De geheime saus van teams die topprestaties leveren

Google dacht aanvankelijk dat het geheim achter topteams voornamelijk te maken had met leiderschap.

LEES VERDER

Heb jij je weleens afgevraagd waarom sommige teams schitteren als een supernova terwijl anderen maar blijven kwakkelen? 

Google heeft dat ook en heeft er serieus onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Er is geen magische spreuk of geluksster die deze teams doet schitteren. 

Spoiler alert: je mensen en hun gedrag maken het verschil. Structuur is belangrijk, maar onvoldoende voor echt succes. 

Goed, laten we eens diep in de keuken van topprestaties duiken en ontdekken wat het geheim is!

De ingrediënten van top presterende teams

Laten we meteen beginnen met de ingrediënten die van gewone teams supersterren maken. Wat is er nodig om grote hoogten te bereiken? 

Google ontdekte dat psychologische veiligheid bovenaan het lijstje staat.
Dat betekent dat elk teamlid zich veilig en vrij moet voelen om zijn ideeën en zorgen te delen zonder bang te zijn voor negatieve consequenties. Dus, als je wilt dat jouw team als een geoliede machine werkt, creëer dan een omgeving waarin openheid en eerlijkheid worden gewaardeerd.

Dan is er vertrouwen.
Geen enkel team kan echt schitteren zonder dat de leden elkaar vertrouwen. Vertrouwen betekent dat je weet dat je teamleden er voor je zijn en dat je op hen kunt rekenen. Het is als het cement dat alle bouwstenen van een team bij elkaar houdt.

Een ander essentieel ingrediënt is structuur en duidelijkheid.
Iedereen moet weten wat zijn rol is en wat er van hen wordt verwacht. Als je in een doolhof zit zonder kaart, kom je nergens. Dus, maak duidelijke doelen en verwachtingen. 

Ten slotte, impact.
Elk teamlid moet het gevoel hebben dat zijn bijdrage er echt toe doet. Als je het gevoel hebt dat je gewoon een radertje in een grote machine bent, zul je niet echt gemotiveerd zijn. 

Dus, zorg ervoor dat iedereen begrijpt hoe zijn werk bijdraagt aan het grotere geheel.

Gedrag dat het verschil maakt

Naast deze ingrediënten, is het gedrag van individuele teamleden ook van cruciaal belang in topteams. Google ontdekte dat mensen in de best presterende teams bepaalde gedragskenmerken vertonen:

 • Actieve bijdrage. 
  Teamleden nemen actief deel aan discussies en delen hun inzichten en ideeën zonder aarzeling. Ze dragen bij aan de collectieve kennis en creativiteit van het team.
 • Empathie. 
  Teamleden tonen begrip voor de gevoelens en standpunten van anderen. Ze luisteren zonder oordeel en proberen zich in te leven in elkaars perspectief.
 • Constructieve kritiek. 
  In topteams wordt kritiek gegeven op een constructieve en respectvolle manier. Dit helpt om fouten te corrigeren en processen te verbeteren zonder persoonlijke aanvallen.
 • Samenwerking.
  Teamleden werken naadloos samen, gebruiken elkaars sterke punten en compenseren elkaars zwakke punten. Ze begrijpen dat samenwerking het team sterker maakt dan de som der delen.

Leiderschap dat Werkt

Google dacht aanvankelijk dat het geheim achter topteams voornamelijk te maken had met leiderschap. En hoewel leiderschap volgens Google niet het hoofdingrediënt is, heeft eerder onderzoek van Google wel enkele verrassende inzichten opgeleverd over welk soort leiderschap het meest effectief is. 

Effectieve leiders in topteams vertonen vaak de volgende eigenschappen:

 • Een goede coach zijn.
  In plaats van enkel bazig te zijn, fungeren effectieve leiders als coaches voor hun teamleden. Ze moedigen groei aan, bieden begeleiding en geven constructieve feedback.
 • Vertrouwen geven en niet micromanagen.
  Deze leiders geven hun teamleden de vrijheid om hun werk te doen en vertrouwen op hun expertise. Ze vermijden het verstikkende effect van micromanagement.
 • Echte interesse in en aandacht voor medewerkers hebben.
  Ze geven om het welzijn en het succes van hun teamleden, niet alleen om de output. Ze tonen empathie en bieden ondersteuning wanneer dat nodig is.
 • Resultaatgericht zijn.
  Deze leiders stellen duidelijke doelen en zorgen ervoor dat het hele team begrijpt wat er moet worden bereikt. Ze zijn gefocust op meetbare resultaten.
 • Goed luisteren en informatie delen.
  Ze zijn niet alleen goede praters, maar ook actieve luisteraars. Ze waarderen de input van hun teamleden en delen belangrijke informatie op transparante wijze.
 • Behulpzaam zijn bij loopbaanontwikkeling.
  Deze leiders helpen hun teamleden bij hun loopbaanontwikkeling. Ze begrijpen dat groei en ontwikkeling van individuen bijdragen aan het succes van het team.
 • Heldere visie en strategie delen. 
  Effectieve leiders hebben een duidelijke visie voor de toekomst en weten hoe ze die visie kunnen vertalen naar een haalbare strategie.
 • Beschikken over cruciale (technische) vaardigheden. 
  Ze hebben de nodige (technische) kennis en vaardigheden om het team te leiden en te ondersteunen bij complexe taken.

Dus daar heb je het, het geheim van topprestaties volgens Google. 

Eigenlijk draait het allemaal om gezamenlijk een omgeving neerzetten waarin mensen kunnen floreren, ze met plezier en voldoening kunnen bijdragen aan doelen die voor hen betekenisvol en van nut zijn en ze op de meest effectieve manier met elkaar samenwerken en interacteren. 

Oftewel: Wendbare mensen maken wendbare organisaties.

Dus ga ervoor en maak van alle teams in je organisatie topteams! 

En heb je daar wat hulp bij nodig? Neem dan hier contact met ons op, we helpen je graag!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.