Hier start het nieuwe Agile

De oplossing zit ‘m in het benaderen van Agile zoals Agile bedoeld is. Menselijk.

LEES VERDER

Wat een bijzonder moment. Het moment waarop ik datgene wat achter de schermen al maanden vorm aan het krijgen is, eindelijk vol trots met je kan delen!

www.filotes.com

Filotes is live. Personal Agility Solutions is een feit. En binnenkort start de eerste ronde van de online training, gebaseerd op onze unieke methode.

Een methode die tot stand kwam dankzij mijn eigen reis in Agile. Een reis die sterk, enthousiast en vol goede moed begon, maar waarop ik al snel uitdagingen tegenkwam. Dingen waarin ik – weet ik inmiddels – niet alleen stond, maar waar ik me toen soms wel alleen in voelde. Waar ik op vast liep en waarvoor ik uiteindelijk een coach aanhaakte, om me te helpen dit te doorbreken.

Denk aan:

 • Het lijkt wel alsof er geen keuzes worden gemaakt.
 • Het management begrijpt er niets van.
 • Er wordt keer op keer ‘traditioneel’ ingegrepen. Hoezo zelfsturend?
 • De Agile mindset ontbreekt. 
 • Agile lijkt wel een doel op zich. 
 • Er wordt wel druk Agile gedaan, maar we zijn het niet echt.

Deze punten kreeg ik ook afgelopen jaar terug, toen ik onderzoek deed naar de meest voorkomende frustraties binnen Agile teams. Er was kennelijk nog niet veel veranderd in de tussenliggende jaren. Misschien herken jij ze ook wel?

Toen wist ik dat het tijd was om iets nieuws te brengen. Mijn kennis van coaching en persoonlijke ontwikkeling te combineren met mijn kennis van Agile. Om te voorkomen dat deze teams steeds maar weer gecoacht werden op de werking van de frameworks. Want die zijn zo lightweight en toegankelijk dat daar het probleem niet zit. De oplossing zit ‘m in het benaderen van Agile zoals Agile bedoeld is.

Menselijk.

Niet voor niets is principe 1 van het Manifesto:
Mensen en interactie boven processen en tools.

De essentie van Agile
Aan de frameworks en het manifest ligt het duidelijk niet. Daar is geen speld tussen te krijgen. Dus hoe zit dat met die frustraties? Hoe kan het dat die nog altijd het pad naar echte Business Agility blokkeren? En wat is er volgens Filotes voor nieuws nodig om de weg vrij te maken? Wat mist er nog voor echt succes?

Om dat toe te lichten gebruik ik graag de ijsberg als metafoor. Heb je eerder iets van me gelezen ken je deze waarschijnlijk.

Boven de waterlijn vinden we het doing Agile. Het dóen van Agile is zichtbaar, transparant en controleerbaar. Om succesvol Agile te werken bestaan er rollen, frameworks zoals scrum en duidelijke processen. Al deze dingen zijn letterlijk het topje van de ijsberg.

Net onder de waterlijn ligt het Agile Manifesto met de 4 waarden en 12 principes. Deze zijn al minder concreet en tastbaar, maar geven houvast, stevigheid en richting. Het framework boven de oppervlakte rust letterlijk op deze ‘laag’. 

Tot slot vind je helemaal onderin de ijsberg wat Agile in essentie is:

De mindset om met veranderingen om te kunnen gaan.

Die mindset draagt de beide lagen erboven. Alles erboven vloeit als het ware eruit voort. Het is dan ook mindset die we willen bestuderen en trainen, op individueel niveau, om boven het wateroppervlak uiteindelijk fundamenteel iets te veranderen. Te transformeren. In ons gedrag dus. 

Mindset en gedrag

Dat klinkt eenvoudig, maar vinden wij mensen behoorlijk lastig. Dat blijkt ook wel uit de voor velen van ons zo herkenbare antwoorden uit mijn survey die ik eerder aanhaalde. Zodra er dingen anders moeten, is onze primaire reactie als mens weerstand. Verandering is evolutionair gezien onveilig, dus gaat ons beschermingsmechanisme aan. We zijn banger om iets te verliezen (zelfs als ons dat niet meer dient), dan om iets te winnen.

Deze mechanismen kennen we allemaal, maar komen individueel op verschillende manieren tot uiting. Doordat iedereen op zijn eigen manier gevormd is en dankzij eigen ervaringen overtuigingen en patronen heeft ontwikkeld. Die hang naar veiligheid of controle van je manager komt ergens vandaan. De twijfel bij de Product Owner. Net als de eeuwig kritische houding van die ene collega.

Word je je bewuster van de werking van je binnenwereld, zul je dit zowel bij jezelf als bij de ander beter gaan herkennen. Door de zelfcompassie en het onderlinge begrip die daardoor ontstaan, lever je niet alleen (gezamenlijk) beter werk af, maar zul je merken dat je veel meer invloed wint. Veel meer plezier hebt in wat je doet.

Verdubbel je impact

Die laag wil ik met Filotes opzoeken. Die diepste, menselijke kern van Agile. Omdat ik geloof dat je door die te verstevigen, uiteindelijk boven het wateroppervlak de nu nog bestaande frustraties zullen smelten als sneeuw voor de zon. Dat je door je eigen binnenwereld serieus te nemen alleen maar kunt winnen. Je impact, invloed en werkplezier minstens verdubbelen.

Dat doen we dan ook in al onze content en natuurlijk in onze training. Op een toegankelijke, laagdrempelige en tegelijkertijd diepgaande en duurzame manier. Steeds weer nodigen we je uit om bij jezelf te onderzoeken: 

 • Waar geloof ik in?
 • Waar heb je moeite mee?
 • Wat gaat je makkelijk af?
 • Ben je in staat om die patronen te herkennen,te benoemen en waar nodig te doorbreken? 
 • Door welke triggers in je omgeving word je teruggeworpen en handel je volgens oude ongewenste patronen?
 • Hoe zit het met jouw persoonlijke leervermogen?

Dat vraagt openheid, moed en kwetsbaarheid, maar is misschien ook wel het grootste cadeau dat je jezelf kunt doen. In je werk, maar ook privé.

Mijn eigen Personal Agility

Ik spreek in elk geval voor mezelf als ik dat zeg. Het is voor mij persoonlijk sowieso de beste investering ooit geweest. De investering in mijn binnenwereld en persoonlijke wendbaarheid. Daarom vind ik het ook zo bijzonder om dit nu met jou te kunnen delen. Dat datgene wat tot voor kort alleen nog maar bestond in mijn hoofd, nu echt publiek toegankelijk is. Dat het nu visueel als inhoudelijk zo mooi bij elkaar gekomen is. Dat had je mij een paar maanden geleden niet hoeven vertellen.

Want ook al bewandel ik dit pad al een tijdje; je bent nooit uitgeleerd, ontdekte ik wederom. Mijn eigen Personal Agility is behoorlijk getest in dit proces. Door omstandigheden die me in eerste instantie niet mee leken te zitten bijvoorbeeld. Zo liep mijn interim opdracht bij VodafoneZiggo precies af, toen door Corona het land op slot ging. Ik had pre-Corona bedacht om een nieuwe opdracht te zoeken voor 2 of 3 dagen per week, om daarnaast mijn nieuwe bedrijf op te zetten. Dat vinden van een nieuwe plek bleek echter lastig. Spannend en als ik eerlijk ben baalde ik ook nogal. Maar al snel realiseerde ik me wat voor kans dit ook was. Wat een zegen. Want met het wegvallen van een nieuwe opdracht, had ik ineens tijd. Alle tijd. En dus focus om in flow te kunnen werken.

Ik greep deze kans met beide handen aan. En ik vroeg, mijn eigen kwaliteiten kennende, om hulp. Ik verzamelde een aantal mensen om me heen die me ieder op hun eigen vakgebied hebben ondersteund. Die me hielpen om mijn idee aan te scherpen en vorm te geven. Ik sparde inhoudelijk met vakgenoten en haakte een designer, een webbouwer en een copywriter aan, om mijn verhaal en training duidelijk in beeld en op papier te krijgen. Zonder dit team om me heen had ik nooit zo snel, zoiets moois neer kunnen zetten.  Had de Filotes Personal Agility methode nooit zo snel het licht gezien.

Dat was zonde geweest, want het gaat hier in de wereld van Agile nog veel te weinig over. Over mensen en hun mindset. Over de echte essentie van transformatie.

Tot nu toe dan. Want wij zijn er klaar voor.

Ben jij ook klaar voor het nieuwe Agile? Voor meer focus op Personal Agility? Wil je er meteen mee aan de slag? Download dan hieronder onze gratis gids: Een doorbraak in transformeren.

Download direct onze
gratis gids

Een doorbraak in
transformeren

Ontdek het geheim van echte Business Agility. Met vertrouwen en commitment uit de organisatie.
Zonder gedoe.