Man on a mission: het belang van human skills

Pap, ik wil onderdeel zijn van iets groters dan mijzelf. Ik wil mensen helpen en iets voor hen betekenen.

LEES VERDER

Douwe, mijn jongste zoon, weet al sinds zijn 14e dat hij bij Defensie wil werken. In januari dit jaar (2021) is hij begonnen. He is a man on a mission. “Pap, ik wil onderdeel zijn van iets groters dan mijzelf. Ik wil mensen helpen en iets voor hen betekenen. En ik wil zeker niet in een kantoor de hele dag achter een computer zitten.” 

Mooi om te zien dat je kind weet wat hem drijft en energie geeft. Niet alleen aan zichzelf denkt. En vanuit die kennis uiteindelijk iets vindt dat bij hem past. Ook als dat als ouder niet jouw keuze zou zijn. Hoe is dat bij jou? Volg jij jouw pad vanuit jouw ZIJN i.p.v. DOEN? Of zie je dat terug bij jouw kinderen? Goed, ik dwaal af. In dit blog wil ik het met je over iets anders hebben. Over human skills en het belang ervan. 

Menselijke vaardigheden
Wat Douwe leert tijdens zijn opleiding en hoe Defensie kijkt naar zijn mensen, vind ik verrassend mooi. Hij leert over menselijke vaardigheden, naast het belang van performen op zogenaamde harde skills. Denk aan technische vaardigheden: schieten, kaartlezen, speed marsen, de stormbaan snel en goed afleggen, snelheid, uithoudingsvermogen, fitheid en kracht. Die skills zijn nuttig, en daar gaat aandacht naartoe. 

Maar er gaat ook aandacht naar de menselijke vaardigheden. Misschien wel minstens zo veel. Wie ben je als persoon? Wat drijft je? Kan je goed luisteren? Heb je voldoende empathisch vermogen en kan je iets overbrengen aan de groep? Vragen die de kern vormen van waar ik dagelijks mee bezig ben: Personal Agility.

Kamp van Koningsbrugge
Voordat Douwe met zijn opleiding startte, keken we samen naar Kamp van Koningsbrugge. Een programma waarin Jeroen van Koningsbrugge zijn rekruten, vijftien gewone burgers, acht dagen lang door een loodzware training loodst. Wie haalt het eind van dit experiment waarbij zowel fysiek als mentaal het uiterste wordt gevraagd?

In de serie valt iemand af van wie je van tevoren dacht dat juist die persoon het wel zou halen. Een grote sterke kerel met een ijzeren discipline en wilskracht. Alleen die harde skills bleken niet voldoende. Want het is bij Defensie heel normaal dat het niet zozeer gaat om de prestatie van het individu. Juist het collectief staat centraal. 

Leuk als je het gaspedaal flink intrapt, maar als je vergeet om achterom te kijken, of geen leiding van anderen accepteert, dan voldoe je niet aan de vereisten. En word je ook niet getolereerd door de groep. Een visie waar meer organisaties en mensen van kunnen leren.

Human skills
Herken je dat? Dat mensen die binnen hun vakgebied goed presteren, vaak doorgroeien naar managementfuncties? En dat die mensen niet altijd even lekker presteren op het gebied van human skills? In het bedrijfsleven is het belang van menselijke vaardigheden nog niet overal even goed doorgedrongen. En dat terwijl een ‘hiërarchische organisatie’ als Defensie dat blijkbaar wél op orde heeft (ik heb overigens geen aandelen, ik vind het oprecht een mooi inzicht).

Een voorbeeld: ik heb in de afgelopen jaren van mijn coachopleiding voor het eerst kennisgemaakt met bepaalde coach- en reflectiemodellen. En nu zie ik Douwe met dezelfde modellen werken. Die is net pas 18 geworden! Wauw, wat gaaf dat de grootste werkgever van Nederland daar zoveel aandacht aan besteedt. Dat zouden meer bedrijven moeten doen!

Peer reviews
In Kamp van Koningsbrugge en ook tijdens de opleiding van Douwe wordt flink ingezet op peer reviewing: elkaar beoordelen en feedback geven. Die peer reviews zoomen met name in op de human skills. Vragen die de deelnemers moeten beantwoorden zijn: met wie ga je wel op missie? Met wie ga je niet op missie? Wie is er voor het team? 

Je kan raden wat het betekent als iedereen uit de groep jou aanwijst als degene met wie ze niet op missie willen. En nog veel interessanter, waarom willen ze dat niet? Dan is het aan jou om ervan te leren. Dit soort vragen zijn van groot belang voor alle mensen die in een team werken. Hoe zou dit zijn binnen jouw organisatie? Met wie wil jij samenwerken en waarom? En waarom juist niet? En wat denk je dat anderen over jou zullen zeggen?

Personal agility en human skills
In omgevingen waar het werk complexer wordt en er steeds minder sprake is van voorspelbaarheid, wordt het steeds belangrijker om te focussen op die human skills. Hoe goed ga jij om met veranderingen? Kan je daar goed op inspelen? Verandering is immers geen incident, maar een regel. Onvoorspelbaarheid is aan de orde van de dag. En dan kun je nog zo goed zijn in je technische skills: die zijn bar weinig waard als je niet in staat bent om mee te bewegen met de veranderende wereld. Personal Agility is dus voor iedereen een belangrijke vaardigheid. Een belangrijke human skill. Douwe krijgt ‘m nu al mee. Hoe is dat voor jou?

Ben jij benieuwd hoe je de wendbaarheid van jouw organisatie kan vergroten met meer aandacht voor human skills? Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvende, online kennismaking. We horen graag van je!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.