WIJ = IK en JIJ = SAMEN.

Hoe kan jij het verschil maken in de groei van de samenwerking? Ontdek de kracht van IK in SAMEN in drie stappen.

LEES VERDER

Deze blog gaat over de kracht van IK in SAMEN.

Hoe kan jij het verschil maken in de groei van de samenwerking? Dat lijkt simpel, maar je zult zien dat het niet zo vanzelfsprekend is. 

Ontdek de kracht van IK in SAMEN in drie stappen.

Voordat ik verder ga ben ik benieuwd hoe je de titel van deze blog hebt gelezen

  1. wij = ik , en, jij = samen
  2. wij = ik en jij , en, ik en jij = samen

Hij is natuurlijk bedoeld zoals bij 2 uitgeschreven, maar in de praktijk zie ik vaak ook hoe het bij 1 staat beschreven. Zo hoor ik vaak “wij” daar waar “ik” bedoeld wordt. Bijvoorbeeld:

  • Dit moeten wij anders doen! Terwijl het gaat om: ik wil dit anders doen. 
  • Dit hebben wij niet goed gedaan! Terwijl het gaat om: dit heb ik niet goed gedaan.

Persoonlijk herinner ik me nog goed dat tijdens mijn coachopleiding  regelmatig gewezen werd op het gebruik van “wij” in plaats van “ik”.

Ik ben zeker niet perfect geworden in het juiste gebruik van “wij”en “ik”, maar ik merk wel dat ik, door dit toegenomen zelfbewustzijn,  een soort sensor heb ontwikkeld bij het gebruik van “wij”. Niet alleen bij mezelf maar daardoor ook in mijn omgeving door anderen. Let er maar eens op, want dit is stap één van drie in het ontdekken van de kracht van “ik”.

Stap 1: ontwikkel een sensor voor wij = ik

Het gebruik van “wij” is zo natuurlijk en op zich ook logisch, wanneer we samenwerken. Echter, in de voorbeelden die ik heb gegeven bestaat de kans dat het leidt tot het verschuilen achter de groep of het brengen van een eigen geluid alsof dat vanuit de groep komt. 

Een nuttige interventie is dan ook om de “ik” en de “jij” expliciet te benoemen en het gesprek in de groep te starten. Dus geef in de groep aan wat jouw eigen rol of mening is. Dit is stap 2 in het ontdekken van de kracht van “ik”.

Stap 2: benoem vanuit de “ik” jouw eigen rol of mening

Vervolgens komt de vraag bij de ander of in de groep, de vraag aan de “jij”. Hier komen we op het tweede deel van de titel van deze blog: jij = samen. Dit herken ik ook in de praktijk. Situaties waarin de “ik” in de “samen” vergeten wordt. Bijvoorbeeld:

  • Samen hebben we een nieuwe manier van werken! Terwijl de verandering alleen bij de ander verwacht wordt. 
  • We moeten meer samenwerken! Terwijl bedoeld wordt: jullie moeten meer (met mij) samenwerken.

De derde stap in het ontdekken van de kracht van “ik” is dus de vraag naar de mening van de ander: Hoe kijk jij hier tegenaan, wat is jouw mening, hoe zie jij jouw rol?

Stap 3: ga in dialoog met de “jij”

Hier staat bewust dialoog want hiermee wil ik de nadruk leggen op een belangrijk verschil met discussie en debat. Twee andere manieren waarop een gesprek kan worden aangegaan.

Bij een debat gaat het om het overtuigen van de ander en kan er maar één winnaar zijn.
Er wordt selectief geluisterd en er is geen gevoel van gelijkwaardigheid in het gesprek.

Bij een discussie is er wel gevoel van gelijkwaardigheid maar wordt er nog steeds niet goed naar elkaar geluisterd omdat er een sterke mening is. Vaak hoor je “ja maar” wat lijkt op instemming maar over het algemeen gewoon “nee” betekent, gevolgd door tegenargumenten.

Het moment dat een ander aan het woord is lijkt op luisteren maar men is meer bezig met wachten op de kans om de eigen mening weer in te brengen.

Bij een dialoog staat het volgende centraal: eerst proberen te begrijpen vóór begrepen te worden. Er wordt niet ingegaan tegen elkaars argumenten maar er is verduidelijking en aanvulling. De “ja maar” maakt ruimte voor “ja en”.

Wees dus scherp op het verschil tussen debat, discussie en dialoog en de regel om eerst te begrijpen alvorens begrepen te worden. Dit is nodig om succesvol in drie stappen de kracht van IK in SAMEN te ontdekken. Dus nog één keer de stappen:

stap 1: ontwikkel een sensor voor wij = ik

stap 2: benoem vanuit de “ik” jouw eigen rol of mening

stap 3: ga in dialoog met de “jij”

Alle drie de stappen komen vanuit de IK en dragen bij aan SAMEN. Herken je hoe deze stappen kunnen bijdragen aan een verbetering van de samenwerking en wil je hier meer mee doen? We helpen je graag verder! Neem contact met ons op door hier te klikken.  

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.