Discipline geeft je vleugels

Hoe meer discipline zorgt voor meer vrijheid, vertellen we je in deze blog

LEES VERDER

Vrijheid en persoonlijke groei zijn voor mij twee belangrijke kernwaarden, die vaak hand in hand gaan, maar soms ook heel tegenstrijdig kunnen zijn. Want in mijn geval betekent vrijheid vooral doen waar ik zin in heb, en wanneer ik daar zin in heb. Om als persoon te groeien moet ik echter vaak dingen doen op de korte termijn waar ik geen zin in heb, om er op de lange termijn ook echt de vruchten van te plukken.  

Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik nogal allergisch kan reageren als ik beknot word in mijn handelen. Ik vind het fijn om zelf  richting te  kunnen geven, autonoom beslissingen te nemen, en niet afhankelijk te zijn.  In het kort: ik vind het fijn om te doen wat ik wil doen en wanneer ik dat wil doen. 

Die allergische reactie is dan ook verklaarbaar.  En toch is het niet altijd de meest dienende reactie. Het zou beter zijn dat ik dan even tot tien tel, mijn emotie en automatische piloot parkeer en vanuit de ratio mijn opties afweeg om vervolgens bewust te kiezen voor datgeen wat mij het meest dient. Hoe daar te komen? Door discipline.    

De betekenis van discipline is volgens Van Dale een regime van strenge gedragsregels. En tucht. Klinkt niet heel gezellig en het lijkt op een opgelegde wil, die van buitenaf komt. In die zin snap ik dat mensen discipline als iets negatiefs ervaren en er wars van zijn.  

Na wat googlen lees ik ook andere interpretaties. Onder andere deze: iemand die gedisciplineerd is, houdt zich aan protocollen en volgt regels goed op. Hij of zij doet zonder morren wat er verwacht wordt, ook al is dat met tegenzin. Gedisciplineerd zijn wil dus zeggen dat je doet wat je moet doen en je niet laat verleiden door andere dingen

Dat laatste vind ik interessant. Discipline is dan ineens geen opgelegde wil van buitenaf, maar draagt juist bij aan focus en wilskracht om jouw doelen te realiseren. Gezond zijn, tijd hebben voor je relatie, je gezin en/of hobby’s. Of op je werk, door tijd te besteden met je team aan zaken die echt waardevol zijn, waardoor de resultaten verbeteren. 

Als dat allemaal lukt, verschaft het je een gevoel van vrijheid. Want je doet het gewoon, je doet wat je wil. Volgens Jocko Willink -een ex-Navy Seal soldaat uit het Amerikaanse leger-

staat vrijheid gelijk aan discipline. Ik denk dat hij daar wel eens gelijk in kan hebben. Het is soms dingen met tegenzin doen, omdat ze een groter doel dienen.  

Discipline is een spier die je heel goed kan trainen. Geef je er weinig aandacht aan, dan verslap je. Geef je er veel aandacht aan dan word je sterker. Daar is ie weer: alles wat je aandacht geeft groeit. 

Precies om die reden douche ik iedere dag 1 minuut koud en loop ik 3 keer per week hard. 

Niet omdat ik het altijd leuk vind of er zin in heb. In tanden poetsen heb ik ook niet altijd zin en toch doe ik het. Ik kies er heel bewust voor omdat ik iedere keer als ik heb gesport of uit de koude douche kom, me dat een voldaan gevoel geeft en het me energie oplevert. Ik voel me er gewoon beter door. Daarnaast wordt mijn lijf er fitter van, wat me letterlijk meer (bewegings)vrijheid geeft. 

Nu hoef je niet meteen zo streng voor jezelf te zijn als ik hoor. Je kan ook met kleine stapjes beginnen. Sterker nog, ik geloof dat transformatie alleen duurzaam is in kleine stappen. 

Bijvoorbeeld, je loopt de trap op en je ziet voor de zoveelste keer een stapeltje post liggen die je moet archiveren. Zie het als een kans om dit keer niet uit te stellen, neem het mee en ruim het direct op. Bingo! Een kleine overwinning. Op naar de volgende overwinning en kans op het versterken van je disciplinespier.  

Het belangrijkste wat ik train met discipline is dat ik steeds beter bewust kan kiezen om tijd vrij te maken voor en focus aan te brengen in de zaken die echt belangrijk en waardevol voor me zijn. Dat ik niet uitstel en lui word maar actief blijf en stappen zet. Dat ik me niet laat tegenhouden door perfectie, wat iemand anders ervan vindt of dat ik de omstandigheden de schuld geef. 

Continu kleine stappen en vooruitgang boeken leiden uiteindelijk tot bijzondere en grote prestaties. Prestaties die mij het gevoel van vleugels geven en daarmee een gevoel van vrijheid. Uiteraard kan je het bovenstaande ook toepassen op je werk, in je team en in je organisatie. 
Ben jij benieuwd hoe je jezelf, en/of je teams gedisciplineerder kunt laten werken, zodat er daardoor meer vrijheid ontstaat? Sluit dan aan bij de Filotes VIP dag op 1 juni 2023. Via deze pagina lees je er meer over.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.