Een andere formule voor groei

Als mens, team en als organisatie. Dit principe gaat er dus vanuit dat jij je eigen kompas bent. Je eigen instrument. Een instrument dat je steeds zuiverder afstemt.

LEES VERDER

Optreden Frederik

Hoe vaak denken we niet in de volgende formule: ‘Als ik X doe of heb, dan ben ik Y.’

Bijvoorbeeld:

  • Als ik veel geld heb, kan ik lekker relaxed door het leven.
  • Als ik een andere baan vind, voel ik me beter.
  • Als ik beter mijn best doe, dan val ik vast wél in de smaak bij die ene persoon.
  • Als ik een slimmer team had gehad, zou ik veel beter presteren.
  • Als ik een andere manager zou hebben, had ik allang die promotie op zak.

We zijn allemaal groot geworden met dit idee. Al vanaf jonge leeftijd is ons dit geleerd. Dat we maar goed ons best moesten doen op school, en hoge cijfers moesten halen, zodat we zouden kunnen studeren. Dat we met die studie een goede baan zouden vinden. We met die goede baan veel geld gingen verdienen. Om vervolgens met dat geld een mooi leven op te bouwen.

Je herkent dit dus ongetwijfeld. Sterker nog, misschien denk je als je dit zo leest zelfs wel: ‘Dit is toch ook gewoon hoe het werkt?’ Als je dat denkt, lees dan zeker verder. Want in dit artikel wil ik je meenemen in een andere manier van kijken naar je ontwikkeling; als mens, als team en als organisatie. Een manier die van een fundamenteel ander principe uitgaat. Het principe dat voor mij de motor achter Filotes is geweest. Daarover ook meer, verderop in deze blog.

Een compleet andere manier van kijken
Het andere principe waar ik het over heb gaat er vanuit dat je op ieder moment in je ontwikkeling de beste versie van jezelf bent. De keuzes die jij, als beste versie van jezelf door de jaren heen maakt, baseer je volgens deze manier van denken op wat jij diep van binnen wilt. Wat jou drijft als mens. Jouw persoonlijke missie en kernwaarden, en wat je leuk vindt om te doen.

Dit principe gaat er dus vanuit dat jij je eigen kompas bent. Je eigen instrument. Een instrument dat je steeds zuiverder afstemt. Dat afstemmen gebeurt voortdurend, doordat je tijdens je leven en loopbaan in verschillende, soms ongewenste situaties terechtkomt. Situaties die je dwingen om na te denken over wat het dan precies is, wat jij wilt. Een baan die bijvoorbeeld toch niet bij je blijkt te passen, vraagt van je om na te denken over de vraag: ‘Waarom niet? Wat dan wel? En: wat heb ik nu nodig om een volgende stap te zetten?’

Neem je in dit soort situaties de tijd om daarbij stil te staan en om daar je keuzes op te baseren, ervaar je veel meer voldoening. Omdat je het helemaal uit jezelf haalt en je uitgaat van jouw eigen behoeftes, in plaats van braaf te doen wat je denkt dat er van je gevraagd wordt. Door het helemaal uit jezelf te halen kun je bovendien genieten van de reis ernaartoe. En tijdens die reis, in het proces, gebeurt het. Daar zit je groei en ontwikkeling. 

Fundamenteel anders dus, ik benoemde dat al eerder, dan het denken volgens de ‘Als X, dan Y’ formule. Een formule die je gevangen houdt in de eeuwige ratrace naar meer en beter. Die je steeds voorhoudt dat waar je nu staat niet goed is, en dat aan het eind van de regenboog een pot met goud op je wacht. Geen wonder dat we massaal zoveel stress ervaren en de burn- en bore-out cijfers zo hoog liggen. Dat bij velen, na jarenlang te hebben gebuffeld, de vermoeide vraag knaagt: ‘Is dit het nu?’. Want misschien wil jij wel helemaal geen pot met goud. En dan heb je ook nog niet genoten van alle mooie kleuren onderweg… 

Om uit die cirkel te raken wil je niet weer een vermoeiende sprint inzetten naar het einde van de volgende regenboog. Die cirkel doorbreek je als mens, als team of organisatiebreed door anders te kijken. 

Niet naar wat je nu kunt DOEN. Maar naar wie je wilt ZIJN. 

Durf erop te vertrouwen – mijn verhaal
Vanuit wie jij wilt zijn kijk je naar je situatie – de baan bijvoorbeeld die niet meer goed voelt – en vraag je jezelf: Wat kan ik hiervan leren om te groeien? Steeds meer jouw unieke richting. Vanuit wat jou drijft en jouw persoonlijke missie en kernwaarden. Daar rollen vanzelf kloppende acties en activiteiten uit. Daar mag je echt op vertrouwen. Want zoals gezegd: groei en vooruitgang is wat ons als mens intrinsiek motiveert. 

Zo pel je jezelf steeds verder af en kom je stap voor stap meer tot de kern. Met telkens zuiverdere, meer kloppende keuzes en acties als gevolg. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Vrij recent nog. Want het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik zelf op zo’n kruispunt in mijn ontwikkeling stond. Als Agile coach werkte ik inmiddels een aantal jaar voor hele mooie opdrachtgevers. Ik vond mijn werk leuk, maar ik wist ook wat ik écht wilde. Filotes bestond in zekere zin al. Tot op dat moment enkel en alleen in mijn hoofd. Ik had nog niet de sprong durven wagen.

Om allerlei redenen, waarvan geld misschien nog wel de belangrijkste was. Dat was de gouden kooi die me op mijn plek hield. Want ik verdiende goed met het werk dat ik deed. Die maandelijkse zekerheid loslaten voor het opzetten van iets nieuws vond ik heel spannend.

Tot Corona kwam, mijn opdracht eindigde en het vinden van een nieuwe klus nog wel eens lastig kon worden. Toen besloot ik: dit is mijn moment. Ondanks alle spanning die ik nog steeds voelde. Ik wist wat ik wilde bereiken en welke impact ik wilde maken. Ik greep dit moment dan ook aan om dat verder vorm te geven. Filotes werd een feit, en door me volledig hierop te richten, versnelde ik enorm. Zo stond bijvoorbeeld binnen een paar maanden een compleet gevulde online academie online! 

Ik mag dan nog altijd een fractie verdienen van een jaar geleden, maar al die dingen waar ik bang voor was, blijken helemaal niet zo spannend. Waarom niet? Omdat ze verbleken bij de voldoening, het plezier en de groei die ik elke dag ervaar. Ik mag elke dag bouwen aan iets waar ik enorm in geloof en waar ik energie van krijg.

Dat is mijn pot met goud. Dat is wat ik wil doen en wie ik wil zijn. 

Dit is bovendien de kern van de Filotes Personal Agility Methode: eerst ZIJN en dan pas DOEN. De juiste stappen zetten. Dankzij deze methode is de eindbestemming (Y uit de bekende, ouderwetse formule) niet meer zo belangrijk. Omdat jij, als jij jezelf als product zou beschouwen, nooit helemaal ‘af’ bent. Je bent altijd in ontwikkeling. Je komt elke keer weer in nieuwe situaties en interacties terecht. En die reis vol veranderingen en leermomenten, daar gaat het om. Dat leven lang leren maakt je gelukkig en succesvol. Als mens, als team en als organisatie.  

Wil jij zelf, met je team of binnen je organisatie ook volgens deze methode werken en duurzaam groeien? Neem dan hier eens contact met ons op. We zijn heel benieuwd naar jouw verhaal en maken graag persoonlijk kennis. 

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.