Hoe jij het proces onbewust en onbedoeld op één zet

Weet jij hoe we precies bij deze training terecht zijn gekomen? Ehm, nee. Ik vind het superboeiend, alleen wat is eigenlijk het achterliggende doel van onze organisatie in relatie tot deze training?

LEES VERDER

Verandering. Je kunt het top-down ‘opleggen’. Of wachten tot je organisatie als vanzelf transformeert. Werkt niet ideaal, zullen we maar zeggen. Maar goed, hoe moet het dan wel? Eén ding is zeker: we mogen stoppen met ons alleen maar richten op ‘het proces’, ‘het framework’, of ‘de methode’. En ons meer focussen op waarde, individuen en hun interacties. 

Dat verandert een stuk relaxter. In deze blog leg ik uit wat ik bedoel.

Hoe vind je de bedoeling?
Laatst organiseerden we een online agile en personal agility awareness training voor een van onze klanten. Voordat de (online) koffiepauze eindigde, hadden twee deelnemers hun camera en microfoon weer aangezet en raakten met elkaar in gesprek. 

“Weet jij hoe we precies bij deze training terecht zijn gekomen?” “Ehm, nee. Ik vind het superboeiend, alleen wat is eigenlijk het achterliggende doel van onze organisatie in relatie tot deze training?” Ze wisten het niet. De één zei letterlijk tegen de ander: “Ik zal wel even kijken in de mail of er een bedoeling is, misschien staat het daarin.”

Tsja. Misschien is het in jouw (werkende) leven ook weleens voorgevallen: je wordt voor een meeting uitgenodigd en gaat ernaar toe zonder veel vragen te stellen omdat het nu eenmaal in je agenda staat en de rest van je team ook gaat.

Reflectiemoment
Als je dit tafereel observeert, wat denk en leer je er dan van? Herken je dat je je soms laat verleiden om naar een sessie te gaan, zonder jezelf af te vragen welke waarde het heeft voor jouzelf, de overige deelnemers, je team, je project of je organisatie? 

Herken jij de eerste reactie dat je je afvraagt of het ‘proces’ wel goed is gegaan? Wat overigens helemaal niet gek is, want we hebben geleerd dat we in control moeten zijn. Mogelijk zit daar een angst voor fouten maken onder. En dat helpt nou weer niet zo erg als je een lerende, wendbare organisatie wilt worden. Kan het anders?

Het kan anders
Als je besluit deel te nemen aan een training en je je ergens halverwege afvraagt: waarom zit ik hier? Dan kun je ook met elkaar de dialoog verleggen. Beschouwen wat je tot nu uit de training hebt gehaald. Is dat van waarde voor jou en je team? Is het helpend om jouw persoonlijke doelen en/of die van je team te realiseren? Zo ja, in welke mate? Zo nee, wat kun je nu doen om er datgene uit te halen wat we zouden willen (nu we er toch zitten)? Wat maakt eigenlijk dat je je dat voor de training niet zo erg hebt afgevraagd of er iets mee hebt gedaan? Wat levert je die houding van het proces volgen op en bereik je daarmee eigenlijk wel jouw doelen? 

Precies dat hebben we gedaan toen we in de online training zaten, met toestemming van de betreffende personen. Dat noemen we een hier-en-nu interventie. En het illustreert precies waar agility over gaat: kijken naar individuen en hun interacties en daarna kijken welke processen en frameworks dienend aan die individuen kunnen zijn. 

IJsberg
Misschien ken je ‘m al: de ijsberg als metafoor om wendbaarheid (agility) uit te leggen. We observeren en zijn vaak gefocust op wat daadwerkelijk zichtbaar is. Wat controleerbaar en transparant is. De bovenkant van de ijsberg, dat wat boven de waterlijn ligt. Een proces, de agile way of working, of een framework á la scrum. Onder de waterlijn, dieper in de ijsberg, ligt het Agile Manifesto. Dit geeft veel meer diepgang. 

Met name als je het even niet meer weet in de bovenlaag, is het fijn dat je dat manifest hebt. Dieper kijken naar wat de bedoeling. Welke waarden jou gaan helpen om wendbaar te zijn. En tenslotte de onderkant van de ijsberg. De WHY van wendbaarheid. Je wil wendbaar ZIJN omdat je maximaal waarde wil kunnen leveren aan jouw klant in een wereld die steeds complexer en onvoorspelbaarder wordt. 

Onze eigen WHY
Ons gedachtegoed is dat wendbare mensen, wendbare organisaties maken. Als mensen niet over de tools en strategieën beschikken om met onvoorspelbaarheid, onzekerheid en onverwachte gebeurtenissen om te gaan, dan kan je ook niet verwachten dat ze wendbaar gedrag laten zien in een nieuw framework, proces en way of working. Persoonlijke wendbaarheid is key voor iedere wendbare organisatie en laten wij daar nou net onze Personal Agility methode hierop gebouwd hebben. 

Wil je meer weten? Neem hier contact met ons op of plan een afspraak in. Leuk om van je te horen!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.