Hier wordt nog veel te weinig in geïnvesteerd

Alleen investeren in de kennis en vaardigheden is niet genoeg voor echte Agile transformatie. Het is wel belangrijk, maar gaat vooral over doing Agile.

LEES VERDER

Agile is inmiddels alweer jaren aan een stevige opmars bezig, allang niet meer alleen binnen de tech- en IT-sector. Zelfs gemeenten en zorginstellingen lijken hun weg naar deze manier van werken te vinden. Net als een aantal van de grote corporates. Nederland loopt hierin internationaal behoorlijk voorop. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van KPMG. Het aantal Nederlandse organisaties dat Agile op enterprise niveau toepast of nastreeft is twee keer zo hoog dan in andere landen, stelden zij vast.

Een geweldige ontwikkeling; juist nu, in deze Coronatijd. Waarin we definitief aan den lijve ondervinden dat verandering en onzekere omstandigheden de enige constanten zijn. Kun je je daarmee verzoenen en leer je daarmee omgaan, stoom je je organisatie klaar voor een gouden toekomst. Darwin zei het al: “It is not the strongest of species that survives, nor the most intelligent, but one most responsive to change.

Om teams en organisaties te transformeren wordt dan ook onverminderd geïnvesteerd. Consultants worden in huis gehaald en trainingen worden geboekt. Allemaal om inhoudelijke kennis in huis te halen. Kennis over de processen en frameworks. En om de voor duurzaam succes benodigde vaardigheden te trainen. 

Haal meer uit je investering

Nogmaals; een geweldige ontwikkeling en daarnaast goed om te zien dat veel organisaties momenteel nog altijd bereid zijn om hierin te investeren. Dat ze de budgetten niet massaal bevriezen en de financiële kranen niet dichtdraaien. 

Toch zou ik er iets aan toe willen voegen. Om de gedane investeringen rendabeler te maken. Financieel, maar vooral in impact, performance en werkplezier.

Want alleen investeren in de kennis en vaardigheden is niet genoeg voor echte Agile transformatie. Het is wel belangrijk, maar gaat vooral over doing Agile. Over het toepassen van het framework. In principe het lightweight en met de juiste begeleiding relatief eenvoudige gedeelte. 

Maar hoe eenvoudig en lichtgewicht het ook is, toch slagen nog lang niet alle transformaties. Dat weet jij misschien zelfs uit eigen ervaring. Dat heeft alles te maken met het feit dat Agile (sla ook het Manifesto er nog maar eens op na) gaat over mensen. Over individuen en hun gedrag. En gedrag – om nog maar te zwijgen van gedragsverandering – is een stuk complexer dan je op het eerste oog misschien zou denken.

Gedrag wordt namelijk gestuurd door allerlei lagen eronder. Je kent misschien wel de ijsbergmetafoor die ik graag gebruik. In die metafoor is gedrag het topje van de ijsberg. Dit zien we van elkaar op de werkvloer. Maar onder het wateroppervlak speelt er zoveel meer. Zijn er allerlei mechanismen die dit gedrag sturen. Opvattingen, overtuigingen en drijfveren. Waarvan sommigen je ontzettend helpen, maar andere je ook tegenwerken. Vaak zonder dat je je er bewust van bent. 

  • Je begint maar niet aan die taak op je lijstje en blijft het maar uitstellen. Dikke kans dat je bang bent om het verkeerd te doen.
  • Je gaat een lastig gesprek niet aan met je collega. Kan het zijn dat je in het verleden slechte ervaringen hebt gehad met het aangeven van je grenzen?
  • Je reageert vaak fel op je manager. Heeft hij je mogelijk eerder teleurgesteld?

Zie je hoe het werkt? En hoe we hier vaak niet bij stilstaan en eerlijk over zijn? Naar onszelf en naar elkaar. Over wat je bezighoudt, waar je bang voor bent, waar je in gelooft, etcetera. Terwijl hier zoveel winst zit. Je zoveel ineens wél zou doen. Wél zou uitspreken. Betere onderlinge relaties zou bouwen. 

Verzilver de winst

Voor het verzilveren van die winst kunnen we allemaal wat hulp gebruiken. Want we zijn als mens van nature niet Agile. We zijn van oudsher zo niet geprogrammeerd. We houden niet van verandering en zijn altijd op zoek naar veiligheid en zekerheid. 

Maar je kunt jezelf en je team en organisatie wel herprogrammeren. Investeren in persoonlijke groei, ontwikkeling en leiderschap. In Being Agile vs. alleen maar Doing Agile. Door je mindset te onderzoeken en te trainen. 

Kies je ervoor om naast kennis van de frameworks te investeren in het trainen de mindset van jouw mensen, realiseer je 70% van de benefits. Een ongekend hoog percentage, en dus enorm de moeite waard. Sterker nog: hoognodig om je voor te bereiden op een vruchtbare toekomst.

Want we zeiden het eerder al: wil je als organisatie klaar zijn voor die gouden toekomst zul je nu in actie moeten komen. Dan zul je nu je mensen moeten trainen in het omgaan met verandering – in hun Personal Agility. Daarvoor is kennis over gedrag nodig, en inzicht in jezelf.

Leg je mensen dus uit wat gedrag is, hoe dat gestuurd wordt door mindset. Door gedachten, opvattingen en je drijfveren. En dat je die elementen kunt beïnvloeden voor meer effectiviteit en productiviteit. 

Wat een cadeau voor je mensen en daarmee voor jouw organisatie. 

Mocht je daar wel wat ondersteuning bij kunnen gebruiken? Of meer willen weten over Personal Agility en de winst ervan voor jouw organisatie? Meld je dan via de pop-up op onze homepage aan voor onze Filotes Nieuwsbrief of voor de eerstvolgende editie van onze gratis online Be Agile First training

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.