Zo maak je samen echte keuzes

Vanuit gezamenlijkheid kun je bruggen slaan over de diepste kloven. En gezamenlijkheid is altijd te vinden, mits je bereid bent om jezelf als onderdeel van uitdagingen en problemen te zien.

LEES VERDER

We willen tegenwoordig veel. Misschien zelfs wel alles, en dan ook nog eens tegelijk. We willen een succesvolle carrière, een fijn gezin, een Instagram-waardig sociaal leven en een gezonde lifestyle vol goed eten en sporten. Een manier van leven en werken die behoorlijk haaks staat op echte Agility. 

Voor echte (Business) Agility wil je namelijk niet uit man en macht alle ballen in de lucht houden. Je wilt juist scherpe keuzes maken. Precies voor die dingen die belangrijk voor je zijn, die de meeste waarde opleveren en die tot de allerbeste resultaten leiden. Voor jou als individu, maar ook als team of als organisatie. Nog helemaal niet zo eenvoudig blijkt wel uit het aantal organisaties dat uiteindelijk niet slaagt in duurzame transformatie. Dan is natuurlijk de hamvraag: waar gaat het binnen die organisaties mis? En: hoe pak je het wel succesvol aan? Daarover gaat dit artikel. 

Alles willen op de werkvloer

Laten we starten met een klein voorbeeld van de werkvloer. Misschien heb je dit zelf wel eens meegemaakt.

Je telefoon gaat. Op het scherm verschijnt de naam van je product owner. Je hebt een sterk vermoeden waar het over gaat. Hij heeft de knoop doorgehakt en de deadline voor die nieuwe feature wéér naar voren gehaald. Je zucht en besluit nu even niet op te nemen en door te werken, er ligt nu immers meer dan voldoende op je bord. Voor de komende paar uur een prima oplossing, maar hij belt een keer terug. Wat doe je dan?

Gezamenlijkheid

De product owner uit dit voorbeeld is duidelijk iemand die veel wil. Hij is ambitieus en creatief. In principe een uitstekende kwaliteit voor zijn rol. Door zijn oog voor mogelijkheden stretcht hij het team regelmatig om dat ook te doen. The extra mile te gaan en verwachtingen te overtreffen. Tot zover dan ook niets aan de hand. Dit is in principe niet iets om hem op aan te spreken.

Wat niet helpt in dit geval is het probleem terugkaatsen door met je vinger zijn kant uit te wijzen. Mokken dat hij het wat jou betreft stom heeft aangepakt. Daar schiet je geen steek mee op. Jij voelt je nu misschien heel even beter als je hem de schuld geeft, maar uiteindelijk levert het je niets op. Niet in dit geval, maar ook niet bij toekomstige voorvallen. Je wilt voor echte Agility juist structureel tot elkaar komen. Het samen doen. En jij baalt dan misschien nu van de situatie, maar je wilt wel samen verder. Jij wilt immers ook dat die nieuwe feature er komt. Ook jij bent er enthousiast over en weet wat voor impact hij zal maken voor de klant. 

Waarmee we meteen de kern van duurzame transformatie te pakken hebben. Voor effectieve samenwerking, ongeacht de omstandigheden en grillen van een ander. Die kern ligt in de gezamenlijke belangen. Vanuit gezamenlijkheid kun je bruggen slaan over de diepste kloven. En gezamenlijkheid is altijd te vinden, mits je bereid bent om jezelf als onderdeel van uitdagingen en problemen te zien. Als onderdeel van het systeem als geheel. Op die manier ben je namelijk ook altijd onderdeel van de oplossing.

Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid neemt voor het enige waar jij wel invloed op hebt: jezelf en jouw keuzes en gedrag.

Dit kun je doen

In dit voorbeeld zou je die verantwoordelijkheid kunnen nemen, de gemeenschappelijkheid kunnen vergroten en deze ongewenste situatie voor eens en altijd kunnen doorbreken door (een van) de volgende dingen te doen als je product owner weer belt.

  1. Je vraagt hem naar zijn beweegredenen en luistert naar zijn antwoord
    Waarom koos hij ervoor om nu de deadline naar voren te halen? Vraag open en nieuwsgierig naar zijn drijfveren en luister aandachtig. Zo vergroot je het onderlinge begrip. Zelfs voor de meest onvoorstelbare keuzes zijn vaak een aantal heel redelijke, begrijpelijke afwegingen gemaakt. Vanuit daar heb je dan vruchtbare grond om verder te praten.    
  2. Je vertelt hem wat zijn beslissing met jou doet
    Met wat iemand niet weet, kan iemand geen rekening houden. Spreek dus uit waar bij jou de frustratie of zorg zit en geef je product owner met die informatie de kans om de volgende keer een andere beslissing te nemen. Vertel hem dat deze manier van werken en communiceren niet goed voelt. Dat de workload te groot wordt voor jou en het team en dat je dat zorgen baart. Vertel hem waar jouw persoonlijke behoefte zit en waar jij mogelijkheden ziet. 
  3. Samen op zoek gaan naar een oplossing
    Denk samen na over de beste manier om nu verder te kunnen. Vanuit het gezamenlijke belang en jullie beider behoeftes. In het ideale geval door ook de rest van het team erbij te betrekken. Om nu met de naar voren gehaalde deadline verder te kunnen. Misschien wil je er extra mensen bij betrekken? Of een andere prioriteit toch nog even laten liggen?

Door op deze manier vanuit gezamenlijkheid keuzes te maken blijf je ver weg van frustratie en negativiteit. Bij alle partijen. Mensen voelen zich gezien, gehoord en serieus genomen. Je kunt zo scherpe, soms zelfs moeilijke en impopulaire keuzes maken. Tegelijkertijd houd je de motivatie en positiviteit in het team en binnen de organisatie hoog. Dat is essentieel voor echte Agility. Voor echte verandering en transformatie.  

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over succesvolle Agile transformaties? Dan nodigen we je graag uit voor onze gratis online training Be Agile First. Hier meld je je direct aan voor de eerstvolgende editie. In deze training ontdek je niet alleen wat er nog vaak misgaat bij Agile transformaties, maar ook hét geheim om dit te doorbreken.  

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.