Als wij klanten vragen om een leiderschapsmanifesto op te stellen, dan zien we de waarde van vragen stellen heel vaak terug.
Logisch, zou je denken. De voordelen van vragen stellen zijn evident:
- Je laat mensen zelf nadenken
- Je vergroot het zelfbewustzijn van mensen
- De ander voelt zich veel meer gehoord
- Hierdoor verstevig je het contact met de ander
- Je creëert meer eigenaarschap
- Je kan met vragen veel meer leiding en sturing geven in het gesprek
- Je krijgt meer informatie en je vergroot hiermee je kennis
Toch zien we vaak dat vragen stellen nog niet zo gemakkelijk is en dat leiders verleid worden om heel ander gedrag te laten zien.
Ga maar eens na binnen je eigen bedrijf. Of bij jouzelf. Wat is jouw drijfveer om vragen te stellen? Wil je echt begrijpen waarom bepaalde dingen gedaan worden zoals ze gedaan worden, of heb je andere motieven?
Uit de comfortzone
In welke mate wakkert het niet-weten bij jou onzekerheid en controleverlies aan?
Voel je de sociale druk om een antwoord te hebben of om kennis en expertise te tonen?
Ben je bang dat anderen je zullen beoordelen of bekritiseren als je toegeeft iets niet te weten?
Zie je de neiging tot perfectie van sommige mensen (of bij jezelf?), en de wens om de juiste antwoorden zelf te willen geven voordat de dialoog aangegaan wordt?
Niet-weten kan ons uit onze comfortzone halen en een gevoel van ongemak creëren. We zijn vaak gewend aan een gevoel van zekerheid. Het onbekende kan als bedreigend worden ervaren, en evolutionair gezien gaan we bedreigingen liever uit de weg.
Maak van bescheidenheid een prioriteit
Onwetendheid wordt over het algemeen niet als een kracht beschouwd, maar eerder als een gebrek aan kennis of begrip. Het kan leiden tot misverstanden, vooroordelen en het nemen van verkeerde beslissingen.
Maar het bewustzijn van onze onwetendheid leidt tot bescheidenheid en de bereidheid om te luisteren naar anderen. Het niet-weten moedigt je aan om vragen te stellen, te ontdekken en te leren van en met elkaar.
Het erkennen van onze onwetendheid dient zodoende als een motivatie om kennis te vergaren, het stellen van vragen en onszelf te verbeteren.
Ik herinner me een workshop waar ik totaal de controle verloor. Met klotsende oksels probeerde ik alles en iedereen te bewegen naar het pad dat ik in gedachten had. Vanuit de overtuiging dat ik alle antwoorden moest weten.
Ik had er van tevoren goed over nagedacht en ik voelde het als een zwakte als ik zou moeten toegeven dat ik niet het perfecte verhaal had uitgedokterd.
Ik raakte zo verstrikt in mijn overtuigingen dat ik met een rotgevoel thuis kwam. Dit nooit meer, dacht ik.
King of questions
Sindsdien is er veel veranderd. Ik ga er inmiddels vrij goed op, dat ik niet de alwetende ben en dit ook niet meer hoef te zijn van mezelf. Het maakt mijn werk gemakkelijker. Maar vooral stukken beter!
Inmiddels heb ik van een klant de bijnaam “king of questions” gekregen.
Soms worden ze gek van al mijn vragen en je kan er ook in doorslaan. Het blijft daarom belangrijk dat je toestemming vraagt om je vragen te stellen of feedback te geven.
Ik weet in elk geval, dat mijn leven er een stuk makkelijker op geworden is, en het jouwe kan dat ook worden, mits je je door het eerste ongemak heen weet te bijten.
Zou je graag zien dat jij, jouw teams of leiders meer vragen stellen om te begrijpen in plaats van te overtuigen? Weet je nog niet goed hoe hiermee te starten of hoe dit door te voeren? Neem dan hier contact met ons op.