Ben ik een geboren leider?

Hoe leiderschap en management twee totaal verschillende dingen zijn en hoe je je leiderschap kunt vergroten.

LEES VERDER

Nou nee, dacht ik altijd. Het is niet zo dat ik in groepen direct op de apenrots klim. Sterker, in sommige groepen kijk ik zelfs liever even de kat uit de boom. 

Maar wat is leiderschap eigenlijk precies? Is leiderschap een aangeboren talent of is het een vak en kan je het leren? Waarom verdient leiderschap in een complexe digitale wereld steeds meer aandacht en wat voor soort leiderschap is er nodig in een wendbare (Agile) organisatie?

Als ik het over leiderschap heb, dan wil ik het kort hebben over management. Want de begrippen leider en manager worden regelmatig door elkaar gehaald. Maar ze hebben een totaal andere betekenis. 

Een manager hoeft niet per sé een leider te zijn. En er zijn fantastische leiders die geen enkele managementfunctie hebben. Een management rol is vaak operationeel van aard. Het gaat over prioriteiten stellen, beslissingen nemen, het werk efficiënt, juist en goed doen. 

Een leider is meer een coach met een sterke visie. Een leider droomt waar hij of zij naartoe wil en weet anderen te inspireren, te motiveren en mee te nemen in zijn of haar verhaal. Een leider laat zijn ego varen en maakt zichzelf ondergeschikt aan het team en het teamresultaat. 

Een leider is gericht op de groei van anderen, zorgt ervoor dat iedereen verbonden en betrokken is. Een leider moedigt aan, geeft het goede voorbeeld en gelooft in het potentieel van mensen. 

Een leider heeft een sterk gevoel voor eigenaarschap. Als er niets goed is gegaan, neemt hij alle verantwoordelijkheid. Hij wijst daarmee nooit naar anderen maar onderzoekt altijd wat hij van een bepaalde gebeurtenis leert en wat hij een volgende keer anders kan doen. 

Dat geldt niet alleen naar “beneden” maar ook richting het hoger management. Een echte leider kan op deze wijze ook zijn meerderen leiden. Met andere woorden, vanuit iedere positie kan je een leider zijn. 

Een leider klinkt dus niet als iemand die op de apenrots wil zitten. 

We leven in een digitale wereld waar de complexiteit en de verandering versnellen. Er is meer onzeker dan zeker. Vanuit de onzekerheid zie ik dat er een natuurlijke neiging ontstaat binnen organisaties om orde in de chaos te brengen en de boel te gaan managen middels structuur en proces. Best logisch. Maar efficiëntie wil niet zeggen dat je ook effectief bent in de waarde die je levert aan je klanten. 

Mijn visie en die van Filotes is dat wendbare mensen wendbare organisaties maken. 

Vanuit deze visie geloof ik dat we steeds minder behoefte aan management hebben en veel meer aan leiderschap. Niet een leiderschap dat centraal ergens in de topvan de organisatie ligt bij een paar mensen, maar een breed, gedeeld leiderschap in alle lagen van hetbedrijf. 

Van nature laten sommige mensen meer leiderschapspotentieel zien. Maar ik geloof dat iedereen kan groeien in leiderschap. Je kan skills trainen zoals: 

🥁 je zelfinzicht vergroten
🥁 je valkuilen (leren) kennen
🥁 vanuit je kernwaarden handelen
🥁 je eigen aandeel in een ongewenste situatie onder ogen te zien
🥁 vragen te stellen en echt te luisteren naar de antwoorden
🥁 je invloed en effectiviteit (leren) vergroten 

Wil je op organisatie- en teamniveau Agility bereiken, dan heb je wat te doen op gebied van de persoonlijke wendbaarheid van je mensen. Personal Agility noemen we dat, bij Filotes. 

Verandering is veel meer een persoonlijk proces dat van binnen naar buiten gaat en niet iets dat je top-down kan opleggen. Onze transformatie programma’s zijn allemaal vanuit deze visie opgezet. 

Mijn grote droom is dat we meer organisaties creëren waarin dat gedeelde leiderschap volledig is geadopteerd zodat deze organisaties effectiever zijn in onze wereld een beetje mooier en gelukkiger maken. 

Heb ik je geïnspireerd en vraag je je af wat dit voor je organisatie kan betekenen? Plan dan vandaag hier jouw call in om kennis te maken.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.