Hoe je als coach onderdeel van het systeem wordt

Wat zeuren/klagen die mensen toch? Waarom doen ze niet gewoon mee?

LEES VERDER

Oef, ik heb er als Agile coach of Scrum master wel eens flink de balen in gehad! Als je zelf coach bent herken je ’t misschien wel. De start van een nieuw traject gaat voortvarend. Bij jou is er veel energie. Je geeft teams training – in mijn geval in Agile werken – je deelt het gedachtengoed en de juiste mindset. Vervolgens help je de teamleden de kennis in de praktijk te brengen en plan je de acties of rituelen in en voer je ze uit: backlogs vullen sprints, er is overzicht en teams gaan enthousiast aan de slag. 

Totdat je een paar maanden verder bent. 
Jouw team voert nog steeds de Agile-rituelen uit, alleen er lijkt maar weinig te veranderen. Het lijkt minder effectief dan van tevoren bedacht en verwacht. Onder water borrelt onrust en frustratie. Je voelt dat er veel vragen en gedachten rondzingen binnen het team: voeren we nu wel écht het juiste gesprek met elkaar? Het zijn altijd dezelfde mensen die actief zijn of die juist niet meedoen en komen opdagen. Durven we stelling in te nemen en keuzes te maken, beslissingen te nemen? Hoe autonoom zijn we als team? Gaan we nu anders met afhankelijkheden om? Staat die klant nu echt centraal? Mijn werk is niet minder maar juist meer geworden.

Als Agile coach voelde ik mij verantwoordelijk. Ik wilde deze mensen zo graag aanzetten om in actie te komen dat ik vaak een reddende rol (oei!) op me nam. Om die teleurstelling en frustratie binnen het team minder te maken. Om plaats te maken voor die energie bij de start. Om vertrouwen te creëren dat het Agile werken daadwerkelijk voor meer impact bij de klant en voor meer werkplezier gaat zorgen. 

En langzaam betrapte ik mezelf op de volgende gedachten:

  • Wat zeuren/klagen die mensen toch?
  • Waarom doen ze niet gewoon mee?
  • Waarom gaat het hier zo langzaam en moeizaam?
  • Waarom lossen ze het niet op met elkaar?
  • Waarom gaan ze niet het gesprek met elkaar aan?

Niet bepaald helpend. Sterker nog, dit soort gedachten zorgen ervoor dat je onbewust en onbedoeld onderdeel wordt van het klagende systeem. Dat je niet meer puur observeert, maar interpreteert en veroordeelt. Misschien herken je de neiging dat je vooral aansluiting gaat zoeken bij teams die enthousiast blijven en doorpakken. En dat je je minder richt op de moeilijke situaties en mensen. Omdat je je eigen teleurgestelde gevoelens en frustraties voorrang geeft. 

Het resultaat en je impact binnen het team worden minder en jijzelf wordt ontevredener en minder gemotiveerd in jouw rol. Zonde!! 

Een coach voor de coach
Hier begon mijn leercurve pas. Wat had ik hier graag een coach voor mezelf gewild! Iemand die me er even op wees dat ik mezelf onderdeel van het systeem had gemaakt. En – belangrijker nog – mij bewust had gemaakt van mijn eigen aandeel in de ongewenste situatie. Wat in mijn eigen gedrag zorgt ervoor dat ik niet meer optimaal en effectief bijdraag aan de veranderdoelstelling? Wat in mijn eigen gedrag, opvattingen en oordelen zorgt ervoor dat ik de ongewenste situatie zelf in stand houdt? En past hoe ik DOE bij wie ik BEN en WIL ZIJN? 

Een coach die mij weer in de wendbare mindset (open, nieuwsgierig en reflectief) had kunnen zetten. Iemand door wie ik me niet liet verleiden om zelf te coachen vanuit de bovenlaag (het proces, de afspraken en structuren), maar juist op de onderwater-elementen kon inspelen. Met mezelf als instrument. 

Want die gevoelens die ik had, waren vast ook herkenbaar voor de mensen in de teams. En dan had ik het open gesprek kunnen voeren. Wat zorgt er nu voor dat we even gevoelsmatig stilstaan? Dat we ontevreden zijn? En welke patronen en mechanismen op individueel, team- en organisatieniveau houden dit in stand? Hoe gaan we die met elkaar doorbreken? Wat hebben we daarvoor nodig? En last but not least: welke coachvraag stellen we dan aan de Agile coach? Geen reddersrol (stop het redden!), maar een coachvraag vanuit eigenaarschap. Want de change ben jij zelf!

Wil jij zelf, of als team van Agile coaches en Scrum masters ook gecoacht worden en duurzaam groeien om impact te blijven maken? Neem dan hier eens contact met ons op. We zijn heel benieuwd naar jouw verhaal en maken graag persoonlijk kennis. 

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.