Ken je dat “flow” gevoel?

Mijn persoonlijke motivatie wordt sterk gedreven door de energie die ik krijg bij het creëren van werkplezier.

LEES VERDER

Velen zullen dit herkennen, het flow gevoel. Een gevoel van geluk, een state of mind waarin je inspanning verricht zonder gevoel van inspanning, het lijkt vanzelf te gaan, in een perfect ritme.

Het flow gevoel is niet alleen aangenaam maar ook belangrijk voor het succes op weg naar wendbaarheid in organisaties. Bij Filotes vroegen we ons dan ook af, hoe we dit flow gevoel kunnen creëren in onze werkomgeving, en anderen daar naartoe kunnen helpen. Hoe kom je als individu, als team en zelfs als organisatie in een perfect ritme? Hoe creëer je een ritme waarin er ook een flow ontstaat in de waardecreatie: een flow of value ofwel waardestroom? 

Laat ons het geheim verklappen: dat begint bij jezelf, en dus ook vanuit jezelf. 

Een actueel voorbeeld waarin ik zelf in samenwerking tot flow ben gekomen is mijn samenwerking met Frederik voor Filotes. We hebben de handen ineen geslagen en omarmen beide de volgende visie: Wendbare mensen maken wendbare organisaties. Dit sluit volledig aan bij mijn overtuigingen dat Agility vooral over mensen gaat. Er is een balans nodig in de onder- en bovenstroom om tot werkelijke wendbaarheid te komen, maar vanuit mijn ervaring zie ik dat er vooral op de bovenstroom gefocust wordt, wat zorgt voor onbalans. Meer focus op het menselijke aspect is hard nodig.

Mijn persoonlijke motivatie wordt sterk gedreven door de energie die ik krijg bij het creëren van werkplezier. Werk maakt een groot deel uit van je leven en als je daar plezier in hebt, dan draagt dat bij aan jouw plezier in het leven. Dit plezier kan uiteindelijk zelfs omgezet worden in geluk. 

Hoe goed ken je jezelf?
Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren en motieven (wat wil je), wat zijn je normen, waarden en overtuigingen (wat denk je) en welk gedrag laat je zien (wat doe je)?

Kenners zullen hierin de ijsberg van McClelland herkennen. Alleen het laatste deel, doen, is zichtbaar voor anderen. Denken en willen zitten onder het water en zijn niet zichtbaar. Echter: deze niet zichtbare delen zijn érg bepalend voor hoe je het gedrag van anderen interpreteert. 

Jezelf kennen is hiermee niet alleen randvoorwaardelijk om zelf in flow te komen. Het bewustzijn van je eigen willen en denken is ook nodig om open te staan voor het willen en denken van anderen. Het is van belang om de diepere laag achter het gedrag van anderen te ontdekken en zo bruggen te vinden die verbinden en een samenwerking versterken. Dit is een wezenlijk onderdeel van teambuilding en continue verbetering.

Wanneer je lekker samenwerkt, en die flow vindt als team, dan wordt één en één drie en kom je in een stroomversnelling terecht. Als je tegen de flow ingaat, rem je elkaar af. Het is een beetje als met de stroom meezwemmen of er tegenin. 

Hoe je dit voor elkaar krijgt?
Verdiep je in het willen en denken van elkaar. Zo ontdek je de richting van de flow van elk individu en hoe dit met elkaar te verbinden als team en organisatie. 

Tips om hiermee aan de slag te gaan:

  • Start met het opstellen van een persoonlijke purpose. 
  • Haal feedback op uit bij mensen in je omgeving over hoe zij jou zien.
  • Help anderen bij het opstellen van hun persoonlijke purpose.
  • Doe dit samen met de mensen waarmee je samenwerkt om waarde te creëren. 

Wil je ook in flow komen en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Boek dan een afspraak in of schrijf je in voor de Filotes Agile VIP dag op 1 juni 2023.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.