Deze eigenschappen maken jou Agile

Agile is dus veel meer dan wat je doet. Dan het implementeren van nieuwe processen en frameworks in een team of organisatie. Echte Agility begint bij jou.

LEES VERDER

Verdubbelde impact, performance en werkplezier door een sterk ontwikkelde Personal Agility; dat is waar we met Filotes voor staan. Personal Agility is het vermogen om als mens met verandering en onverwachte gebeurtenissen om te gaan; ongeacht de omstandigheden. Het gaat over weten wie je bent, wat je drijft en inzicht in je eigen mindset. Agile is dus veel meer dan wat je doet. Dan het implementeren van nieuwe processen en frameworks in een team of organisatie. Echte Agility begint bij jou.

Als je vaker een blog van ons hebt gelezen, onze Be Agile First training hebt bijgewoond of misschien onze gratis gids hebt gedownload, weet je er al het nodige van. Ken je theorie en het model erachter, en weet je wat het voor jou, je team en je organisatie kan betekenen. Juist in deze onzekere tijden. 

Maar over één ding hebben we het gek genoeg nog nooit gehad. Over de eigenschappen van Personal Agility. Eigenschappen die je, net als je mindset, heel goed kunt trainen. Daarover gaat dan ook deze blog, waarin we je ze alle 10 voorleggen, zodat jij gemakkelijk en snel kunt zien welke eigenschappen je al in huis hebt, en welke misschien nog wel een boost kunnen gebruiken. 

Want net als bij het trainen van je lichaam is het ook voor je Personal Agility belangrijk om eerlijk je startpunt te bepalen. Zodat je vervolgens op basis van je bevindingen en inzichten doelen kunt stellen en succesvol je eerste stappen in die richting kunt zetten.

Lees ‘m op jouw manier

Je kunt dit artikel op twee manieren lezen. Je kunt er met een kop koffie of thee lekker op je gemak doorheen scrollen en erop vertrouwen dat je eruit pikt wat voor jou op dit moment relevant is. Dat levert je zonder twijfel hele mooie inzichten op. 

Je kunt er ook voor kiezen om er iets actiever voor te gaan zitten en er een soort scan van te maken. Dat doe je door jezelf tijdens het lezen per eigenschap een rapportcijfer geven. Kies je voor deze laatste optie, haal je er gegarandeerd handvatten uit, waarmee je vandaag nog aan de slag kunt. Zeker als je:

  • per eigenschap kort toelicht waarom je voor dat rapportcijfer kiest;
  • aan het einde je gemiddelde berekent;
  • en tot slot antwoord geeft op de vraag: wat heb ik nodig om mijn cijfer met één punt te verhogen? En wat zou me dat opleveren?

Ben je er klaar voor? Dan is het de hoogste tijd om de eigenschappen van echte (Personal) Agility aan je voor te leggen! 

De 10 eigenschappen

1. Jij kent je eigen kernwaarden
Je kernwaarden vertellen wie jij als persoon bent, wat jou drijft en wat je belangrijk vindt. Je hebt daarmee een waardevol kompas in handen. Wie of wat er ook op je pad komt – mensen, kansen, keuzes of crises – jij weet in iedere situatie wie jij wilt zijn. Jij staat daardoor stevig in je schoenen.   

2. Jij hebt een duidelijke persoonlijke missie 
Je weet niet alleen wat je kernwaarden zijn, maar ook wat je wilt bereiken en hebt een duidelijke stip op de horizon. Jij weet wat jouw unieke bijdrage aan de wereld is. Daardoor laat je je maar moeilijk afleiden door de waan van de dag. Jouw missie houdt je scherp. Wat je onderweg ook tegenkomt, jij kunt altijd door. Op je eigen voorwaarden. 

3. Je hebt een sterk ontwikkeld reflecterend vermogen
Je bent je bewust van je gedrag en je interactie met je omgeving. Je kunt daar open, nieuwsgierig en kritisch naar kijken, door regelmatig een moment stil te zitten, een wandeling te maken, of door erover te schrijven in een journal. Ongeacht hoe je dag of week eruit ziet, jij maakt tijd voor deze momenten van reflectie. Dat doe je, omdat je weet hoeveel relaxter en effectiever je erdoor wordt. 

4. Jij kunt oordeelloos naar situaties kijken
Wat er ook gebeurt, jij kijkt er met een open blik en onderzoekende houding naar. Je onderzoekt in elke situatie nieuwsgierig wat er gebeurt en of je gedachten en aannames wel kloppen. Je zult dus niet snel primair en emotioneel reageren of met veel bombarie je eigen mening verkondigen. Als jij het woord neemt is het waarschijnlijk met een goede vraag of een doelgericht voorstel.

5. Jij beschikt over strategieën en tools om met verandering om te gaan
Het maakt niet uit wat er op je pad komt, jij beweegt mee met de situatie. Hoe groter de uitdaging, hoe groter en interessanter de les wat jou betreft! Jij bent geen controlfreak en schiet niet snel in de stress. Want jij kent je eigen kwaliteiten en valkuilen. Je hebt toegang tot verschillende tools, middelen en mensen om je hierin verder te ontwikkelen, of om in te zetten in situaties die veel van jou vragen. Deze strategieën geven je vertrouwen en rust, en zorgen ervoor dat jij altijd verder kunt. Wat er ook gebeurt.

6. Jij kunt feedback goed ontvangen
Je ziet feedback niet als aanval, maar als kans om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Je schiet dan ook niet in de verdediging, als iemand iets bij je aandraagt. Je stelt je open en nieuwsgierig op, luistert aandachtig en filtert zorgvuldig de punten eruit die jij wilt verbeteren.  

7. Jij hebt een echte groeimindset
Je bent niet bang om fouten te maken en gelooft dat je jezelf altijd verder kunt ontwikkelen. In plaats van eindeloos te piekeren over hoe je “zo stom hebt kunnen zijn” of “dit alweer hebt kunnen laten gebeuren”, bedenk je wat je geleerd hebt. Je loopt de gebeurtenis(sen) nog een keer na en bedenkt wat je een volgende keer anders zou kunnen doen. Daarnaast raak je niet geïntimideerd maar juist geïnspireerd door de successen van anderen. Je wil vooral weten wat jij van hen kunt leren, om ook zulke mooie resultaten te behalen.

8. Jij neemt in elke situatie volledige verantwoordelijkheid
Je bent nooit slachtoffer van wat je overkomt, maar altijd eigenaar van je eigen werk en leven. Jij weet dat je weliswaar niet kunt kiezen voor wat je overkomt, maar wel voor hoe je daarop wilt reageren. Jij hebt in elke situatie de regie. Je laat je bij het maken van je keuzes niet leiden door wat je omgeving vindt of doet.

9. Jij kunt goed met anderen samenwerken
Je hebt de vaardigheden in huis om samen met anderen tot topresultaten te komen. Jij gaat bijvoorbeeld te allen tijde het gesprek aan. Ook in spannende situaties of als een confrontatie nodig is. Jij weet immers wat je belangrijk vindt en wilt bereiken. Met jullie gezamenlijke doelen voor ogen kunt jij dan ook rustig en respectvol in gesprek. 

10. Jij bent vitaal en veerkrachtig
Je investeert er bewust in om je zowel geestelijk als lichamelijk fit en energiek te voelen. Je gezondheid is belangrijk voor je en je merkt het snel op als er iets niet goed zit. Dan wacht je niet af, maar onderneem je direct actie. Bijvoorbeeld door even een tandje terug te schakelen. Zo houd je je energie hoog en je veerkracht sterk. 

Tot slot

Dat waren ze, de 10 eigenschappen van Personal Agility. We zijn heel benieuwd naar je eerste indrukken en ervaringen. Naar de inzichten die je hebt opgedaan en die je misschien ook wel direct om hebt gezet in actie. Wat je er ook voor jezelf uit hebt gefilterd, onthoud in elk geval dit: waar je nu ook staat op het gebied van jouw eigen Agility, je kunt alle 10 eigenschappen verder ontwikkelen. 

Zie het als trainen voor een marathon. Die vergelijking trok ik al eens eerder in een blog. Je kunt met je training beginnen als je al 10 kilometer of een halve marathon kunt rennen, maar je kunt ook helemaal vanaf 0 starten. In beide gevallen kom je met een helder doel, een voor jou kloppend plan en een goede dosis commitment over de finishlijn. 

Benieuwd naar jouw persoonlijke mogelijkheden? Jouw persoonlijke trainingsplan naar meer Personal Agility, en daarmee meer dubbel zoveel impact, performance en werkplezier? Boek dan eens een gratis (en uiteraard geheel vrijblijvende) coach call met een van onze Agile coaches. Dan denken we met je mee. Deze online gesprekken hebben al heel wat doorbraken opgeleverd. Heel graag tot snel dus!

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.