Dit motiveert om het ook écht te gaan doen

Een kader dat je ironisch genoeg veel meer vrijheid geeft, dan alle opties open houden.

LEES VERDER

Allereerst, wat aan de late kant maar niet minder gemeend, een gezond en inspirerend 2021. Hopelijk heb je de afgelopen weken genoten van de feestdagen en ben je dit jaar goed begonnen. Gemotiveerd om dit jaar te bereiken wat voor jou belangrijk is. In je werk en je leven. 

Zo’n nieuw jaar is altijd een mooi moment om stil te staan en uitgebreid te reflecteren. Om terug te blikken, inzichten en lessen te verzamelen en om vervolgens vooruit te kijken. Persoonlijk, maar ook als team of organisatie. Wij van Filotes deden dat onlangs ook om het jaar mee af te trappen. Daar willen we in deze blog meer over delen. Want we realiseerden ons dat wij een ingrediënt toevoegen aan dit soort sessies dat nog wel eens vergeten wordt. Terwijl dit element wat ons betreft alle verschil maakt en écht motiveert om vervolgens ook de schouders eronder te zetten. Nooit meer goede voornemens, die bij voornemens blijven dus.

Mocht je denken: ‘Kom je nu mee. Ik heb net al mijn doelen en intenties voor dit jaar vastgelegd.’ Geen zorgen. Voor reflectie en de vraag die ik je in dit blog aanreik heb je geen jaarwisseling nodig. Ook op 15 mei, of 23 september kun je hiermee aan de slag. Regelmatig reflecteren is namelijk altijd een goed idee. Zelf, met je team of in je relatie. Zodat je gefocust blijft op wat voor jou belangrijk is. Je koers houdt, en je je niet door de wind van buitenaf van je stuk laat brengen. Geen overbodige luxe met – nu we toch terugblikken – alle veranderingen van 2020 vers in ons geheugen. 

Laten we er dus direct induiken.

Ons ‘geheime’ ingrediënt
Onze doelen voor dit jaar begonnen afgelopen week met de volgende vraag:

Waar staan we over 10 jaar met Filotes?

Een vraag die zo op het eerste oog nog niets te maken heeft met alles wat we dit jaar concreet willen ondernemen. Toch is dit het ultieme begin voor elke geslaagde reflectie, zo’n outlook naar de verre toekomst. Bij het beantwoorden van deze vraag kom je namelijk los van de waan van de dag. Je kunt groter denken en dromen, en daarin alle elementen vinden die je richting geven voor je keuzes van nu. Je komt erachter wat je echt belangrijk vindt. Wie je wilt zijn, in dit geval als organisatie.

Je zet als het ware een stip op de horizon. Een kader in een wereld van onbegrensde mogelijkheden. Een kader dat je ironisch genoeg veel meer vrijheid geeft, dan alle opties open houden. Omdat je vanuit het antwoord op deze vraag al duizenden besluiten voor de toekomst genomen hebt. Je weet dankzij jouw stip bijvoorbeeld straks heel goed welke kansen je wilt grijpen, en welke je met een gerust hart laat schieten, omdat ze niet bij jou en jouw koers passen. Je komt binnen dit kader gemakkelijk en, merkten wij, enthousiast en gemotiveerd in beweging, omdat je precies weet welke kant je op wilt. Omdat je gezien hebt en voelt wat er mogelijk is. Welke potentie er werkelijk in jou, je team, een samenwerking of je organisatie schuilt. 

Vanuit dit kader kun je vervolgens terugredeneren en scherp kijken: Wat betekent deze  koers voor dit jaar? Voor dit kwartaal? Of deze week? Je kleurt als het ware je langetermijnvisie in met kortetermijndoelstellingen. Kleine stappen naar een groot doel. Met elke keer dat je een succes boekt weer nieuwe energie voor de volgende stap. En als het even niet meezit en de resultaten tegenvallen? Dan heb je altijd het grotere plaatje om je op te richten en je aan op te trekken. Om weer te voelen waarvoor je het doet en de tegenvaller te kunnen bekijken als momentopname, les en kans om te groeien.

Succesvol samen
Een heel krachtige meetlat dus zo’n blik in de toekomst. Juist om als team samen te doen, merkten wij afgelopen week. Want zulke gezamenlijke gezichtspunten en een gedeelde visie doen iets in de onderlinge relatie. Ze brengen rust en vertrouwen. Onmisbaar om op de uitgestippelde koers in beweging te komen, en om onderweg de vinger aan de pols te houden. 

Nu wij samen zijn gaan zitten om onze stip op de horizon te zetten, kunnen we er onderling open en transparant over communiceren. Als één van ons het gevoel heeft dat we afdwalen of moeten bijsturen, kunnen we het gesprek gemakkelijk opengooien. Zo hoeven we niet telkens opnieuw met elkaar te onderhandelen. Of bang te zijn dat de ander ergens een slaatje uit slaat. We weten precies wat we aan elkaar hebben, vertrouwen elkaar en zijn gezamenlijk onderweg naar onze stip. Bij scheve belangen en gezichten hebben we beide geen baat. In plaats daarvan kan al onze tijd en energie nu gericht op kansen en mogelijkheden. 

En die zien we voor 2021 en ver daarna. De eerste stappen zijn gezet en we verheugen ons op wat de rest van dit jaar ons brengt. Leuk als we jou onderweg tegenkomen. In elk geval via deze blogs, maar misschien ook wel in een van onze trainingen, mocht het vergroten van jouw Agility hoog op je wensenlijst staan. Zorgen we er samen voor dat het niet bij wensen blijft, maar dat jou dat dit jaar gewoon lukt.   

Heb je het idee dat jij, je team en/of je organisatie vastloopt? Mis je een helder kompas? Wil je leven en werken vanuit de kern wie je bent en je impact, performance en werkplezier eens een flinke boost geven? Boek dan eens een gratis (en uiteraard geheel vrijblijvende) coach call met een van onze Agile coaches. Deze online gesprekken hebben al heel wat doorbraken opgeleverd. Heel graag tot snel dus!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.