die deze groei voor mij goed samenvatten.

Dit weekend heb ik ervaren dat je om te kunnen kitesurfen moet leren om los te laten. In feite is dat een van de meest cruciale lessen die deze sport je kan leren.
Wanneer je begint met kitesurfen, is de natuurlijke reactie om die kracht te omarmen en alles naar je toe te trekken. Het voelt instinctief, alsof je die kite onder controle moet houden, anders zal hij met je aan de haal gaan.

Maar de ervaren kitesurfer weet dat het tegenovergestelde waar is. Loslaten en ontspannen is de sleutel tot succes.

Laat me je een voorbeeld geven uit de praktijk.
Herken je de situatie van het streven naar controle door het micromanagen van elk detail? De situatie waarin het management in de organisatie meer en meer verantwoordelijkheden naar zich toe trekt door bijvoorbeeld met een extra vergadering te komen, of een extra rapportage te vragen? Net zoals bij kitesurfen leidt deze controledrang juist tot verlies van controle. Medewerkers voelen zich beperkt en gedemotiveerd omdat ze het gevoel hebben dat ze geen ruimte hebben om te  ademen en hun creativiteit te benutten. Er wordt geen gebruik gemaakt van de brainpower van de organisatie.

Wat we van kitesurfers kunnen leren, is dat het cruciaal is om los te laten. Dat betekent niet dat je alle controle verliest, integendeel. Loslaten is een strategische zet om meer controle te verkrijgen. Hier zijn enkele manieren waarop dit kan worden toegepast in een werksetting:

  1. Delegeren: Vertrouw op je team en geef hen de vrijheid om taken uit te voeren. Laat hen groeien en verantwoordelijkheid nemen.
  2. Loslaten van perfectionisme: Het nastreven van perfectie kan verlammend zijn. Soms is ‘goed genoeg’ echt goed genoeg. Dit stelt je in staat om meer te bereiken met minder stress.
  3. Ontspannen onder druk: Net zoals kitesurfers moeten leren ontspannen in moeilijke omstandigheden, moet je leren ontspannen tijdens stressvolle momenten op het werk. Dit helpt je om helderder te denken en betere beslissingen te nemen.
  4. Focus op het doel, niet op de methode: Soms hebben we zo’n sterke grip op de manier waarop dingen gedaan moeten worden dat we het grotere plaatje uit het oog verliezen. Richt je op het einddoel en laat de flexibiliteit toe om verschillende wegen te verkennen.

Het loslaten van de behoefte om alles onder controle te houden, kan aanvankelijk onnatuurlijk aanvoelen, net als het laten vieren van de kite in de wind. Maar na verloop van tijd zul je merken dat dit je meer controle geeft, niet minder.

Net als kitesurfers die de kunst van het loslaten beheersen en de kracht van de wind omzetten in moeiteloze beweging over het water, kun jij op het werk ook meer bereiken door los te laten. Het is een paradoxale waarheid: loslaten kost kracht, maar het geeft je ook de kracht om te slagen.

Dus, de volgende keer dat je jezelf betrapt op het krampachtig vasthouden aan de touwtjes, denk dan aan die kitesurfer die met de wind danst. Durf te vertrouwen, te delegeren en te ontspannen. Je zult verrast zijn hoeveel meer je kunt bereiken met minder inspanning. Laat de wind van verandering je voortstuwen in plaats van je tegen te houden, en ontdek de kracht van loslaten.

Wil jij leren om meer los te laten en zo betere resultaten te behalen in je werk of met je team? We helpen je er graag bij. Neem contact op voor een kennismaking via deze link. 

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.