Hoe een hit een hit wordt

En hoewel het tegenstrijdig lijkt, is herhaling juist ook nodig om te leren, te groeien en te veranderen. Om iets nieuws te doen.

LEES VERDER

Heb jij er één? Zo’n nummer dat je altijd kan luisteren zonder dat het je verveelt? Een lied of muziekstuk dat je opzet en waar je altijd blij van wordt? Een nummer waarin je – hoe vaak je ‘m ook gehoord hebt – soms plots weer iets nieuws hoort?

Een van mijn managers zei ooit: een hit wordt pas een hit als je ‘m duizend keer afspeelt. Muziekwetenschappers beamen dat: hoe vaker je een liedje hoort, hoe meer je geneigd bent ervan te houden. Ook – of juist?! – als je al weet wat er komt. Als je al een verwachting hebt. Als je je eerdere ervaringen meeneemt in die herhaling. Fascinerend, vind je niet?

Professionals in communicatie, marketing en propaganda kennen de kracht van herhaling als geen ander. En hoewel het tegenstrijdig lijkt, is herhaling juist ook nodig om te leren, te groeien en te veranderen. Om iets nieuws te doen.

Hoe groei en herhaling elkaar nodig hebben
Huh? Maar herhaling is toch het tegengestelde van iets nieuws doen? Zeker. En toch hebben ze elkaar nodig. 

Leren werkt bij kinderen hetzelfde als bij mensen: we maken kleine stapjes en mogen daarna veel en vaak oefenen. Ga maar na: hoe vaak heb jij zelf eigenlijk geoefend voordat je kon lopen, leerde praten, of enigszins knap op een fiets zat? In leerboeken en lesstof zie je ’t ook: hier en daar vallen schrijvers en docenten in herhaling. Juist om kwartjes echt te laten vallen. 

Tegelijkertijd geldt: wil je groeien, dan moet je uit je comfort zone stappen en nieuwe dingen proberen. Dat geldt voor innoveren net zo goed: experimenteer erop los, doe nieuwe ervaringen en inzichten op en leer ervan. Maar dat leren kan pas écht als je je nieuwe inzicht, ervaring of beleving verdeelt in kleine stukjes, en blijft herhalen, herhalen, herhalen.

Ook marathonlopers beginnen met kleine stapjes
Stel: je bent geen sportief type en toch wil je een marathon lopen. Dan is het niet zo handig om vanuit het niets 4 keer in de week 10 kilometer te gaan rennen. Kleine stapjes, is het credo. Je lichaam kan die 10 kilometer nog niet aan, dus als je te pittig begint, dan maak je mogelijk meer kapot dan je lief is. Je bent simpelweg nog niet klaar voor zo’n enorme verandering in je leven. 

Kleine stapjes dus. Iedereen die ooit begonnen is met hardlopen, weet het: begin met 2 of 3 keer in de week een kortere afstand en wandel tussendoor. Maak er een gewoonte van. En als dat lukt, dan ervaar je plezier, voldoening en motivatie voor de volgende stap. 

Herhaal om te veranderen
Dat marathonprincipe gaat ook op als je verschillende dingen wil veranderen in je werk- en privéleven. Denk aan grote transformaties als een betere werk-privébalans, opschalen naar een ander bedrijfsmodel of groeien naar een groter team. Gaat je nooit in één dag of in één keer lukken. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Dus:

  • zet op een rijtje wat je nodig hebt om je doel te bereiken (alles wat in je opkomt)
  • maak er kleine stukjes en stappen van
  • kies er eentje
  • en begin
  • creëer een nieuwe gewoonte en gun jezelf de tijd om ‘m in te laten slijten 
  • bouw vanuit daar verder uit 

Pas als je een klein stukje veranderd hebt, en er een gewoonte van hebt gemaakt, heb je ruimte om iets anders op te pakken en verder te veranderen. 

Werken in een cadans
Nog even terug naar de muziek: zelf blijf ik nieuwe dingen horen in de muziek van Prince of van Kraak en Smaak. Ook al kan ik hun nummers dromen. Die cadans van herhaling zorgt voor ontdekkingen, voor groei. En soms hoor ik iets nieuws omdat een andere Prince-liefhebber me ergens op wijst, of door te delen met anderen wat ik hoor. Door te spiegelen en te reflecteren dus. Niet alleen op wat je doet, maar ook op je gedachten, je opvattingen, je gevoelens, normen, waarden en drijfveren. 

En als je regelmatig reflecteert, in een cadans, een sprint, dan kom je tot groei en verandering.

Klinkt allemaal schitterend, maar hoe wen je jezelf aan om te reflecteren in zo’n cadans? Want hoewel iedereen weet: reflecteren is belangrijk, het is toch iets wat vaak onderaan een to-do-lijst eindigt. Zelf pas ik de 90 Day Letter toe. Een prachtige tool die ook in onze trainingen zit. In het kort: ik schrijf mezelf een brief waarmee ik mijn brein programmeer. Ik stel een doel dat ik binnen 90 dagen wil bereiken, en waarmee ik ook op een dieper niveau reflecteer. Het werkt keer op keer supergoed. 

Het recept voor groei

  • Stap uit je comfort zone en experimenteer met nieuwe ervaringen
  • Begin klein en creëer nieuwe gewoonten
  • Blijf oefenen en herhalen: maak (iedere dag) tijd vrij voor wat je wil veranderen of leren
  • Reflecteer regelmatig: welke inzichten doe je op? Wat voel je? En wat leer je hiervan?

En onthoud: een hit is pas een hit als je ‘m duizend keer luistert. Lopen leer je door vallen en opstaan. Je faalt niet als je valt, je bent lerende. Het falen zit ‘m in het niet meer opstaan.   

Wil jij zelf, met je team of binnen je organisatie ook volgens onze Personal Agility methode werken, meer weten over de kracht van de herhaling en duurzaam groeien? Neem dan hier eens contact met ons op. We zijn heel benieuwd naar jouw verhaal en maken graag persoonlijk kennis. 

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.