De kracht van nee

Ben jij je ervan bewust hoe vaak jij JA zegt wanneer je eigenlijk nee zou moeten zeggen?

LEES VERDER

In onze programma’s besteden we veel aandacht aan de kracht van nee zeggen.

Logisch, want het is een van de belangrijkste vaardigheden van de Product Owner. Best lastig. Want hoe houd je je stakeholders tevreden zonder overal ja op te zeggen? Terwijl je klanten en stakeholders steeds meer inspiratie en ideeën krijgen naarmate je meer en vaker waarde levert en feedback vraagt. 

Wat voor de Product Owner geldt, geldt voor ons allemaal. Wil je meer focus houden op het realiseren van je doelen, dan zal je ook nee moeten zeggen tegen zaken die jou ervan afleiden.

Je bent je misschien niet eens zo bewust hoe vaak je ja zegt terwijl je liever nee zegt. 

Waarom vinden we nee zeggen zo lastig?

  • We willen anderen niet willen teleurstellen;
  • We willen de ander graag helpen;
  • We willen graag dat de ander zich beter voelt, want we voelen ons slecht als iemand anders zich slecht voelt;
  • We houden er niet  van om iemand af te wijzen;
  • We associëren nee zeggen met iets negatiefs;
  • We denken dat nee zeggen geen optie is;
  • We zijn bang voor de negatieve consequenties;
  • We zijn bang dat we een kans mislopen als we nu geen ‘ja’ zeggen.

Met een ja tegen de ander zeggen we nee tegen onszelf. 

Vrij gemakkelijk doen we dat want we vinden anderen belangrijker dan onszelf. Zonde, want daarmee raken we vaak verwijderd van onszelf. Van onze eigen persoonlijke doelen en missie.

Hier hebben we niet alleen als individu last van. Ook hele organisaties worstelen hiermee. 

Vaak hoor ik van onze klanten de overtuiging dat je geen nee kan zeggen binnen de organisatie. Maar focus houden op de organisatie- of teamdoelen is niet ja zeggen tegen die dingen die je wel gaat doen. Focussen is nee zeggen tegen die dingen die je juist niet gaat doen. 

Wendbare mensen maken wendbare organisaties.

Vanuit onze visie is het dus niet alleen een belangrijke vaardigheid van de Product Owner maar van ons allemaal. Het loont om mensen binnen je organisatie te stimuleren om nee te zeggen. 

Hoe dan?

Leer bijvoorbeeld om te gaan met schuldgevoelens. Veel mensen voelen zich schuldig als ze “nee” zeggen, vooral als ze gewend zijn om anderen altijd tevreden te stellen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het oké is om voor jezelf te kiezen en dat je niet verantwoordelijk bent voor de gevoelens van anderen. 

Of oefen met positieve formuleringen. In plaats van simpelweg nee te zeggen, kun je ook leren om je grenzen te communiceren op een positieve manier. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer je uitnodiging, maar ik heb al andere afspraak” of “Op dit moment kan ik je niet helpen, maar blijf wel je vragen stellen”.

En als laatste: onderzoek de overtuiging waarom je denkt dat je geen nee kunt zeggen tegen een specifiek verzoek. Toets de overtuiging binnen je team en organisatie, hierdoor ontstaan er vaak al hele mooie gesprekken over de dingen die er écht toe doen, en de dingen waar vaker nee tegen gezegd moet worden. Dit kan leiden tot heel mooie inzichten. 

Vond je dit artikel interessant, herkenbaar of inspirerend? Laat het ons weten, we horen graag van je. Je kunt contact met ons opnemen via deze pagina

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.