Wie wil versnellen, zal moeten leren vertragen

Wie vaker fouten maakt én de tijd neemt om ervan te leren, is uiteindelijk de winnaar

LEES VERDER

Als drummer weet ik dat een strakke beat veel belangrijker is dan wat interessant klinkende drum fills – jargon voor drum variatie op de reguliere beat – spelen. Kan dienen als een leuke opvulling, maar de andere muzikanten raken verdwaald als ze het ritme kwijt zijn.

Zo gaat het ook met mensen en organisaties. We zijn gewoontedieren, dus hoe vaker we een handeling herhalen, bij voorkeur op een vast moment, hoe logischer en makkelijker het is om het ritme vast te houden. Als je eenmaal in de flow zit, gaat het bijna vanzelf. Raak je eruit, dan is het heel lastig om weer in het ritme te komen.

Als Agile Coach weet ik hoe belangrijk en zinvol het is om met je organisatie en je team in een cadans te zitten. Een vaste cadans van werk plannen, uitvoeren, reviewen, reflecteren en leren.

Vaak stellen we het reflecteren en van “fouten” leren uit, omdat het zinvoller lijkt om aandacht te geven aan urgente zaken en het “echte werk”. Of omdat het onmogelijk lijkt om er geen aandacht aan te geven. “Mijn e-mail box raakt steeds voller.”

Maar wie vaker fouten maakt én de tijd neemt om ervan te leren, is uiteindelijk de winnaar. Door van je fouten te leren ga je slimmer werken, en dus sneller. Je zal er echter wel eerst voor moeten vertragen. Hoe? Dankzij een goede planning en een vaste cadans. Een vast en strak ritme, waarin ook de momenten van reflectie en ontwikkeling de tijd krijgen die ze verdienen en jij de snelheid kan gaan maken die je zoekt. 

Mijn doelstelling voor de komende tijd is in elk geval om weer wekelijks te schrijven en te delen. Op vaste dagen, en met vaste momenten in de agenda die ik eer met de urgentie die ze hebben, om ervoor te zorgen dat het ook écht gebeurt.

Waar mag jij vertraging inbouwen, om te versnellen?

Mooie dag gewenst!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.