Weg met soft skills

Waarom soft skills een brakke term is als het gaat om het werk dat het impliceert.

LEES VERDER

Jij bent toch van de soft skills Frederik? 

Ik krijg de kriebels als ik dat naar mijn hoofd geslingerd krijg. Ik heb een flinke allergie op het woord “soft” gecreëerd. Soft associeer ik met zacht, mild, slap, geitenwollensokken, week, buigbaar, tuinslang.

Voorkeur voor hard skills

Tegenover soft skills staan natuurlijk hard skills. Ik snap dat je meer aan gaat op dat woord. 

Klinkt stukken steviger en doortastender. Grappig hè, wat taal met je doet. Ik ken genoeg mensen die jeuk krijgen van het woord “Agile” en tegelijkertijd het verlangen hebben om een wendbare organisatie te ontwikkelen. Het is maar hoe je ernaar kijkt. 

Het is niet alleen taal, waardoor we een voorkeur hebben voor hard skills. 

Hard skills zijn de technische vaardigheden die nodig zijn om een bepaalde functie uit te oefenen. Om maar weer eens de ijsberg metafoor van stal te halen. Hard skills – vanaf nu noem ik deze vaardigheden technical skills –  zitten wat meer aan de bovenkant van de ijsberg. 

Alles wat zichtbaar is, boven in de ijsberg, begrijpen we beter en kunnen we controleren. Het lijkt beter meetbaar en dat geeft ons het idee dat we de touwtjes in handen hebben. In de van oorsprong traditionele beheersmatige organisatie is de diepgewortelde hang naar demand and control haast niet uit te bannen. Evolutionair gezien houden we ook niet van onverwachte gebeurtenissen en roepen ze gevoelens van angst op. 

De uitdaging

We leven in een alsmaar complexere wereld en de verandering is aan de orde van de dag. 

Het implementeren van Agile frameworks en de organisatie kantelen naar multidisciplinaire, zelforganiserende teams, bieden houvast om de uitdagingen van het digitale tijdperk aan te gaan. 

Tot zover wat betreft nieuwe structuren en werkwijzen. Ze zijn ook echt belangrijk. Maar dan begint het pas! 

Wendbare mensen

Veranderkracht of liever gezegd de kracht om adequaat te reageren op verandering, zit niet zo zeer in Agile frameworks en de “way of working”. 

Het zit in de mensen zelf. 

Welke problemen worden met de nieuwe structuur transparant en hoe gaat iedereen ermee om? Wat voor gedrag vertonen management, teams en de individuele leden bij onverwachte gebeurtenissen en verstoringen?

Kortom, wendbare mensen maken wendbare organisaties. 

Want veranderen en transformeren zijn geen zaken die je van bovenaf kan opleggen met een structuurtje. Het is veel meer een persoonlijk proces dat van binnen naar buiten gaat. In een omgeving die steeds minder voorspelbaar is, wordt niet alleen wendbaar gedrag gevraagd van de CEO en het topmanagement. Maar van iedereen in de organisatie. 

De persoonlijke wendbaarheid  – Personal Agility zoals wij het bij Filotes noemen – van iedereen is benodigd. Ik heb het over belangrijke persoonlijke vaardigheden die we gek genoeg niet op school leren. Maar die we ons wel eigen kunnen maken. 

Want hoe ga je zelf met onverwachte situaties om? Waardoor laat je je leiden? Hoe zorg je ervoor dat je effectief reageert, in lijn met de doelen die je nastreeft? Of raak je gefrustreerd en word je boos? Ben je misschien verandermoe geworden? 

Weg met soft skills

Valt het kwartje al? Hier is helemaal niets softs aan. Om goed te kunnen samenwerken en echt te begrijpen wat van waarde is en benodigd is, zijn dit noodzakelijke vaardigheden voor iedere professional. 

Onder andere goed samenwerken, kunnen reflecteren, je ego aan de kant zetten, écht luisteren, je automatische piloot herkennen en een groeimindset hanteren. Dat noem ik liever geen soft skills maar human skills waar iedere professional in zou moeten willen investeren. 

Overigens, voor wie denkt dat dit niet is weggelegd voor introverte mensen, heb ik nieuws. Introverten bezitten eigenschappen waardoor ze een bijzonder talent hebben voor human skills. Maar daar vertel ik nog wel een andere keer over. 

Herken je de allergie voor soft skills? Onderschrijf je tegelijkertijd de eerste waarde van het Agile Manifesto – individuen en hun interacties boven processen en tools? Dan valt er wat recht te trekken. Als je wilt dat we daar een handje bij helpen, horen we graag van je.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.