De finish blijft in zicht!

Jeroen deelt zijn slimste tips naar aanleiding van de podcast van IPMA waar hij te gast was.

LEES VERDER

Misschien herken je het wel, als je in een organisatie werkt in transformatie: op weg naar  een wendbare organisatie, maar we zijn er nog niet. En het lijkt alsof de finish in zicht is, maar elke keer opschuift. Hij blijft in zicht, maar je komt er voor je gevoel nooit. 

Op zich ook niet zo gek toch? Het streven naar wendbaarheid is de omarming van verandering en met verandering is er altijd wel weer een nieuwe finish.
De finish is dan ook geen einddoel maar een motivatie naar een volgende stap binnen de transformatie.

Deze maand verscheen een podcast bij IPMA waarin ik in gesprek was met Femke Hille over een boek dat ik 10 jaar geleden in 2013 heb geschreven samen met Rik de Groot en Theo Gerrits: AGILE pocketguide voor wendbare organisaties. Hieronder de link naar deze podcast en bijbehorende video, mocht je het leuk vinden het hele gesprek te bekijken: https://ipma.nl/agile-pocketguide-voor-wendbare-organisaties-in-gesprek-met-jeroen-venneman/

Ik vond het erg leuk om weer eens stil te staan bij deze pocketguide en te beseffen hoe actueel deze nog is. Aan het eind van de podcast geef ik aan dat we op weg zijn, maar ook dat we er nog niet zijn. In deze blog een aantal punten uit het gesprek dat aan deze conclusie voorafging, ook interessant als je geen tijd hebt om de hele podcast te kijken/luisteren. 

Aan het begin van het gesprek kwam er gelijk al een mooi voorbeeld naar voren hoe het schrijven van de pocketguide ooit begon als een plan om een dik boek te schrijven met een finish ver weg.

Door eerst te gaan voor een finish dichterbij was er niet alleen eerder een resultaat, ook bracht dit focus op de doelgroep en de waarde van het resultaat voor deze doelgroep. Het allerbelangrijkste was, nu ik erop terugkijk, het positieve effect op de motivatie om deze finish te halen en van daaruit de volgende stap samen te bepalen.
In dit geval geen prioriteit voor het dikke boek, maar eerder een vergelijkbare stap met een andere focus. 

Ik ken nog mensen die rond 2013 ook gingen voor een dik boek, en die daar nu nog steeds voor gaan of het inmiddels hebben opgegeven. Zonde! Want als je je doelen wat bijstelt, kom je eerder tot een tastbaar resultaat en kan je daarna verder kijken naar de volgende stap.

TIP: Het kleiner maken van grote brokken met waarde en veel inspanning in kleinere brokken met waarde met minder inspanning. Denk eens na waar je dit allemaal kan toepassen. Je zult zien dat het jou en je omgeving motiveert om stappen te gaan zetten.

In het gesprek kwamen we vanuit de titel over wendbare organisaties, die je niet los kan zien van wendbare mensen, ook al snel op de visie van Filotes: Wendbare mensen maken wendbare organisaties.

De noodzakelijke balans tussen bovenstroom en onderstroom maakt voor mij in de kern het verschil tussen een transitie en een transformatie. Een verschil die in de podcast mooi wordt omschreven als een verschil in het opgroeien van een kind tot een volwassene (transitie) en de verandering van een rups in een vlinder (transformatie). Niet voor niets dat Filotes zijn naam dankt aan de naam van een vlinder. De balans tussen boven- en onderstroom vereist over het algemeen meer aandacht voor de onderstroom, maar ook het versimpelen van de bovenstroom helpt om in balans te komen.

TIP: Wat kan je in de bovenstroom versimpelen binnen jouw organisatie? Welke regels en procedures zijn ontstaan, die niet nodig zijn? Welke “paarse krokodillen” kan je aanpakken? Hoe verminder je de BMI van de organisatie? Zie ook deze blog hierover: https://filotes.com/2023/03/27/met-minder-moeite-meer-voor-elkaar/

Aan het eind van het gesprek komen we op het punt dat we onderweg zijn, maar de finish nog niet hebben bereikt. Het gevoel van de finish die met de horizon opschuift kan je zien als een finish die eerst binnen de scope van een team of een afdeling gedefinieerd was maar inmiddels is de scope van het wendbaar zijn en het wendbaar worden meegegroeid van teamniveau naar organisatieniveau. Van IT naar business, verbreding naar staven zoals de HR afdeling (een vreselijke naam trouwens), Risk en Finance, en samenwerking met andere organisaties. Het vakgebied verschuift hierin mee, maar de praktische handvatten zoals beschreven in de pocketguide blijven nog steeds toepasbaar. 

De afsluitende TIP: Maak van de transitie een transformatie en breng dus balans in de boven- en onderstroom. Kom tot stappen die geen finish zijn, maar juist een motivatie voor de volgende stap.

Wil je weten hoe je binnen jouw organisatie kan beginnen met het zetten van de eerste stappen richting transformatie? Neem contact met ons op en we sparren er graag eens over.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.