Maak marathonlopers van je mensen

Je voelt je mentaal goed als je uitgedaagd wordt, nieuwe dingen kunt leren en dus kunt groeien.

LEES VERDER

Het Agile Manifesto zegt in principe 8:

“Agile processen bevorderen constante ontwikkeling. De opdrachtgevers, ontwikkelaars en gebruikers 
moeten een constant tempo eeuwig kunnen volhouden.”

Een interessant principe, waar ik in deze blog graag eens wat verder in zou duiken. Want ik ben het hier als ambassadeur van Agile natuurlijk helemaal mee eens. Maar door alleen naar de processen te kijken, missen we misschien ook nog een stuk. Want zoals je me inmiddels wellicht vaker heb horen zeggen: Agile gaat over mensen. 

Mensen moeten het uiteindelijk doen, binnen de kaders van een framework als Scrum. En die mensen nemen allemaal hun eigen binnenwereld mee. Die binnenwereld stuurt je gedrag als mens. De som van al je gedachten, patronen en drijfveren. Agile processen kun je pas echt effectief volgen en eindeloos volhouden, als je zelf de regie hebt over je gedrag. Als je op allerlei vlakken keuzes kunt maken die jou ondersteunen. Die je energie en focus hoog houden.  

Er moeten met andere woorden eerst een aantal voorwaarden ingericht zijn, voor je echt diepe transformaties bereikt. Nu én in de toekomst. 

Zelfs als je weet wat je moet doen

Het is eigenlijk net als bij de voorbereidingen van een marathon. Je kunt nu naar Google gaan en een trainingsschema downloaden, dat ophangen en je hardloopschoenen klaarleggen. Maar daarmee ben je er niet. Je zult ook voor langere tijd het commitment aan moeten gaan om daadwerkelijk je trainingen te volgen. Misschien gezonder gaan eten. Alcohol minderen. Sociale activiteiten afzeggen. En jezelf ook op mindere dagen aan je haren naar buiten sleuren, ook al is je motivatie ver te zoeken. Er komt kortom nogal wat bij kijken om je focus te bewaren en je energie hoog te houden. Zelfs al weet je aan de hand van je schema eigenlijk precies wat je moet doen.

Om hem weer terug te trekken naar je Agile werkomgeving: hoe zorg je er daar voor dat je als team vol energie voor lange termijn commitment aangaat? Net als die marathonloper? Wat kun je daar doen om je wendbaarheid, werkplezier en performance duurzaam te versterken? 

Daarvoor wil ik met je kijken naar de factoren:

  • Mentaal 
  • Geestelijk
  • Fysiek
  • Sociaal

Deze gebieden voeden ons als mens allemaal op hun eigen manier. De een is niet belangrijker dan de ander, we hebben ze allemaal nodig en ze staan in directe verbinding met elkaar. Een dip of piek in het ene gebied heeft direct een weerslag op het andere. Voel je je fysiek goed, ben je bijvoorbeeld heel waarschijnlijk mentaal sterker en sociaal opener. 

Voed je ze allemaal, en zijn ze dus in perfecte balans, dan staat niets jouw marathon – of Agile succes – meer in de weg. Hoe check je die balans? En wat kun jij concreet doen om deze voor jezelf en je team te versterken en verduurzamen?

Zorg mentaal voor uitdaging
Je voelt je mentaal goed als je uitgedaagd wordt, nieuwe dingen kunt leren en dus kunt groeien. Dit is het geval als je elke dag voldoening vindt in je werkzaam- en verantwoordelijkheden. Je daarmee resultaten behaalt op hoog niveau. Maar je kunt jezelf ook goed mentaal voeden door nieuwe kennis op te doen via cursussen, seminars, boeken of podcasts. 

Kijk hier eens naar voor jezelf: word je voldoende uitgedaagd in je werk? En word je honger naar nieuwe kennis echt gestild, of heb je nog trek?

Mocht je hier een ‘nee’ of ‘mwah’ hebben geantwoord: hoe zou je het graag anders zien? En welke eerste stap zou je daar nu zelf in kunnen zetten?      

Geef je geest genoeg rust 

Naast ons brein, wil ook onze geest graag geïnspireerd worden en creatief zijn. Liefst zo veel en zo vaak mogelijk. Daarvoor is een afwisseling van inspanning en ontspanning cruciaal. Je geest is als een elastiek (of als een boog, uit het bekende spreekwoord). Je kunt hem oprekken, vervolgens een flink eind wegschieten en dus meters maken. Maar eenmaal op punt B aanbeland is de rek er weer uit en begint de cirkel opnieuw. 

Merk je dus soms dat je creativiteit terugloopt. In je eigen werk, of tijdens gesprekken met het team, handel daar dan naar. Kijk of er nog voldoende rek in zit. Is dat niet het geval, forceer dan ook even niks. Weet dat het wel weer terugkomt, na een (korte) periode van ontspanning. Neem dus een pauze, geef jezelf en de ander de ruimte om even te dagdromen en te lanterfanten en probeer het dan opnieuw. 

Voed je lichaam, voel je beter

We weten het best, wat goed is voor ons lichaam. Welke voeding ons echt voedt, dat beweging onze conditie en kracht verhoogt en dat voldoende slaap essentieel is om energie weer aan te vullen en op te laden. Ook in een kantoorsetting weten we dat een goede werkhouding, voldoende rust en stilte en meer groen bijdraagt aan ons welzijn en onze productiviteit. Niet voor niets winnen de zit-sta-bureaus en urban jungles aan populariteit.

Je lichaam is letterlijk je graadmeter. De meetlat van hoe het met je gaat. Met alle kennis die we hebben zou die meter bij iedereen naar topfit uit moeten slaan. Toch blijkt het tegendeel uit verschillende onderzoeken. De verzuimcijfers zijn hoog. De aantallen burn-outs rijzen de pan uit. En overgewicht treft inmiddels 1 op de 2 Nederlanders.

Op dit lichamelijke stuk is kortom enorm veel winst te behalen. Ga dat dus eens open en eerlijk na voor jezelf. Wees nieuwsgierig. Hoe zit dat op dit moment bij jou? 

  1. Welk rapportcijfer geef je jouw fysieke gezondheid nu? 
  2. Welk cijfer zou je willen dat je jezelf kon geven? 
  3. En welke eenvoudige, kleine aanpassingen kun je vandaag nog doen in je levensstijl? Denk aan fruit mee naar het werk. Een wandeling tijdens de lunch. Of vaker fietsen naar je werk en de trap nemen in plaats van de lift.

Daag jezelf uit en houd het echt klein om het vol te kunnen houden. Denk lange termijn, net als die marathonloper.


Kies voor connectie

Marathonlopers lijken het misschien in hun eentje te doen, maar dat beeld klopt niet helemaal. Grote kans dat hij alleen op hoog niveau kan presteren, omdat hij de juiste mensen om zich heen heeft. Een trainer om zijn techniek en mindset te verbeteren. Een partner en vrienden die aanmoedigen, juist op de momenten dat het even zwaar is. En zogenaamde hazen die hem tijdens de wedstrijd helpen bij het aanhouden van het gewenste tempo. De loper voedt zichzelf met hun input, adviezen, troost en peptalks.

Kortom: Ook je sociale omgeving is van invloed op jouw gemoed en prestaties. Voor echte topprestaties kun je het bijna niet alleen. Dat geldt bij uitstek ook voor zelfsturende teams. Iedereen is expert en eigenaar op zijn eigen stuk. Verantwoordelijk voor zijn eigen prestaties, en tegelijkertijd heb je die ander echt nodig om de gezamenlijke doelen te behalen. Om de eindgebruiker het beste van het beste te geven. 

Investeer dus in die onderlinge relatie. Door elkaars kwaliteiten optimaal te ontdekken en benutten, een open sfeer te creëren waarin ruimte is voor een eerlijk gesprek en elkaar goed te leren kennen. Niet alleen in de rol binnen het team maar als mens.

Wie de (hardloop)schoen past

Er is veel wat je kunt doen om je energie en focus duurzaam te voeden. Maar net als bij marathonlopen geldt: er is niet voor ieder moment en iedere situatie een one size fits all oplossing. Niet elke loper kiest voor dezelfde schoenen, volgt hetzelfde dieet of slaapt evenveel uren. Specifieke behoeften wisselen van mens tot mens en zelfs per situatie.

Jouw eigen behoeftes steeds beter (h)erkennen en jezelf telkens geven wat jij specifiek nodig hebt, is heel waardevol. Want als jij goed voor jezelf zorgt, zul je nog betere keuzes gaan maken en daarmee nog betere resultaten behalen. 

Zo groeit elke keer je zelfvertrouwen, impact en werkplezier. 

En daarmee verbeteren weer je resultaten, etcetera. 

Het is echt een cadeau aan jezelf; een gift that keeps on giving.
Dat is pas duurzaam. 


Benieuwd wat je nog meer kunt doen om jezelf beter te leren kennen? Om je eigen wendbaarheid, energie en focus te verhogen? Download dan nu onze gratis gids: Een doorbraak in transformeren.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.