Maak je organisatie echt wendbaar

Wendbare organisaties vragen om wendbare mensen. Want verandering is bovenal een menselijk proces.

LEES VERDER

In ons werk zijn we op dagelijkse basis in gesprek met diverse organisaties. Organisaties met een duidelijke wens: wendbaar zijn. Niet als doel op zich, maar om mee te kunnen bewegen met het snelle tempo en de onvoorspelbaarheid waarmee de wereld om ons heen verandert. Denk aan technologie die in zich in rap tempo ontwikkelt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de pandemie waar we momenteel wereldwijd mee te maken hebben. 

Dit soort veranderingen zijn allang geen incidenten meer. Ze zijn de norm. Is zometeen Corona achter ons, krijg je als organisatie hoe dan ook met nieuwe uitdagingen te maken. Groot en klein. Om koers te houden, je doelen te behalen en ook in de toekomst te blijven groeien moet je daarop voorbereid zijn. Je wilt je organisatie daarop inrichten. Zodat je sterk staat, ook in de meest tumultueuze omstandigheden. Waarbij de grote vraag keer op keer is: Hoe organiseer je dat succesvol? 

De meeste organisaties die we spreken hebben daarvoor al het nodige geprobeerd. Ze hebben consultants geraadpleegd om hun bestaande structuren en processen door te lichten. Om te kijken wat beter kan, en daar nieuwe processen voor te ontwerpen. Vaak werken die een tijdje, tot er iets nieuws gebeurt dat roet in het eten gooit. Oude manieren van werken worden van stal gehaald, of er worden snel nieuwe afspraken gemaakt om de schade te beperken. Je bent weer terug bij af. 

Niet erg wendbaar dus, een frustrerende manier van werken voor alle betrokkenen, en al helemaal niet duurzaam. Wendbaarheid, met andere woorden, blijkt flink weerbarstiger in de praktijk dan op papier, wendbaar zijn. Hoe komt dat? En: waar kun je als organisatie op inzetten om dit te doorbreken? Daarover gaat deze blog. 

Wendbare mensen 
Om maar meteen met het antwoord op die laatste vraag te beginnen:
Wendbare organisaties vragen om wendbare mensen. 

Want verandering is bovenal een menselijk proces. Waarbij je te maken krijgt met menselijk gedrag. Met menselijke gewoontes, drijfveren, overtuigingen en patronen. Als individuele medewerkers niet weten hoe ze zelf op veranderingen kunnen inspelen, kun je nog zulke mooie afspraken maken; je loopt een keer vast. Of positief geformuleerd: wil je ervoor zorgen dat je als organisatie echt wendbaar bent, wil je dat je mensen het stuk voor stuk zijn. Dat ze de juiste tools en vaardigheden in handen hebben, en ze te allen tijde mee kunnen bewegen met wat er op hun pad komt. 

Organisatieverandering is – anders dan dat het nog altijd te vaak benaderd wordt – geen top-down proces. Het moet van binnenuit komen. Daar is kennis voor nodig over hoe verandering en menselijk gedrag werkt. Net als zelfkennis en een sterke mate van persoonlijk leiderschap, door de gehele organisatie heen. Zodat je je met elkaar bewust wordt van welke patronen en mechanismen er actief zijn. En vooral: welke daarvan effectief zijn, en welke beter plaats kunnen maken voor nieuw gedrag. Nieuwe manieren van samenwerken, communiceren of feedback geven onder andere. 

Om een voorbeeld te geven: Als niemand zich nu veilig voelt om uit te spreken hoe hij of zij zich voelt, zal niemand snel z’n mond open doen. Dan kun je als directie zeggen dat de deur altijd open staat en dat je graag wilt dat mensen meedenken, maar dan klopt er waarschijnlijk niemand bij je aan. Daar wil je gezamenlijk open, eerlijk en kritisch naar kunnen kijken. Want dit soort hardnekkige, diepgewortelde patronen zijn – vaak onbewust en onbedoeld – de remmende factor.

Wendbaar gedrag
Deze patronen doorbreek je door te investeren in de wendbaarheid en veerkracht van je mensen. In hun mindset en gedrag. Van de receptie tot de boardroom. Zodat de beoogde verandering van binnenuit komt en op een stevige basis rust. 

Nu is gedrag een complex begrip waar boeken over vol zijn geschreven, maar voor nu is een ding belangrijk: gedrag kun je trainen en aanleren. Bij wendbaar gedrag richt je je op de ontwikkeling van een tiental eigenschappen. 

Wendbare mensen

  1. kennen hun eigen kernwaarden. Ze weten wat hen drijft en wat ze belangrijk vinden.
  2. hebben een duidelijke persoonlijke missie. Zij hebben een helder doel voor ogen en laten zich maar moeilijk van de wijs brengen.
  3. kunnen goed reflecteren. Ze kunnen open, nieuwsgierig en kritisch naar zichzelf kijken en weten precies waar ze nog aan effectiviteit te winnen hebben.
  4. kijken altijd met een open blik. Ze gaan niet uit van hun primaire aannames over een situatie of persoon, maar durven verder te kijken.
  5. hebben strategieën voor zichzelf in handen om met verandering om te gaan. Ze weten wat ze kunnen doen als er iets onverwachts gebeurt, en zijn daardoor relaxed.
  6. kunnen goed feedback ontvangen. Zij zien het als kans om te groeien, in plaats van als een aanval op hun persoon.
  7. hebben een echte groeimindset. Ze zijn leergierig, niet bang om fouten te maken en vertrouwen erop dat ze door vallen en opstaan beter worden. nemen in elke situatie hun verantwoordelijkheid. Ze zijn geen slachtoffer van wat hen overkomt, maar zien altijd dat ze zelf een keuze hebben.
  8. kunnen goed samenwerken. Ze kunnen bijvoorbeeld goed het gesprek aangaan, ook als dat een keer confronterend is. 
  9. zijn vitaal en veerkrachtig. Ze nemen hun eigen fysieke en mentale gezondheid serieus. Als ze dat nodig hebben, doen ze even een stapje terug. 

Winst, voor iedereen
Een echt wendbare organisatie weet kortom dat de echte winst niet zit in het nog meer sturen op structuren en processen. Een echt wendbare organisatie zet in op duurzame verandering van gedrag. Op Personal Agility, zoals wij het noemen.

Geef je je mensen als werkgever meteen een cadeau voor het leven mee. Want die wendbaarheid beperkt zich natuurlijk niet alleen tot de werkvloer. Die neem je vervolgens mee naar huis. Naar je gezin en vriendschappen. Of in je persoonlijke doelen, zoals het oppakken van een studie, het trainen voor een marathon of het oppakken van en hobby. Waardoor jouw mensen zich gelukkiger voelen, en met dat gevoel vervolgens weer op de 

werkvloer verschijnen en daar gemotiveerd aan de slag gaan. 

Keer op keer winst dus. Voor iedereen. 

Benieuwd wat er voor jouw mensen en organisatie mogelijk is? We gaan graag een keer persoonlijk met je om tafel. We horen graag jouw uitdagingen als het gaat om een wendbare organisatie zijn. En we bespreken graag welke aanpak en methode wij adviseren om de doelstellingen te realiseren. Neem hier contact met ons op en maak nu vrijblijvend een online afspraak.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.